Ministerstvo radí: Takto by se děti měly učit o komunistech

03.09.2013 13:58

Ministr školství Dalibor Štys vydal doporučení, jakou cestou by se měli žáci učit o dějinách dvacátého století, s důrazem na kořeny a působení nacistické a komunistické éry. Především druhý zmíněný demokratický režim ovlivňuje naše životy i dnes a studenti by měli vědět, jakým způsobem se totalitní uskupení dostala k moci a jakým způsobem ovlivňovala život lidí.

Ministerstvo radí: Takto by se děti měly učit o komunistech
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Milada Horáková popravená v roce 1950

„Cílem výuky o totalitních a nedemokratických režimech 20. století je pojmenování a pochopení příčin, které vedly k jejich nastolení a k jejich podpoře značnou částí obyvatel. A to nejen příčin mezinárodně politických, vnitropolitických a geopolitických. Žáci by se měli seznámit i s všednodenními příběhy lidí, neboť jim mohou odhalit motivace, jež určovaly jednání postav v odlišných historických kontextech. V těchto souvislostech se doporučuje využívat příběhů a osudů lidí z regionu,“ stojí v doporučení.

Žáci a studenti by měli být seznámeni s tím, jak byly perzekuovány skupiny nepohodlných občanů v komunistickém Československu. Měli by se dozvědět, že československým represivním složkám radili sovětští poradci. Za třídního nepřítele byli označeni nejen politicky aktivní lidé z nekomunistických stran, ale také církve, soukromí zemědělci, vlastenecké spolky či nekomunističtí armádní činitelé.

Podle představ ministerstva by se studenti měli dozvědět o tom, jakou cestou probíhala kolektivizace zemědělství, jak byli nepohodlní občané propouštěni z práce a v nejhorších případech souzeni ve vykonstruovaných soudních procesech a následně justičně zavražděni - popraveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…