Ministr Koníček zachránil zdravotně postižené dítě před "exekucí"

25.10.2013 10:31

ParlamentníListy.cz informovaly o případu postiženého čtyřletého Jakuba Fuňka ze středočeské vesnice Mokrovraty, který se narodil trvale postižený a nehýbe se. Ministr práce a sociálních věcí František Koníček ze SPOZ zabránil tomu, aby musel postižený Kuba zaplatit úřadu práce pokutu 85 tisíc korun.

Ministr Koníček zachránil zdravotně postižené dítě před "exekucí"
Foto: Rodinný archiv
Popisek: Kubík s maminkou

Úřad práce ČR, který spadá pod Ministerstvo práce a sociálních věcí, po rodině Fuňkových požadoval 85 tisíc korun. Poskytl totiž rodině s postiženým dítětem 100 tisíc korun na pořízení auta. Auto se ale, když ho řídil otec dítěte, vznítilo a celé shořelo (bylo pořízeno v bazaru). Je naprosto nepoužitelné a nepojízdné. Auto nebylo pojištěno proti havárii, povinné ručení mělo. Rodina je v sociální tísni. Otec je nezaměstnaný a matka se musí trvale starat o postižené dítě.

Müllerová z TOP 09 o problému věděla, ale neřešila ho

V celé věci se tehdy angažoval tehdejší předseda zdravotního výboru sněmovny Boris Šťastný, který napsal tehdejší ministryni práce Ludmile Müllerové z TOP 09 žádost, aby zaplacení částky rodině Fuňkových odpustila.

Tehdejší ministryně Müllerová v dopise Šťastnému odpověděla, že chápe tíživou sociální situaci rodiny a ať jí matka, Lucie Soukupová-Fuňková, napíše žádost o odstranění tvrdosti zákona. Matka Jakuba Fuňka, Lucie Soukupová-Fuňková, tedy ministryni 28. března žádost napsala. Müllerová ale v celé věci za celou dobu nerozhodla.

Děkuji moc panu ministru Koníčkovi

Matka Kubíka nyní informovala ParlamentníListy.cz, že jí přišel dopis od nynějšího ministra práce Františka Koníčka, ve kterém rodině Fuňkových požadovanou částku odpustil, protože shledal, že existují objektivní důvody pro odstranění tvrdosti zákona.  

„Chtěla bych moc poděkovat panu ministrovi Koníčkovi za lidský přístup. Moc si toho vážím. Opravdu nám spadl kámen ze srdce. Počítáme každou korunu, léčba a péče o našeho Kubíka není vůbec levná. Tímto chci poděkovat i všem, kteří nám nějakým způsobem pomohli,“ řekla ParlamentnímListům.cz Lucie Soukupová-Fuňková.

Jakub Funěk je trvale postižený. Pomozte i vy

Kubovi Fuňkovi jsou čtyři roky. Je trvale zdravotně postižený. Maminka Kubíka, Lucie Soukupová-Fuňková, má podezření, že porod zkazili lékaři. Kvůli tomu se nyní soudí s Oblastní nemocnicí Příbram, kterou zřizuje Středočeský kraj. Před tím si rodina prošla různými peripetiemi, kdy lékaři uznali vinu, neuznali vinu. Zabývala se tím i Česká lékařská komora.

Tři měsíce od porodu Kuba dostal epileptický záchvat, čili se nyní léčí i s epilepsií. Má dětskou mozkovou obrnu (DMO). Nehýbe ani jednou ze čtyř končetin. Je spastik a hypotonik. Nemluví, nesedí, neleze.

Přispět Kubovi Fuňkovi na jeho zdravotní pomůcky a léčbu můžete na pro něj založený účet: 257945202/0300.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…