Ministr dopravy úřaduje dál. Teď chce odvolat šéfa letového provozu

01.08.2013 18:53

Ministr dopravy Zdeněk Žák hodlá příští týden pokračovat v personálních rošádách ve společnostech spadajících pod jeho resort. Informují o tom Novinky.cz. Získaly informace, že ministr Žák se příští týden chystá odvolat šéfa státního podniku Řízení letového provozu Jana Klase. Server upozorňuje na skutečnost, že společnost aktuálně čeká na výsledek výběrového řízení na nový software pro řízení letového provozu v hodnotě stovek miliónů korun.

Ministr dopravy úřaduje dál. Teď chce odvolat šéfa letového provozu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Členka tiskového oddělení Ministerstva dopravy Andrea Volaříková prý na dotaz Novinek.cz popřela, že by se ministr otázkou fungování ŘLP či personálními změnami v této organizaci vůbec zabýval.

Mluvčí ŘLP Richard Klíma uvedl, že ani společnost nemá ze strany ministra žádné oficiální informace o personálních změnách. ŘLP podle něj vysoce překračuje národní i mezinárodní ukazatele a pro odvolání ředitele proto „neexistuje důvod“.

Miliardová zakázka na systém řízení letového provozu

Firma za loňský rok prý výrazně překročila plánovaný výsledek hospodaření. Novinky.cz odkazují na server Česká pozice, který uvedl, že na Klasovo místo by měl nastoupit Karel Kouklík, který již ve firmě působil coby šéf výcvikového střediska.

Nyní probíhá veřejná soutěž na dodavatele nového systému řízení letového provozu. Ten nahradí stávající systém, který firma používá již 15 let a v současné době již začíná zastarávat a do budoucna by nesplňoval požadavky. „Veřejná soutěž je již v pokročilém stádiu a momentálně jsou ve hře již pouze dva uchazeči - španělská společnost Indra a francouzský Thales,“ dodal Klíma, podle něhož není cena zakázky specifikována, ale pro představu lze uvést, že nyní užívaný systém přišel na zhruba miliardu korun. Vítěz tendru v hodnotě stovek miliónů korun by měl být znám do konce roku.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…