Ministryně Hanáková končí. Kvůli Schwarzenbergovi a Gazdíkovi

12.06.2013 16:30

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) oznámila, že ve vládě končí. Necítí prý dostatečnou politickou podporu. O svém rozhodnutí prý informovala jak předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, tak předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka. Oba pánové její rozhodnutí vzali na vědomí.

Ministryně Hanáková končí. Kvůli Schwarzenbergovi a Gazdíkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) rezignuje ke konci června ve svou funkci. Oznámila to dnes médiím. Ministryně čelila kritice z opozičních i odborných kruhů, o jejím odchodu se spekulovalo delší dobu. Novinářům dnes Hanáková řekla, že necítí podporu ze strany TOP 09 a STAN, za které byla do vlády nominována. Hanákovou by mohl nahradit bývalý děkan Hudební a taneční fakulty AMU Jiří Hlaváč.

Anketa

Jak hodnotíte ministryni kultury Hanákovou?

hlasovalo: 68 lidí

Čtyřiapadesátiletá Hanáková uvedla, že se k odchodu rozhodla po dnešním setkání s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petrem Gazdíkem. Ministryně řekla, že na své funkci nelpí. Za své úspěchy považuje především schválení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a zákona o podpoře kinematografie. Ministerskou funkci zastávala od prosince 2011.

Hanáková je členkou hnutí Starostové a nezávislí, se kterým TOP 09 dlouhodobě spolupracuje.

Kromě Hlaváče jsou za adepty na ministerskou funkci uváděni ještě bývalý šéf ČT a AMU Ivo Mathé, poslanec Stanislav Polčák a senátor Jiří Šesták. Ale zdroj z vládní koalice už dříve potvrdil, že Hlaváč je favoritem. Hlaváč se dosud vyjadřovat nechtěl.

Konečně!, raduje se opoziční poslanec

Informace o rezignaci ministryně Hanákové s sebou přinesla i různorodé reakce jejích kolegů ze sněmovny. Například bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák (ČSSD) si vůbec nebral servítky s Hanákovou, zároveň ani s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. "Nedivím se už ničemu, od doby, kdy jsem odešel z ministerstva kultury, je to sedmý ministr. Je vidět, že nominace pana Schwarzenberga stojí za to, a že pan místopředseda vlády je klikař na to, koho nominuje na podobné posty, je to vždy tutovka. Myslel jsem, že mě už nic nepřekvapí v této zemi, ale neustále nevycházím z údivu. Čekám, kdo další podobný zaujme post ministra kultury, těsím se na to," uvedl pro ParlamentníListy.cz Jandák.

Členka sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu Ivana Levá z KSČM k odchodu ministryně nejprve oznámila, že příliš nefandí žádným personálním obměnám na ministerstvech s tím, že to resortům škodí. Pak ale vyčetla Hanákové chyby, kterých se za dobu svého působení dopustila. "Paní ministryně má u mě dva pomyslné černé putníky. Jedním z nich je spojení Národního divadla se Státního operou, což byl proces, který sice začal před jejím příchodem, ale nesebrala odvahu tomu zabránit. A druhou věcí jsou samozřejmě církevní restituce, se kterými z povahy věci nesouhlasím. Ale jinak jsem jí nezáviděla její úděl, když do funkce přišla. Hrnulo se na ni mnoho problémů a bruslila v tom, jak dovedla. V dalším životě jí přeju všechno dobré," komentovala pro ParlamentníListy.cz Levá.

"Konečně!" neskrýval svou spokojenost nad rezignací Hanákové Adam Rykala (ČSSD), který je rovněž členem Výboru pro vědu, vzdělání, mládež a tělovýchovu.

Posloužila a odchází

"Posloužila, odchází. Nic překvapujícího. Předpokládám, že po skončení mandátu už nepůjde mazat rohlíky máslem," myslí si poslanec Otto Chaloupka z klubu VV.

Na dotaz, zda vítá změnu v čele resortu kultury, reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda Věcí veřejných Vít Bárta: Vítám transparentnost TOP 09 v řížení církevních restitucí Kalouskem."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…