Nebezpečné letiště v Bhútánu. Ministr Kohout vypráví

08.11.2013 18:41

Český ministr zahraničí Jan Kohout v pátek v rámci své pracovní cesty po jihovýchodní Asii přistával spolu s delegací na jednom z nejnebezpečnějších letišť světa, na letišti Paro v himálajském Bhútánu. Jak šéf diplomacie vylíčil, přistání bylo neobvyklé, protože letoun musel manévrovat mezi horami, vše ale proběhlo hladce.

Nebezpečné letiště v Bhútánu. Ministr Kohout vypráví
Foto: eu2009.cz
Popisek: Exministr Jan Kohout

Ministr s delegací podnikatelů a politiků cestuje speciálem, ten nicméně museli nechat v indickém Dillí. Na letišti Paro, které leží mezi 5000 metrů vysokými horami, totiž mohou přistávat pouze speciálně proškolení piloti vlastnící příslušný certifikát. Existuje jich pouze osm a dva z nich jsou Češi, dodal ministr. Stroj komerční linky Druk Air nicméně tentokrát pilotoval Bhútánec.

"Letadlo se různě klopí na strany, musí manévrovat mezi horami, které jsou porostlé lesy a v některých momentech to opravdu není příliš daleko od skal či obydlených domků. Piloti to ale mají v ruce a není to žádné drama," popsal šéf české diplomacie s tím, že přistání bylo velice hladké. "Musím říct, že horská dráha je mnohem horší," dodal.

Jak Kohout doplnil, česká delegace během následných jednání nabídla Bhútáncům osvícení letiště, které by prodloužilo jeho pracovní dobu, a rovněž elektronickou navigaci.

Kohout poprvé v Bhútánu

S Bhútánem, který je velmi uzavřenou zemí, zahájila Česká republika diplomatické styky teprve před dvěma lety. Kohoutova cesta je první návštěvou českého ministra v této zemi. Dnes se šéf české diplomacie setkal se svým bhútánským protějškem, ale i s premiérem a ministry, kteří mají na starosti ekonomiku, kulturu, práci a sociální záležitosti. Debatovali spolu o rozvoji vztahů ve všech oblastech.

Pokud jde o oblast kultury, v příštím roce se v Bhútánu uskuteční výstava o českých hradech a do České republiky by naopak měla putovat výstava tradičních bhútánských textilií a šperků. "Je tady rovněž celá řada projektů v oblasti hydroenergetiky, infrastruktury, letectví a turistiky, kde by se uplatnily české firmy. Bhútán je zemí, která není bohatá, ale potenciál pro růst tady je," uzavřel Kohout. V sobotu ho čeká ještě schůzka s bhútánským králem a královnou matkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…