Nebudeme opakovat vražednou koalici. Bylo to odpudivé, slíbil Sobotka. Už víme, jak se s ANO dohodl

23.11.2013 13:45

AKTUALIZOVÁNO Do finálové fáze se dostávají jednání vítězů parlamentních voleb, ČSSD a ANO. Jejich sobotní průhonické setkání hodně napoví o dalším vývoji. „Buď se dohodneme, nebo nezbývá než vyvolat předčasné volby,“ vzkázal přes média předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Kromě daní se čeká i boj o vedení sněmovny i post ministra financí. Příští týden se připojí k vyjednávání i lidovci.

Nebudeme opakovat vražednou koalici. Bylo to odpudivé, slíbil Sobotka. Už víme, jak se s ANO dohodl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Sobotka je optimista a věří v dohodu. Doufá, že se ve vládě objeví všichni tři předsedové koaličních stran. „Může vzniknout stabilní vláda, která povzbudí hospodářský růst. Rozhodně nebudeme opakovat vražedné koaliční vztahy v Nečasově vládě. To bylo skutečně odpudivé, co se tam dělo. Věřím, že se nebudeme hádat v přímém přenosu jako Nečas, Kalousek a Bárta,“ zmínil.

JAK TO DOPADLO? PRVNÍ INFO

Chceme se dohodnout

„Je obrovská vůle se dohodnout. Alternativa k této vládě není žádná, to už jsou jen předčasné volby,“ okomentoval dnes v Právu současnou situaci před průhonickou schůzkou potencionální budoucí premiér Bohuslav Sobotka. „Jsem optimista. Domnívám se, že tu může vzniknout stabilní vláda, která nebude zemi škodit a naopak povzbudí hospodářský růst,“ dodal. Nejlepší by podle něj bylo, kdyby ve vládě byli zastoupeni všichni předsedové koaličních stran. „Rozhodně nebudeme opakovat vražedné koaliční vztahy v Nečasově vládě. To bylo skutečně odpudivé, co se tam dělo. Věřím, že se nebudeme hádat v přímém přenosu jako Nečas, Kalousek a Bárta,“ zdůraznil. Pozitivně je před schůzkou naladěn i Andrej Babiš, lídr hnutí ANO. „Připravujeme se poctivě a myslím, že se můžeme posunout dát,“ sdělil.

Sestavení vlády je v zájmu celé země

Pozitivně vidí výsledek koaličních vyjednávání liberecký krajský předseda hnutí ANO a asistent nově zvoleného poslance Martina Komárka Tibor Batthyany. „Jsem přesvědčen, že se jednání nebudou dlouho protahovat a vláda bude ještě letos. Je to v zájmu celé země, předčasné volby by lidi ještě více otrávily. Mezi námi a ČSSD jde hlavně o to, dohodnout se v otázce daní,“ vysvětlil pro Parlamentnílisty.cz.

„Důležité je, že se po odchodu pučistů situace v ČSSD stabilizovala. Vnímám teď mandát našeho předsedy Bohuslava Sobotky silnější než kdykoli předtím a jsem tomu rád. I když jsme vítězi voleb jen těsně, je důležité, abychom svoje priority mohli prosazovat. I když při jednání se stranou, která je na pravém středu, to nemusí být jednoduché,“ sdělil pro Parlamentnílisty.cz liberecký radní za ČSSD Roman Šotola.

Rozpory v daních

Nejdříve vyjednávací týmy řeší program, teprve poté přijde na přetřes rozdělení postů ve vládě. Sociální demokraté se na svém grémiu dohodli na prioritách, ze kterých nechtějí ustoupit. Patří mezi ně vyšší valorizace důchodů, majetková přiznání, registrační pokladny a progresivní zdanění. „To jsou body, na kterých musíme krvácet a zůstat stát,“ objasnil pro Právo místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Zatím nepanuje shoda v oblasti daní. ANO je proti zvyšování daní firmám a zavedení sektorové daně.

Kdo bude předsedou Poslanecké sněmovny?

V pondělí se poprvé schází nově zvolená Poslanecká sněmovna, která si do středy míní zvolit svého předsedu. Na toto křeslo si brousí zuby jak sociální demokracie, tak i ANO. Sobotka navrhl kompromisní řešení. Pokud jedna z nejsilnějších stran získá post předsedy, ta druhá obsadí dvě křesla místopředsedů. Andrej Babiš ale nesouhlasí, podle něj by měla každá strana mít ve vedení sněmovny jen jednoho zástupce.

Bitva o ministra financí

Velká bitva bude také o klíčový vládní post – ministra financí. Už před volbami o něj projevil zájem Andrej Babiš. Bohuslav Sobotka původně nic nenamítal, ostatně měl plnou hlavu problémů s pučisty ve vlastní straně. Když je vyřešil, otrnulo mu. „Pro funkční vládu je rozumné, aby premiér, ministr financí i ministr vnitra byli z jedné strany,“ řekl také novinářům. Babiš následně pohrozil, že v takovém případě ANO nepůjde do vlády. Babišovy ambice brzdí požadavek prezidenta Zemana na negativní lustrační osvědčení, které nemá. Je veden jako agent Státní bezpečnosti, i když on sám tento fakt popírá a na Slovensku se kvůli tomu soudí.

Jak však uvedly Lidové noviny, i v případě, že soud prohlásí, že Babiš pro Stb nepracoval, problému se nezbaví. Zákon totiž řeší jenom to, zda dotyčný byl ve svazcích Stb evidovaný jako agent. Zda oprávněně, či ne, nehodnotí. Místo Babiše by tak mohl získat Ministerstvo financí třeba ekonom Aleš Michl.

Lidovci se do vlády nehrnou za každou cenu

Třetím do party jsou lidovci, kteří zatím jednání sledují z odstupu. „Předseda lidovců Bělobrádek jistě nepřikývne na vše, na čem se Sobotka s Babišem dohodnou. Do vlády se asi prvně v historii KDU-ČSL nehrne, ale půjde-li do ní, tak s příslovečnou mírou důstojnosti,“ popsal v MfD v sobotu Petr Nováček, komentátor Českého rozhlasu. 

ČSSD bude mít předsedu sněmovny, Ano ministra financí 

Zásadní personální rozhodnutí přineslo sobotní jednání ČSSD a Ano. Post předsedy poslanecké sněmovny připadne sociálním demokratům. "Budu navrhovat Jana Hamáčka," sdělil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Poslanecká sněmovna má mít 4 místopředsedy. Naopak křeslo klíčového ministerstva financí připadne hnutí Ano. Tady se nejvíce mluví o lídrovi hnutí Andreji Babišovi, spekuluje se i o ekonomovi Aleši Michlovi. "Pokročili jsme i v otázce rozpočtové a daňové dohody. Nebudeme je však nyní zveřejňovat, nejdříve s ní seznámíme našeho dalšího potencionálního partnera KDU-ČSL," vysvětlil Sobotka. Jak však sdělil Babiš, jeho hnutí si stále myslí, že se daně zvyšovat nemusí. "Stát je neracionálně řízen, je možné velkých úspor," domníval se. Všechny tři strany případné budoucí koalice se sejdou v pondělí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…