Nečas vyhlásil válku Klausovi. Označil ho prý za největšího nepřítele ODS

26.09.2012 15:16

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz zjistily, co by mohlo být za současnými mrazivými vztahy mezi premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem a prezidentem republiky Václavem Klausem.

Nečas vyhlásil válku Klausovi. Označil ho prý za největšího nepřítele ODS
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Několik vysoce postavených členů ODS totiž ParlamentnímListům.cz sdělilo, že premiér Nečas označil prezidenta Klause za největšího nepřítele a škůdce ODS.

Klaus a odpůrci zvyšování daní jsou nepřáteli ODS

Nečas to prohlásil před několika týdny na setkání předsedů regionálních sdružení ODS. Vypukla zde hádka kvůli zvyšování daní a Nečas označil Klause za největšího nepřítele ODS, který se ho prý snaží soustavně oslabovat.

Za další škůdce označil takzvané rebely okolo poslance Petra Tluchoře odmítající vládní daňový balíček, ale i další odpůrce zvyšování daní a ustupování návrhům ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09.

„Premiér označil Klause za největšího nepřítele a škůdce ODS, který se mu snaží neustále podtrhávat nohy. Za nepřátele ODS označil i všechny členy ODS, kteří jsou proti zvyšování daní. Nejenom poslance, ale i další členy ODS mimo parlament,“ řekl redakci jeden ze zdrojů ze špiček ODS, které informaci redakci sdělily.

Ke Klausovi se informace donesla

Situace je o to závažnější, že podle informací ParlamentníchListů.cz se informace z jednání donesla k prezidentovi Václavu Klausovi, ten tak zjistil, jaký je vztah Nečase k němu, což ke zlepšení vztahu obou hlav exekutivy rozhodně nepřispělo. A jistě to výrazně snížilo i motivaci prezidenta krýt Nečasovi záda a dělat prostředníka při vládních krizích, jak činil doposud.

Přitom Klaus relativně až donedávna za vládou stál a podporoval její stabilitu. Například i v případě puče ve Věcech veřejných, kdy se prezident ostře postavil proti tehdejšímu předsedovi poslaneckého klubu Petru Tluchořovi.

Klaus Nečasovi pomáhal

Podle informací redakce od člena vedení ODS prý Klaus nad Nečasem den před Tluchořovým nezvolením předsedou poslaneckého klubu doslova klečel, aby sebral odvahu a proti Tluchořovi se postavil. Nakonec byl místo Tluchoře zvolen předsedou klubu Zbyněk Stanjura.

Vztahy mezi Tluchořem a Klausem jsou nepřátelské již od premiérování a předsednictví Mirka Topolánka v ODS a na tom se nic nezměnilo. Nečasovi se podařilo znepřátelit si současně Tluchoře i Klause, kteří se však navzájem nemohou ani cítit a nekomunikují spolu.

Odvolání Lessyho a posílení Langera

Podle informací redakce rovněž prezidenta dost rozzlobilo, že byl z funkce policejního prezidenta odvolán Petr Lessy a jmenován Ivanu Langerovi blízký Martin Červíček. Pozice Ivana Langera se tak prý značně posílila, což narušilo dosavadní rovnováhu sil v ODS a jisté části ODS se posílení Langera nelíbí.

I na veřejnost začaly prosakovat rozpory mezi oběma muži. Klaus dlouhodobě kritizuje zvyšování daní a zopakoval to i v odpovědi pro média při svém výstupu na Sněžku. Nečas poté označil odpor ke zvyšování daní za debilitu a později se Klausovi v dopise omluvil.

Vládní návrh není reforma

Vzájemnému vztahu premiéra a prezidenta rovněž nepřispělo, když Nečas, poté, co Klaus vetoval jeden ze zákonů důchodové reformy, přirovnal Klause nepřímo ke komunistům, socialistům a odborářům s tím, že podobné argumenty proti vládní podobě důchodové reformy, které vznáší prezident, slýchá Nečas od levice.

Klaus kritizuje vládu z pravicových pozic a podle něj se vlastně o žádnou zásadní reformu nejedná. Klaus podporoval víceméně zavedení minimálního rovného důchodu s tím, že zbytek si musí občan naspořit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…