Nečasův kabinet zaspal. Převod sociálních služeb se posune o rok, říká Hašek

19.07.2013 13:51

Vláda Jiřího Rusnoka se na schůzce se zastupiteli krajů dohodla na odložení převodu sociálních služeb z centra na kraje o další rok. S odložením souhlasila i bývalá ministryně Ludmila Müllerová. Také podle předsedy Asociace krajů Michala Haška vláda Petra Nečase zaspala přípravu převodu.

Nečasův kabinet zaspal. Převod sociálních služeb se posune o rok, říká Hašek
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek se stal 1. místopředsedou ČSSD

Převod od příštího ledna by pravděpodobně vyvolal velké problémy jak pro kraje, tak zejména pro příjemce dotací v systému, který v ČR obecně není dobře uspořádán, míní předseda vlády. "Budeme se snažit společně tu věc dořešit, proto bude nutné oddálit moment přechodu dotačního systému na kraje," vysvětlil Rusnok. S hejtmany bude o tématu jednat ministr práce a sociálních věcí František Koníček, dodal premiér. S odkladem se prozatím počítá na rok, Rusnok ale nevyloučil ani delší odklad.

Hašek dnes tuto oblast označil za velmi citlivou záležitost. "Předchozí vláda zcela zaspala v otázce přípravy převodu," uvedl. S vládou chtějí hejtmani společně udělat vše pro to, aby byl nynější zákon změněn a jeho účinnost odsunuta do doby, než bude vše připraveno. "Aby ani na den, na hodinu či na minutu jsme neohrozili poskytovatele a příjemce těch služeb v terénu," řekl.

Dotace na sociální služby budou rozdělovat kraje

Zákon nyní počítá s tím, že dotace na sociální služby bude Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytovat prostřednictvím krajů jen do konce letošního roku. Od příštího roku měly mít sociální služby na starosti kraje, na což by dostávaly dotace. Plán na převedení platí delší dobu, už v roce 2011 ale Nečasova vláda rozhodla o jeho dvouletém odkladu na konec letošního roku.

Řešily se povodně i železnice

Dotace do sociálních služeb v posledních letech klesají. V roce 2008 činily 8,2 miliardy korun, v roce 2009 pak 7,4 miliardy, o rok později 6,8 miliardy a předloni 6,2 miliardy korun. Ministerstvo poukazuje na to, že na financování se podílejí obce i kraje. Služby by si měli platit i klienti z příspěvku na péči. Loni na ně stát vydal 18,39 miliardy. Letos se počítá s 20,49 miliardy.

Hejtmani s vládou probírali také další témata, například problematiku obnovy oblastí postižených nedávnými záplavami. "Chceme, aby se zestabilizoval systém protipovodňových opatření, existovala úzká koordinace mezi vládou a kraji v oblasti protipovodňových opatření," zdůraznil Hašek. Rusnok také zdůraznil, že nynější vláda nadále počítá s podporou regionální železniční dopravy ze státního rozpočtu. "Po třech letech se vracíme k normálu a s radostí oznamuji, že dohody a smlouvy platí," poznamenal šéf Asociace krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…