Není Rusnok jako Rusnok. Poslanec od Peake vypráví, co zažívá kvůli svému jménu

10.07.2013 13:32

REVUE Jsou dva a každý z nich je někým jiným. Spojuje je však v těchto dnech poměrně významné jméno - Jiří Rusnok. Zatímco jeden z nich je premiérem nově jmenované úřednické vlády, druhý je členem strany LIDEM. Nepojí je ani příbuzenský vztah, ani politické zájmy. Přesto totožnost jejich jmen - jak se dá očekávat - přináší i řadu kuriózních situací.

Není Rusnok jako Rusnok. Poslanec od Peake vypráví, co zažívá kvůli svému jménu
Foto: Archiv JR
Popisek: Poslanec Jiří Rusnok

Věkově je od sebe dělí jedna generace, a tak by se nabízela otázka, zda nejde třeba o otce a syna. „Kdepak, pocházíme sice oba z Třinecka z Moravskoslezského kraje, takže bychom možná někde našli společného vzdáleného příbuzného, blízké rodinné vazby však nemáme,“ řekl ParlamentnímListům.cz mladší Jiří Rusnok ze strany LIDEM. Jak přiznal, v posledních týdnech, které jsou z politického hlediska jak ve sněmovně, tak i ve vládě, plné zvratů, svého jmenovce, dnes již premiéra, Jiřího Rusnoka, osobně nepotkal, v minulosti však ano. A jak se dalo čekat, společným tématem byla jejich stejná jména.

„Poté, co byl Jiří Rusnok pověřen sestavením vlády, stávalo se mi, že mi přicházely na můj e-mail zprávy s různým obsahem. Lidé mi tam, v domnění, že jde zřejmě o pana premiéra Rusnoka, nabízeli své služby, někteří dokonce posílali své tipy na to, kdo by se měl stát ministrem. Některé e-maily byly velmi kuriózní,“ uvedl Jiří Rusnok ze strany LIDEM. Jak dodal s nadsázkou, jeho jméno se mezi navrhovanými kandidáty či osobnostmi do nové vlády neobjevilo.

Nová vláda není tak zcela fér

A co říká tento mladý Jiří Rusnok na novou vládu svého jmenovce, kterou ve středu prezident Miloš Zeman jmenoval?  

„Samozřejmě, že stojím za tím, že vláda měla být pod vedením Miroslavy Němcové, pokud získala ve sněmovně 101 hlasů podpory. To, že se pan prezident rozhodl jednat jinak, neberu zcela jako fér. Ale každopádně uvidíme, co příští týdny přinesou. Letní nuda nás asi určitě čekat nebude,“ uzavřel  Rusnok ze strany LIDEM své vyjádření pro ParlamentníListy.cz.

Představení obou jmenovců

Jiří Rusnok, narozený 16. října 1960 v Ostravě, je český ekonom a politik. Od 25. června 2013 je předsedou vlády České republiky.

V minulosti byl od dubna 2001 posledním ze tří ministrů financí sociálně demokratické vlády Miloše Zemana, v následující koaliční vládě Vladimíra Špidly byl do dubna 2003 ministrem průmyslu a obchodu. Po konfliktu se Špidlou a odchodu z politiky působil mimo jiné jako prezident Asociace penzijních fondů.

Jiří Rusnok, narozený 21. července 1983 v Třinci, je také český politik a ekonom. K tomu je poslanec Parlamentu ČR za Moravskoslezský kraj a člen strany LIDEM - liberální demokraté.

Vystudoval ekonomiku podnikání v obchodě a službách na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity, kde získal titul Ing. Po studiích pracoval jako provozní ekonom v personální agentuře. Do strany Věci veřejné vstoupil v prosinci 2009, ve volbách v roce 2010 byl za ně zvolen do dolní komory českého Parlamentu. V dubnu 2012 z této strany však vystoupil a stal se členem nově vzniklé strany LIDEM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…