Pecinovi se na vnitru příliš nedařilo čerpat evropské fondy, míní odborník

26.06.2013 15:09

Ministerstvu vnitra se v letech 2009 a 2010, kdy resortu šéfoval tehdejší ministr Martin Pecina, příliš nedařilo čerpat prostředky z evropských fondů. Pecinovi, se kterým počítá na post ministra vnitra nově jmenovaný předseda úřednické vlády Jiří Rusnok, se naopak dařilo v boji proti extremismu. ČTK to řekl Radim Bureš z Transparency International (TIC).

Pecinovi se na vnitru příliš nedařilo čerpat evropské fondy, míní odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pecina

"Vidím jako problematické, že daleko víc se dalo udělat v oblasti evropských fondů, tedy založení daleko solidnějšího, personálně stabilně zabezpečeného čerpání fondů. To si myslím, že byla oblast, která byla v lepším případě podceněna," prohlásil Bureš. Podle něho však Pecina tehdy neměl lehkou situaci, resort totiž přebíral po "jednom z nejproblematičtějších ministrů" Ivanu Langrovi.

Co by mohl Pecina dělat? To je zatím předčasná otázka

Pecina, který se stal ministrem v úřednické vládě Jana Fischera, byl v čele úřadu 13 měsíců. "Předně je potřeba říct, že ta doba byla relativně krátká," uvedl Bureš. Podle něho byl výrazným momentem jeho ministrování také Pecinův protikorupční balíček, který měl mimo jiné zavést korunního svědka a upravit institut protikorupčního agenta. Návrh sice tehdy prošel Sněmovnou, koncem června 2010, tedy měsíc před koncem Peciny v čele resortu, jej ale zamítl Senát.

Senátoři tehdy poukazovali na to, že předloha řešila boj s úplatkářstvím sporným způsobem a nebylo možné ji měnit. "Tady hodnotím kladně to, že se o to pokusil, že tu problematiku vnímal," poznamenal Bureš. Zatím však nechtěl odhadovat, jakým tématům dá nový ministr prioritu. "Já si vůbec netroufám odhadovat, jak to s celou tou vládou dopadne. Bavit se, co mohou udělat, je zatím předčasné," dodal.

Stabilizace resortu

Pecina deníku Právo řekl, že by chtěl zejména stabilizovat resort personálně, aby nedocházelo k častému střídání úředníků jako nyní. Prý by se také chtěl obrátit na některé z úředníků, kteří na ministerstvu byli roky a které jeho nástupci Radek John a Jan Kubice vyhodili, aby se vrátili. "Pár lidí odešlo za Kubiceho, ale nemám pocit, že by to bylo tak výrazné. Takže nemám tušení, koho tím měl na mysli," sdělil Bureš. Podle něho by ale mohlo jít například o Pecinova bývalého prvního náměstka a klíčového spolupracovníka Jiřího Komorouse.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…