Podívejte se, co doprovázelo podpis koaliční smlouvy

06.01.2014 17:40

REPORTÁŽ Čtyři exempláře koaliční smlouvy podepsány. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek při tom zatoužil po peru, kterým dokument podepsal. Předseda ANO Andrej Babiš dělal před novináři, byť v obraně, neplacenou reklamu Agrofertu. Možný premiér Bohuslav Sobotka se tvářil spokojeně a soustředěně.

Podívejte se, co doprovázelo podpis koaliční smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedové stran pózují s kopiemi koaliční smlouvy

„Můžeme si ho nechat,“ zavtipkoval o peru, kterým podepsal koaliční smlouvu, předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Příhoda ukradeného pera bývalým prezidentem Václavem Klausem bude prostě vždycky zavdávat k podobným srandičkám. Nicméně dokument byl ve čtyřech exemplářích signován, aby kromě koaličních partnerů mohl jeden výtisk dostat i prezident Miloš Zeman.

Pera nejspíš dostali

Stalo se v místnosti s číslem 120 poblíž kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny. Nejdříve ji zaplnili všichni zainteresovaní „koaličníci“ a čekali na své představené. Ti na sebe nechali dlouho čekat. Nejdřív se tedy muselo ve vydýchané místnosti otevřít okno a posléze to tam začalo vypadat jako na srazu abiturientů. Třeba Věra Jourová připomínala svým neproniknutelným výrazem a mašlí kolem krku makovou panenku čekající na motýla Emanuela. Pak už přišli vůdci koaličních stran a konečně podepsali. „Koaliční“ pera nejspíš signatáři dostali, protože ParlamentníListy.cz jedno zaregistrovaly ve složce asistentky jednoho z nich.

Reklama na Agrofert

„Dvaasedmdesát dnů od voleb je koaliční smlouva po programové i personální stránce hotova a podepsána. Jsme připraveni na převzetí vládní odpovědnosti. Další krok je na prezidentovi,“ sdělil nejpravděpodobnější budoucí premiér Bohuslav Sobotka při následné tiskové konferenci novinářům. S mohutnými brýlemi vypadal jako svářeč, jako kdyby chtěl vánočně, zvykově, lít olovo, ale tvářil se spokojeně a soustředěně. Zato Andrej Babiš vypadal utrápeně, jako zhrzená nevěsta, a bránil své kandidáty do vlády. Bohužel se to změnilo ve více než pětiminutovou bezplatnou reklamu Agrofertu, která by firmu v pevných cenách přišla na miliony korun. Pavel Bělobrádek vykazoval rysy znuděnosti.

Babiš ohledně reklamy

„To není reklama na Agrofert. Vy novináři stále říkáte střet zájmů. Připomeňme si, co je to ANO. Jde o Akci nespokojených občanů. Jsem tady tedy za občany, za normální lidi, kteří mají střet zájmů s politiky, kteří to zde řídí čtyřiadvacet let. My máme zájem, aby to tu fungovalo. Nikdy bych nešel do politiky, kdyby tato země fungovala. Dnes celý den v ČT24 jedou informace o tom, že pan Brabec půjde na životní prostředí a bude nahrávat našim chemičkám. Moje firma bude investovat tři a půl miliardy korun do ekologie. Kdybych chtěl, taky bych je neinvestoval a mohl jsem si je vzít. Takže tady někdo vytváří atmosféru nedůvěry. Zanedlouho budeme mít schůzku s ekologickými organizacemi, tak se přijďte podívat,“ odpověděl Babiš na otázku ParlamentníchListů.cz, jestli se bude snažit podobné reklamní akce, byť jde o obranu jednoho z kolegů, korigovat.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Sobotka o prezidentovi

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka zase kličkoval při otázkách ohledně prezidenta Miloše Zemana. „Jsem přesvědčen, že jsme navrhli do vlády lidi, kteří jsou odborně připraveni. Třeba kandidát na ministra zahraničí Lubomír Zaorálek byl řadu let předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a podílel se na diplomatických aktivitách Česka. V tomto směru by pan prezident výhrady mít neměl,“ sdělil a dodal: „Pokud jsem hovořil o náhradnících, tak jsem o nich mluvil jako o něčem, co musí mít premiér vždy připravené. Může se stát, že některý z ministrů svou funkci přes veškerou snahu nebude zvládat tak, jak si premiér či koalice bude představovat. Pro tento případ mám možné další potencionální kandidáty.“ Nicméně, jak bylo patrno, tak Babiš s Bělobrádkem spoléhají právě na to, že Sobotka prezidenta přesvědčí, aby navrženou vládu jmenoval.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…