Politolog Doležal zuří: V té vládě je to samý komunista

01.07.2013 22:15

Politolog Bohumil Doležal se ve vyjádření pro Týden.cz pozastavuje nad tím, že nikomu nevadí, že členy Rusnokovy vlády jsou bývalí komunisté. Svědčí to prý nikoli o stavu dnešní politiky, ale o stavu celé společnosti, pro kterou minulost nic neznamená.

Politolog Doležal zuří: V té vládě je to samý komunista
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

V KSČ byl Jan Kohout (dnes člen ČSSD), František Koníček i Vlastimil Picek. Kandidátem členství byl sám Jiří Rusnok a Martin Pecina zase působil v SSM. Otec Miroslava Tomana byl dokonce ministrem ve Štrougalově vládě. „Když se objeví nějaké hodně hlasité obvinění z korupce, tak to může lidi vyhnat do ulic a vyvolá to nějaké hlasy a veřejné protesty. Ale že ve vládě je polovina lidí, kteří v KSČ byli už za Jakeše, není údaj, který by dnes bezprostředně a naléhavě lidi oslovoval,“ říká Doležal.

Je tu atmosféra jako za normalizace

Některé z budoucích ministrů pokládá politolog za lidi velice univerzální. "Ti lidé, kteří tenkrát byli v KSČ, a nyní, dvacet let po převratu, sedí ve vládě, jsou tak trochu politicky i morálně pohybliví. Z hlediska důvěry v to, co budou dělat do budoucna, je to věc strašně pochybná. Nechci nikomu nasazovat oslí hlavu, ale jsou tam lidé, kteří jsou velmi univerzální.“

Ani za normalizace však už o ideologii nešlo. Šlo o moc a prospěch. „Nemyslím si, že bychom se mohli vrátit do toho, co tu bylo před rokem 1989, ale pro období normalizace nebyla ani tak důležitá bolševická ideologie, té už nikdo nevěřil, ale morální pokleslost lidí, kteří byli ochotni se propůjčit v podstatě k čemukoli. Mám takový pocit, že u nás je atmosféra 'holt se nedá nic dělat a je třeba se propůjčit k čemukoli'," vysvětluje Doležal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…