Popleta, řekl Zeman o předákovi lidovců. Pak vykoupal další Sobotkovy ministry a řekl vtip

10.01.2014 13:15

Prezident Miloš Zeman jmenuje předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. ledna na Pražském hradě. Oznámil to na dnešní tiskové konferenci. Šéf ČSSD podle něj splnil jedinou podmínku, kterou mu dal, a nové koaliční vládě zajistil spolehlivou parlamentní většinu.

Popleta, řekl Zeman o předákovi lidovců. Pak vykoupal další Sobotkovy ministry a řekl vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman prohlásil, že se nevměšoval do jednání vznikající koalice a čekal na vznik a podpis koaliční smlouvy. Šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi pak slíbil, že ho týden po podepsání smlouvy jmenuje premiérem. Sobotka si ovšem musel zajistit stabilní většinu v Poslanecké sněmovně. Ke jmenování na Pražském hradě dojde 17. ledna.

Prezident může odmítnout kandidáta, pokud je to kanibal nebo analfabet

Prezident pak uvedl několik výhrad, které má k adeptům na ministry. Zdůraznil přitom, že jako prezident nemusí akceptovat návrh premiéra na složení vlády. „Návrh není něco, co musíte automaticky akceptovat. Kdyby tomu tak bylo, mělo by to zajímavé výsledky pro obchodní, ale například i pro manželské vztahy,“ rýpl si Zeman.

„Od ústavních právníků jsem se dozvěděl, že prezident může odmítnout jmenovat, pokud je adept analfabet nebo kanibal. Kanibalů je v naší republice poměrně málo a analfabetů poměrně víc,“ zavtipkoval prezident a pokračoval: „Tyto právní názory buď mohu brát jako diskriminaci analfabetů, nebo jako náběh k tomu, aby existovala byť minimální omezení pro odborné kompetence ministrů.“

„Existuje otázka, koho kromě kanibalů a analfabetů nejmenovat do vlády. Těmito kritérii nemohou být osobní sympatie nebo antipatie nebo politická příslušnost,“ prohlásil Zeman.

Mariana Jurečku pokládám za popletu. Přesto u něj nemám připomínky

Poté si neodpustil poznámku na adresu Mariana Jurečky, kandidáta KDU-ČSL na resort zemědělství. „Já ho osobně pokládám za popletu. S hlubokým politováním musím sdělit, že bujará pitka na ruské ambasádě se nekonala. Ale i když ho považuju za popletu, prostudoval jsem si jeho životopis a má řádné vzdělání pro výkon ministra zemědělství. Neshledal jsem, proč bych u něj měl mít připomínky,“ prohlásil Zeman.

Zeman pak přivítal, že kandidát na ministra dopravy má dvacetiletou praxi v oboru. Jedná se o Antonína Prachaře z hnutí ANO.

Někteří kandidáti nemají žádnou praxi v oboru. U Mládka vadila neúspěšná žádost o prověrku

Zkušenosti by podle prezidenta neměly být nulové. U některých kandidátů shledal, že se s oborem nemohli dostatečně seznámit. Druhá výhrada se týkala lidí, kteří získali svou kvalifikaci pochybným způsobem.

„Jeden z adeptů na ministra si požádal o bezpečnostní prověrku a Národní bezpečnostní úřad mu ji odmítl udělit. Když je to takhle, položme si jednoduchou otázku, zda takový ministr není bezpečnostním rizikem pro budoucí českou vládu,“ naznačil Zeman. O prověrku neúspěšně žádal kandidát ČSSD Jan Mládek.

Pan Kohn přichází do cestovní kanceláře…

Zeman také připomněl, že udělal vstřícné gesto v případě Andreje Babiše, který aspiruje na místo ministra financí. Zeman si ovšem dal podmínku, že se urychleně přijme zákon o státní službě. Pokud se začne projednávat na mimořádném zasedání sněmovny, mohla by prý vláda vzniknout do konce ledna.

Na závěr Zeman přednesl vtip s židovskou tematikou: „Pan Kohn přichází do cestovní kanceláře a tam je obrovský glóbus a na tomto glóbu pracovník cestovní kanceláře nabízí panu Kohnovi různé destinace. Kohn ale říká: Ne, tady je AIDS, v této destinaci finanční kriminalita, tady je občanská válka a tak to jde dál a dál. V závěru se Kohn ptá: Nemáte jiný glóbus?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…