Poslanec ČSSD varuje před Babišem: Těžko propásne okamžik mít dominanci na trhu

04.01.2014 15:23

TÝDEN S KUBEROU A KOSKUBOU Dva muži opačného politického spektra v pravidelné názorové aréně komentářů pro ParlamentníListy.cz. I v prvním týdnu roku 2014 hovoří senátor ODS Jaroslav Kubera a poslanec ČSSD Jiří Koskuba na společné téma: Dočkáme se již v nejbližších dnech nové vlády? A přinese tato vláda do Česka sociální smír?

Poslanec ČSSD varuje před Babišem: Těžko propásne okamžik mít dominanci na trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Dva měsíce po volbách, těsně od období před Vánocemi, se zdá, že je jasno. Koalice dohodla rozdělení resortů v sedmnáctičlenné vládě. Na tahu je ale nyní prezident Miloš Zeman, i když se tím jeho manévrovací možnosti razantně zúžily. Musel by totiž čelit šéfům ČSSD, ANO a lidovců, kteří jmenný seznam ministrů poskládali a nechali se slyšet, že na něm budou trvat i proti Zemanovým námitkám. Dočká se tedy Česko už brzy nové vlády, nebo ještě lze očekávat nějaké obraty?

„Já věřím, že se nové vlády už dočkáme. A možná i s důvěrou sněmovny. Není důvod jisté trable kolem jejího sestavování protahovat. Vznikla sice, mírně řečeno, opět poněkud nesourodá trojkoalice,  ale co bylo zvoleno, to bylo zvoleno. Můžeme nesouhlasit, můžeme protestovat, ale je to tak to jediné, co s tím můžeme udělat. Není však vhodné se voličům posmívat, že opět sedli na špek. Byť vyloučit to nelze,“ řekl ParlamentnímListům.cz ve svém pravidelném komentáři uplynulých dnů Jiří Koskuba. Podle něj to, že standardní strany svým způsobem ve volbách vybouchly, je čistě jejich problém. „A také jejich náčelníků, slov i činů. Pravda, za nepominutelného sekundování mnohých ‚nestranných‘ a ‚nezávislých‘ médií. Místo různých spekulací o možných obstrukcích je nejlépe novým z úzkého vyjednávání vzešlým Vyvoleným umožnit ‚makať‘. A doufat, že jejich reality show ve Strakově akademii bude méně trapná než ta na jisté TV v tzv. vile. Ostatně, laťku díky vládě pana Nečase nemají nastavenou zase až tak vysoko. Níže ji dát snad už ani nejde. Být ještě horší, to už by byl fakt kumšt,“ domnívá se Koskuba.

A dodává, že možná i opičák Richard z pražské ZOO by hravě některé ministry nejen z nedávné minulosti ve funkci zastínil. „Čímž jsem se zmíněné gorilí celebrity nechtěl jakkoliv dotknout,“ poznamenal ještě.

Koskuba: Na harmonii to nevypadá, premiéru Slávkovi to nezávidím

Sestavení a řízení této nové vládní skvadry tak poslanec Koskuba panu „budoucímu premiérovi Slávkovi“ prý vůbec nezávidí.

„Podepsané koaliční záměry jsou natolik obecné, že označovat je za ‚smlouvu‘, je velmi odvážné. Přitom, přestože konkrétní jména ministrů dosud také neznám, je již více než jisté, že jedním z vicepremiérů levicového předsedy vlády bude právě pán, který - jak sám prohlásil - zastavil levici. Upřímně řečeno, nejen tohle na přílišnou harmonii nevypadá. Nezbývá než spoléhat na rčení, že ‚protiklady se přitahují'. Je možná vhodné si připomenout, jak často a se škodolibou radostí byl po předchozí tři roky pan premiér Nečas vystaven rýpání, že skutečným šéfem jeho vlády je pan Kalousek. Což jistě byla pravda. Stejně jako to, že historie se zhusta opakuje,“ pokračoval dál poslanec ČSSD pro ParlamentníListy.cz.

Všiml si ale i toho, že nelze nevidět, jak pan Babiš vede trvalou předvolební kampaň. „Má na to. A tak za ni utrácí ještě více než mnozí ti podle jeho billboardů političtí balíci a nemehla, za což je kritizoval. Nadcházející letošní troje volby totiž opět tvrdě prověří skutečnou cenu ‚akcií‘ soutěžících politických subjektů. Takže se může stát, byť je to pouhá spekulace, že už po roce vládnutí bude označena jistá část koalice - navíc ztratí-li další hlasy - za příliš rozhazovačnou. Otázku, zda ta oranžová, snad ani klást netřeba. Nenastane tím důvod k novým předčasným volbám? Opravdový byznysmen totiž jenom těžko může propásnout okamžik, kdy lze získat zcela dominantní postavení ‚na trhu‘,“ naznačil Koskuba s tím, že se ale přece jen možná mýlí a vše dopadne jinak.

„Byla to jenom taková úvaha, varování. Nikoliv malování čerta na zeď. Nicméně ještě před časem také nikdo nevěřil, že nebudeme mít méně než 30 procent… A pak že neumíme překvapit,“ uzavřel Jiří Koskuba.

Kubera: Prezident neřekl stále ještě poslední slovo

Podle senátora ODS Jaroslava Kubery je jisté jedno – nějaká vláda bude určitě. „Ale kdy, to opravdu nevím. Je totiž stále mít na paměti to, že prezident Zeman dosud neřekl poslední slovo, což je evidentní, a tak se dá čekat ještě minimálně nějaké překvapení. Může například jmenovat premiérem úplně někoho jiného, než se obecně odhaduje,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Přiznal však, že ačkoli podobnou situaci předvídal, radost z ní má minimální. To, co by následovalo poté, kdy by se stal premiérem někdo, kdo s tím již počítá, by totiž asi nejen českou politickou scénou pořádně zahýbalo…A s tím souvisí i druhé téma komentáře.

Přijde s novou vládou do ČR sociální smír a klid?

Od nové vlády mnozí očekávali to, že nastolí v Česku lepší podmínky než vláda předchozí, proti které byl zorganizován nejeden protest a demonstrace. Věří tomu i oba ParlamentnímiListy.cz pravidelně oslovovaní politici?

„Především je třeba říct, že rok 2013 dopadl nakonec dobře, i když se tak stalo v režii tolik nenáviděné vlády. Jak dopadne tento, uvidíme až za rok, ale osobně se obávám toho, co nastane, až si lidé uvědomí, že to, co jim bylo před volbami naslibované, se nějak nenaplňuje. Pak asi přijde další fáze. Ovšem nechci předjímat. Ty nenávistné nálady a vlna nenávisti, kterou nelze přehlédnout na internetu v jakýchkoli diskusích, kde se lidé ani nesnaží diskutovat, ale jde jim jen a jen o to plivnout, je tady již delší čas a řekl bych, že se zhoršuje. Pokud se to změní k lepšímu, bylo by to fajn, ale spíš se obávám toho, že se naopak to zklamání ještě prohloubí a bude obrovské, poněvadž sliby před volbami prostě nepůjde naplnit. Což možná zjistí ke svému nepříjemnému překvapení i mnozí, kteří je vyslovovali,“ domnívá se senátor Kubera.

Podle něj ale existuje i šance, že opravdu nastane sociální smír. „Ovšem velmi pravděpodobně jedině za cenu dalšího zadlužování země, což si ne každý uvědomuje. Navíc by se lidé měli zamyslet i nad tím, jaká nás bude čekat zase nová legislativní smršť s nástupem nové vlády, která se bude snažit ukázat, co v ní je. Přemýšlet i o tom, o čem se mluví, poněvadž je to populární, jestli to je v praxi u nás možné – tím mám na mysli třeba návrhy na přímou volbu zastupitelů, volání po takzvaném většinovém systému atd. Jestlipak někdo přemýšlí, jak by to třeba pak v praxi vypadalo? Zda by takto volení jedinci, jinak nesourodí, byli schopni se vůbec na něčem shodnout, usnést?“ nastínil dále Kubera pro ParlamentníListy.cz.  

Koskuba: Sociální smír? Určitě. Už ani call girl politikovi neuškodí…

„Určitě. Vždyť už první náznaky tu máme. Stačí se jenom se pozorně dívat. Začněme od zdánlivých maličkostí. Před lety jistá těsně před volbami zveřejněná plukovnická zpráva očernila tehdejšího pana premiéra Jiřího. I něco o pletkách s mladými dámičkami na jachtě tam snad bylo. A tak nepřímo projel volby. Když podobně dopadly ty další, odstoupil. Nu a dnes? Volební debakl není důvodem k nějakým ukvapeným krokům. Ani nějaká ta call girl politikovi neuškodí. Tolerance se prostě mění k lepšímu. Proto asi již zcela zbytečně se SPOZ zbavila médii tolik nemilovaného pana Miroslava Šloufa. Pravda, pak projeli volby a pan prezident je zbavil jména svého. Je tedy prokazatelně na 100 procent nestranný. Uměl by si to před časem vůbec někdo představit?“ ptá se Koskuba. A pokračuje:

„Nebo třeba pravděpodobný budoucí ministr kultury pan Herman. Je velkorysý a umí odpouštět. Díky mu za to. Ani ne před rokem byl pod údajným tlakem jistých osob z ČSSD a KSČM odvolán z čela ÚSTR. Nu a právě pod oranžovými přijme nyní obětavě místo ve vládě. Dokonce, jak napsal v Právu, si tolerantně a s pochopením pohovoří s budoucím vládním kolegou, který, jen jaksi nedopatřením, nestihl získat negativní lustrační osvědčení. Příklady táhnou. A tak už ani jihočeští studentíci kvůli něčemu podobnému léta netolerovatelnému nedemonstrují, nebrojí, řetězovou hladovku nedrží. Přitom nejde o nějakou pouhou krajskou radní. No není to důkaz smíru a zklidnění?“

Hlídací pes demokracie už zmlkl, tak vidíte…

Podle poslance ČSSD Koskuby podobné posuny v myšlení nejsou navíc ojedinělé. „Třeba asi též před pouhým rokem bylo jmenování majitele soukromé malé nemocnice pana dr. Zimmermanna vládou do SR VZP jistými politiky považováno za jasný střet zájmů. Halasně bubnovali a troubili na poplach. Nu a dnes? I kdyby těch špitálů měl 100 a ještě k tomu třeba nějaké ty noviny, tak by mohl s jejich souhlasem, tedy být ve správné straně, dělat i ministra zdravotnictví. Jaký střet zájmů, že? Názory se prostě mění, vyvíjí. Strašlivá opoziční smlouva prý byla plivancem demokracii, parlamentnímu systému, ohrožením svobodného výkonu poslaneckého mandátu. Když však dnes zazní požadavek, že koaliční smlouvu by měli závazně jako stádo a jistý nový ‚vázací akt‘ podepsat všichni poslanci dotčených stran, žádný hlídací pes demokracie už ani neštěká. Takže vidíte, klid a smír už tady je,“ konstatoval Koskuba.

Dodal pak, že si s odpuštěním možná jen trochu zarýpal. Čímž však nehodlal nikoho ani urazit, ani deklasovat. „To není můj styl. Jsem pouze po předchozích zkušenostech poněkud nedůvěřivý. Vím, že jakékoliv i malé zlepšení je pořád lepší než žádné. A velmi akutně potřebujeme skutečně stabilní vládu na minimálně celé volební období. Jenom bych nerad, abychom v rámci nadšení při úklidu se špinavou vodou ve vaně nevylili i dítě, které jsme si před 25 lety vycinkali,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz komentář prvního týdne roku 2014 poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…