Povolejte na pravici armádu a pošlete Peake do Afriky, psali jste Zemanovi. A on odpověděl...

10.07.2013 15:58

Miloš Zeman odpověděl na další sérii otázek, které mu položili čtenáři ParlamentníchListů.cz na jeho profilu. Mezi jinými reagoval na řadu poděkování za konec Nečasovy vlády či hovořil o hlavním úkolu nového kabinetu Jiřího Rusnoka. Zeman dostal i výzvu k vojenskému převratu s tím, že lid se za něj postaví. I na to hlava státu odpověděla.

Povolejte na pravici armádu a pošlete Peake do Afriky, psali jste Zemanovi. A on odpověděl...
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Osvětimanech

Po nedlouhém čase opět prezident republiky Miloš Zeman odpověděl na celou sérii otázek, kterých bylo několik desítek. Podle sdělení hradní mluvčí Hany Burianové pracoval prezident na odpovědích dvě hodiny.

Miloš Zeman reagoval i na otázku, v níž mu čtenář vyčítá, že na položené dotazy vůbec nereaguje a ani se neomluví, že nemá čas. „Je slušností alespoň se omluvit, pokud jsem zaneprázdněn. Nebo si máme myslet, že jste nám lhal při volbě prezidenta?“ spustil jeden ze čtenářů na hlavu státu.

Zeman: Budu odpovídat několikrát do měsíce

„Mohu Vás ujistit, že na dotazy čtenářů Parlamentních listů budu odpovídat několikrát do měsíce. Bohužel, vzhledem ke své zaneprázdněnosti, nejsem schopen sledovat portál dennodenně, ale odpovědi se dostane každému,“ ubezpečil s vysvětlením prezident Zeman.

Většina dotazů z poslední doby se točila kolem končící koaliční vlády Petra Nečase, možného řešení a jmenování Jiřího Rusnoka do čela vlády odborníků.

„Pověřil jsem Jiřího Rusnoka, aby sestavil vládu odborníků, která dovede tuto zemi k volbám. Jak jsem i uvedl na tiskové konferenci dne 25. června: Jediná cesta, jak vyvolat v České republice předčasné volby, je právě jmenování vlády odborníků. Ale osobně si myslím, že situaci, kterou popisujete ve svém příspěvku, by nejlépe vyřešilo přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku a zabavení nelegálně získaného majetku. Strana práv občanů - zemanovci, kde jsem čestným předsedou, dokonce pořádá petiční akci na podporu přijetí tohoto zákona. Každý, kdo má jakýkoliv majetek, musí být schopen dokázat legální získání tohoto majetku,“ rozepsal se Zeman k otázce nové vlády a problematice korupce.

„Konečně někdo vyčistil politický chlév“

Jeden ze čtenářů Miloše Zemana varoval, aby „nesedl na lep“ údajným korupčníkům z ODS: „V politice se pohybuji mnoho let a dle mých zkušeností je nejlepší varianta v tuto chvíli sestavení vlády odborníků. Tímto úkolem jsem pověřil Jiřího Rusnoka. Věřím, že je to to nejlepší řešení,“ reagoval Zeman.

Vedle přímých otázek se objevilo velké množství poděkování za to, že Zeman zbavil Českou republiku nepopulární Nečasovy vlády. Zemanovi vyjadřovali díky i ti, kteří ho dle vlastních slov v prezidentské volbě nevolili.

Všechny dosud poskytnuté odpovědi prezidenta republiky jsou k dispozici na jeho profilu v ParlamentníchListech.cz:

„Jste asi osudová osoba pro náš milovaný stát. Většina lidí této země stojí za Vámi a věří, že konečně někdo vyčistí ten politický chlév,“ napsal čtenář prezidentovi. Podobných slov podpory bylo mnoho. „Už jsem přestávala věřit, že s tou Nečasovou bandou někdo zatočí. Jste fakt borec!“ uvedla zase jiná čtenářka.

Prezident se snaží dělat maximum pro dobro naší země

Na to vše prezident s děkovnými slovy reagoval. Třeba takto: „Politika je odvěký boj. Ale já se nikdy nevzdávám. Věřte mi, že se snažím udělat maximum pro dobro naší republiky.“

Došlo i na to, co je hlavním či základním úkolem vlády odborníků Jiřího Rusnoka. „Politicky neutrální vláda odborníků bude skutečnou garancí pro to, aby se začaté vyšetřování různých politických a hospodářských skandálů dotáhlo až do konce a aby zde neexistoval politický tlak až odkudkoli, aby se toto vyšetřování zastavilo nebo omezilo. Domnívám se, že to jsou jedny ze základních úkolů této vlády,“ míní v odpovědi na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz hlava státu.

Miloš Zeman měl příležitost se vyjádřit i k rozruchu, který začal v některých médiích panovat v souvislosti se jmenováním neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera ministrem financí.

„Přijde vám normální, co předvádíte?“ I takto se Zemana ptali

„Co se týče Jana Fischera, nezapomeňte, že to byl velmi populární premiér a také nezapomeňte na to, že Jan Fischer nedostal první nabídku. Tuto první nabídku na ministra financi dostal náměstek ministra financí v demisi, který ale nabídku bohužel odmítl,“ uvedl na dotaz Miloš Zeman.

Ne všichni čtenáři ale prezidenta chválili: „Přijde vám normální v demokratické společnosti to, co předvádíte v současnosti se jmenováním úřednické vlády? Proč mám dojem, že zde zavádíte manýry zemí na východ od nás? Proč nerespektujete zaběhlé demokratické principy?“

„Jsem přesvědčen, že politicky neutrální vláda odborníků bude skutečnou garancí pro to, aby se začaté vyšetřování různých politických a hospodářských skandálů dotáhlo až do konce. Ale na druhou stranu beru, že co člověk, to názor a ne každý s mým názorem souhlasí,“ připustil Miloš Zeman.

Vojenský převrat a funkce pro Peake ve střední Africe

V souvislosti se založením Fondu na splácení státního dluhu dokonce jeden ze čtenářů napsal, že do něho již přispěl, byť malou částkou. „Velice vám děkuji za příspěvek. Víte, co se říká, korunka ke korunce… Vážím si každé koruny, která bude připsána na účet tohoto fondu,“ poděkoval prezident republiky.

Zeman obdržel dokonce i výzvu k provedení vojenského převratu: „Jste velitelem vojska. Myslím, že by nebyl problém transportovat celou 'stojedničku' z Parlamentu na Pankrác. Lidi stojí při Vás, klidně nás svolejte na pomoc,“ vyzýval čtenář ParlamentníchListů.cz prezidenta.

„Děkuji za možný návrh, ale já osobně upřednostňuji spíše politické řešení situace, nikoliv vojenské. Váš návrh jsem přijal s pobavením, děkuji,“ zasmál se Miloš Zeman.

Zeman dostal také návrh, aby „nikým nevolené“ Karolíně Peake nabídl místo atašé někde v Gabonu (stát ve střední Africe – pozn. red.), nechal jí tam přistavit mobilhaus a ona by prý byla vděčná za funkci a udělala by cokoliv. „Váš návrh bych mohl při nějaké příležitosti zkusit paní Peake navrhnout,“ souhlasil prezident Miloš Zeman v odpovědi na otázku čtenáře serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…