Premiér omluvou sudetským Němcům rozzuřil válečné veterány. A řekli své

21.02.2013 20:20

EXKLUZIVNĚ Neuvěřitelné. Skandální. Nezákonné. Historici i váleční veteráni spolu s odbojáři velmi tvrdě odsoudili slova premiéra Nečase, kterými se omluvil tzv. sudetským Němcům za jejich poválečné vyhnání. Nečas pronesl toto popření československého právního řádu po roce 1945 během své návštěvy v bavorském Mnichově.

Premiér omluvou sudetským Němcům rozzuřil válečné veterány. A řekli své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Anketa

Schvalujete čtvrteční vystoupení Nečase na téma sudetských Němců?

10%
90%
hlasovalo: 7804 lidí

„Pane premiére, kdo vám dal mandát hovořit o poválečném vyhánění?“ obrátil se veřejně v exkluzivním rozhovoru pro ParlamentníListy.cz předseda válečných veteránů a vězňů z koncentračních táborů, sloučených v Českém svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička.

„Lítost, kterou svým projevem premiér Nečas v bavorském zemském sněmu dal najevo, doslova naše členy nadzvedla ze židlí, zejména jeho slova o poválečném vyhánění. Domníváme se, že pan premiér tím dost překročil své kompetence. Zajímalo by nás, kdo mu dál právo takto mluvit jménem celého národa?!“ prohlásil rozrušený Vodička. Odbojáři a veterán i podle něj vnímají Nečasova slova jako hrubé zkreslení dějin a navíc i zpochybnění závěrů 2. světové války. „Poválečný transfer-zdůrazňuji slovo transfer-německých obyvatel z našeho území byl mimo jiné důsledkem mnichovského diktátu, okupace naší vlasti nacistickým Německem a všeho, co se v tehdejším protektorátu Čechy a Morava dělo. Rozhodly o něm vítězné mocnosti na jednání v Postupimi. Hodnotit od zeleného stolu, z pozice dobře najedeného současníka, minulost, aniž by pan Nečas vzal v potaz všechny historické souvislosti, je mírně řečeno nesolidní a neprofesionální. Je přece logické, že každá dějinná událost je důsledkem předchozích událostí. Tedy i tento, opakuji transfer německých obyvatel,“ nechápe vystoupení Petra Nečase - premiéra a předsedy strany, která se slovně zaštiťuje obranou českých zájmů - předseda ČSBS Vodička.

Zároveň mírnil názory některých lidí, že ČSBS je jen spolkem starců, sžíraných nenávistí ke všemu německému. „Náš svaz udržuje čilé přátelské kontakty s antifašistickými organizacemi nejen u nás, ale také v řadě dalších států a také v Německu. Naše vztahy jsou založeny na upřímnosti a na seriózním přístupu k minulosti. Kéž by tak činil i pan premiér Nečas,“ vrtí hlavou Vodička.

Veliké pohoršení

Politolog Jan Kopecký nechápe smysl těchto vyjádření. „Vůči české veřejnosti to působí, zvláště po prezidentské volbě, která se nesla právě v duchu snah sudetských Němců o zvolení Nečasova ministra zahraničí Karla Schwarzenberga novým českým prezidentem jako červený hadr na býka. Pochybuji, že byl pan premiér příčetný, když toto vyslovoval, ale každopádně se asi zapíše do dějin jako hrobař ODS,“ uvedl Kopecký pro ParlamentníListy.cz.

Upozornil také na zajímavou paralelu s dnešní Nečasovou náklonností pro zájmy sudetských Němců a už v prezidentské volbě odhalenou slabostí ministra jeho vlády z TOP 09 Karla Schwarzenberga pro totéž. „Zdá se, že ODS už rezignovala na důraz na ochranu českých zájmů. Ještě nedávno byl jejím místopředsedou Alexandr Vondra, který je politicky také ve vleku sudetoněmeckého Landsmannschaftu. Vondra je navíc spojený s ministrem pro ODS konkurenční strany TOP 09 Karlem Schwarzenbergem i osobně, protože Schwarzenberg je kmotrem jednoho z Vondrových legálních dětí,“ dodal Kopecký.

Váleční hrdinové i oběti německé a sudetoněmecké krutosti z koncentračních táborů nejsou jediní, kteří se ostře postavili proti Nečasově pokusu změnit poválečné dějiny Československa a přiblížit se ne argumentům vlastní země, ale cizinců. Jeho záměnu vyhnání za vysídlení tvrdě odsoudil také Hrad. Klausův vicekancléř Petr Hájek varoval, že tímto svým prohlášením otevřel Nečas další vrátka k navrácení po válce jako reparace zabavený majetek tzv. sudetských Němců osobám, které byly za své zločiny proti republice po roce 1945 odsunuti. Paradoxně tam, kam si to v roce 1938 všichni hlasitě přáli - do Německa.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Petr Blahuš

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…