Rád jsem působil v kabinetu Petra Nečase, prohlašuje končící ministr Fiala

07.07.2013 7:43

Odcházející ministr školství Petr Fiala má zato, že se mu za čtrnáct měsíců ve funkci podařilo stabilizovat situaci v resortu. Když na ministerstvo přišel, netěšilo se právě velké důvěře, dnes je tomu jinak. Přesto v rozhovoru pro server iDnes prohlašuje, že by byla škoda, kdyby „pod stůl“ spadly rozpracované novely zákonů. Reformy by ale podle jeho názoru měla dokončit až nově zvolená politická vláda s plnohodnotným mandátem.

Rád jsem působil v kabinetu Petra Nečase, prohlašuje končící ministr Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

„Určitě potřebujeme novelu zákona o vysokých školách. Do té bylo vloženo obrovské množství práce spousty lidí a myslím, že poprvé po letech diskusí máme na stole novelu, která je projednána s reprezentacemi vysokých škol a představuje velmi rozumný konsensuální návrh. Stejně tak je důležité dokončit Strategii 2020, ucelenou koncepci, bez které se vzdělávací systém dál nemůže rozvíjet. Potřebujeme také dokončit kariérní systém, abychom mohli změnit malou atraktivitu učitelského povolání a stárnutí pedagogického sboru,“ říká dosavadní šéf resortu.

Za mého působení vzrost přítok peněz

Stranou nesmí zůstat ani regionální školství, zákon o podpoře sportu nebo otázka čerpání evropských peněz. O to vše by měla pečovat příští politická vláda bez ohledu na to, jaká vlastně bude. Zákony byly konzultovány s odbornou veřejností i s opozicí. Podle Fialy nelze vyloučit, že příští plnohodnotný kabinet provede v zákonech určité úpravy, ale podstata zůstane zachována. Fiala je v tomto směru optimistický.

Končící kabinet si byl navíc podle ministra vědom toho, že se resort školství neobejde bez peněz. Za mého působení se nestalo, aby se rozpočet ministerstva snižoval, naopak se jej podařilo ve vysokém i regionálním školství navýšit. Ostatně na posledním jednání vlády došlo ke schválení rozpočtu na výzkum a vývoj s meziročním zvýšení prostředků o 1,5 miliardy, podotýká Fiala. Současně se podařilo schválit daňové zvýhodnění firem, které budou zapojeny do odborného vzdělávání.

Jsem rád, že jsem mohl působit v kabinetu premiéra Nečase

Fiala je podle vlastních slov přesvědčen, že Nečas vždy usiloval o slušnou politiku a obětoval jí mnoho. Končícího premiéra lidsky lituje a doufá, že se jeho osobní situace co nejdříve zlepší. „Přeji mu samozřejmě, aby se z problémů osobních i jiných co nejrychleji dostal a jsem rád, že jsem mohl působit v jeho vládě,“ prohlašuje ministr.

Je také přesvědčen, že je třeba upřednostňovat politická rozhodnutí v parlamentu všude tam, kde je to možné. Jestliže teď v parlamentu existuje politická většina, měla dostat prostor. Nepochybně je třeba pozvednout českou politickou kulturu jako celek, ale to se podaří především tehdy, když lidé, kteří ve svém oboru něco dokázali, do politiky aktivně vstoupí. Fakt, že členské základny dnešních politických stran jsou velmi úzké, je jedním z faktorů, který naši politickou scénu oslabuje.

Sám Fiala prý opakovaně dostává nabídky na angažmá v politice a opakovaně je zvažuje. Podobná nabídka přišla i před nadcházejícím super volebním rokem 2014. I tu Fiala zvažuje, takže není vyloučeno, že v politice zůstane. V tuto chvíli se ale velmi těší na to, až se znovu více zapojí do univerzitního dění. I v pozici ministra si udržel kontakt s touto sférou a je za to velmi rád. Předpokládá také, že se jeho ministerská zkušenost projeví v jeho další publikační činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…