Rok neskončil, ale státu docházejí peníze na dávky v hmotné nouzi

13.09.2013 21:15

Na dávky v hmotné nouzi už stát vyčerpal 80 % částky, kterou má pro tento účel v rozpočtu na letošní rok. Způsobeno je to především větším počtem lidí bez práce, kteří již ztratili nárok na podporu v nezaměstnanosti. Informoval o tom server iDnes.cz.

Rok neskončil, ale státu docházejí peníze na dávky v hmotné nouzi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ze 7,5 miliardy korun, které je na dávky hmotné nouze v letošním rozpočtu vyčleněno,  vyplatilo MPSV potřebným v prvních sedmi letošních měsících skoro šest miliard. Ve srovnání s loňským rokem je to o 1,7 miliardy víc.

Příjemců dávek je totiž více než loni - přibylo lidí bez práce a rodin v tísni. Větší objem peněz se oproti loňsku rozdělil rovněž postiženým, pěstounům či nezaměstnaným.

Mezi dávky v hmotné nouzi patří příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná pomoc. Růst výdajů se týkal všech třech.

Jen v červenci úřady práce vyplatily více než 150 tisíc příspěvků na živobytí. To je asi o 29 procent víc než před rokem. Výrazně víc se vyplatilo i na doplatcích na bydlení, a to o 76 procent. Víc peněz putovalo i do mimořádných dávek, a to přes 56 milionů, uvedl server iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…