Rusnok: V sestavování vlády jsem v polovině. Příští týden bude hotovo

28.06.2013 20:59

Designovaný premiér Jiří Rusnok ukončil dnešní sérii jednání o obsazení vlády, ve schůzkách bude pokračovat po víkendu. Novinářům řekl, že se sestavováním svého úřednického kabinetu je zhruba v polovině, vládní sestavu chce mít hotovou do konce příštího týdne. Dnes se Rusnokův kabinet rozrostl o dalšího člena, když bývalý ředitel České televize Jiří Balvín přijal místo ministra kultury. Rusnokovy nabídky vládních křesel zatím vyslyšeli čtyři oslovení.

Rusnok: V sestavování vlády jsem v polovině. Příští týden bude hotovo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Prezidentem Milošem Zemanem jmenovaný předseda nové vlády jednal o obsazení úřednického kabinetu třetí den. "Jsem s tím vesměs velice spokojen," řekl Rusnok novinářům. Už má domluveny schůzky na příští týden, kdy by měl formování nové vlády. "Podaří se mi termín dodržet. Tento týden jsem na to měl de facto tři dny a jsem skoro v polovině. Takže za těch pět dnů to určitě zvládnu," řekl.

Skupinu již jistých ministrů Rusnokovy vlády dnes doplnil Balvín, který v minulosti řídil Českou televizi či hudební televizní stanici Óčko.

Už dříve na Rusnokovu nabídku kývl Martin Pecina, který bude stát v čela vnitra. Resort již vedl ve vládě Jana Fischera. Někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) bude ministryní spravedlnosti a zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Možní kandidáti do vlády

Jasno zatím není o postu ministra životního prostředí. Rusnok místo nabídl viceprezidentovi Svazu průmyslu a dopravy Radkovi Špicarovi, který se ale chce ještě rozmyslet. "Za nabídku jsem poděkoval, protože si jí vážím. Slíbil jsem, že dám panu premiérovi vědět v pondělí ráno," řekl novinářům Špicar.

Naopak odmítnutí se dnes dočkal Rusnok od náměstka ministerstva pro místní rozvoj Daniela Brauna, který mohl vystřídat svého nynějšího šéfa Kamila Jankovského (LIDEM). Raději se chce dál věnovat zajištění unijních dotací pro ČR. "Mám na starosti vyjednávání o budoucích evropských fondech a jakékoli narušení tohoto procesu by mohlo ohrozit 500 miliard, které budou k dispozici pro Českou republiku," řekl médiím. "Dohodli jsme se s panem premiérem, že bude efektivnější, abych se plně soustředil na tuto agendu z mojí současné pozice náměstka," doplnil.

Rovněž rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák odmítl místo ministra školství. "Nebudu popírat, že došlo na téma fungování v pozici ministra školství," uvedl, ale své priority prý vidí ve funkci rektora. Ministrem školství nechce zůstat v Rusnokově kabinetu ani nynější šéf úřadu Petr Fiala.

Jan Fischer na scéně

Rusnok se dnes sešel i s bývalým předsedou úřednické vlády z let 2009 až 2010 Fischerem a šéfem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Hanákem. Fischer uvedl, že s Rusnokem o žádné personální nabídce nemluvili, premiér se prý zajímal o jeho názory na současnou politickou situaci a proces skládání vlády.

Hanák potvrdil, že do vlády nepůjde, jak uvedl již dříve. S Rusnokem ale řešil obsazení funkcí ministrů. Šéf svazu ještě doplnil, že s premiérem diskutoval o variantách vládního prohlášení. Podle Rusnoka bude programové prohlášení stručné. Jeho tématy budou návrh státního rozpočtu, evropské fondy, likvidace následků povodní nebo zvýšení plateb státu za zdravotní pojištěnce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…