Rusnok Zemana seznámil s jednáním o vládě a práci na programu

21.07.2013 19:43

Fungování vlády v prvních týdnech její existence, přípravu programového prohlášení a jednání o podpoře kabinetu ve sněmovně probrali dnes v Lánech premiér Jiří Rusnok a prezident Miloš Zeman. Prezident má prý v premiéra absolutní důvěru a nemá zapotřebí vládě radit, co do programového prohlášení dát, či ne, řekl Rusnok

Rusnok Zemana seznámil s jednáním o vládě a práci na programu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

"Takže předpokládám, že budeme pokračovat tak, jak jsme započali," uvedl předseda vlády, kterého prezident do funkce vybral po pádu koaličního kabinetu Petra Nečase (ODS) bez porady s parlamentními stranami. Rusnok i Zeman nyní jednají s poslaneckými kluby o případné podpoře vlády ve sněmovně. V Lánech dnes byla na návštěvě šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová, v pondělí přijdou šéfové klubu ČSSD, KSČM a TOP 09.

Rusnok se tento týden ve sněmovně sešel se zástupci KSČM a ČSSD, v pondělí chce jednat s předsedou VV Vítem Bártou. Předsedové TOP 09 a ODS dnes řekli, že žádná jednání s premiérem zatím naplánovaná nemají.

Ekonomika je prioritou

Podle Rusnoka jsou vládními prioritami snaha pomoci nastartovat "alespoň nějaký" hospodářský růst. "Budeme všechna svá rozhodnutí zvažovat v kontextu tvorby pracovních míst a určitě nám do toho zapadá také regionální aspekt," vypočítal. Premiér, který se v pátek sešel se zástupci Asociace krajů ČR, se zmínil o "křehké situaci" v regionech, například v Moravskoslezském kraji v souvislosti s problémy hornictví a hutnictví.

Rusnok ujistil Zemana o tom, že má zatím z fungování vlády "velmi dobrý pocit". Všichni jeho ministři prý přistupují k práci "velmi angažovaně v dobrém slova smyslu", pracují prý "od rána do večera" a snaží se řešit akutní věci, stabilizovat své týmy včetně personálních výměn. Rusnok uvedl především ministryni spravedlnosti Marii Benešovou.

"U toho krásného rybníka s lekníny, který tady je, jsme si dali kávu a frťana a pak jsem se šel projít s panem ředitelem protokolu po parku, který jsem předtím neznal. Je krásný, otevřený pro veřejnost," popsal premiér novinářům atmosféru jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…