Rusnok se v Budapešti setká s premiéry zemí V4

14.10.2013 6:07

Premiér Jiří Rusnok se dnes v Budapešti zúčastní schůzky premiérů takzvané Visegrádské čtyřky (V4), tedy Česka, Slovenska, Maďarska a Polska. Původně se summit měl konat v létě, ale Budapešť ho zrušila kvůli české vládní krizi.

Rusnok se v Budapešti setká s premiéry zemí V4
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Jiří Rusnok je teď v Senátu jako doma

Předsedové vlád budou v sídle maďarského parlamentu probírat spolupráci v hospodářství, v energetice, v obraně a bezpečnosti a pohovoří také o aktuálních tématech uvnitř Evropské unie i mimo toto společenství.

Premiéři by mohli jednat například o jaderné bezpečnosti či o regionálním trhu s plynem mezi V4. Diskutovat by mohli též o plánech na sestavení bankovní unie osmadvacítky, dalším tématem by mohla být dopravní infrastruktura EU.

Letos druhé setkání

Premiéři zemí Visegrádské skupiny se letos setkali dvakrát. V březnu ve Varšavě diskutovali s německou premiérkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, v červnu rovněž v Polsku s japonským premiérem Šinzó Abem. V témže měsíci po Polsku předsednictví skupiny na rok převzalo Maďarsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…