Šéf Úřadu vlády nemá bezpečnostní prověrku. K tajným dokumentům ho nebudou pouštět

25.07.2013 22:31

Nový vedoucí Úřadu vlády Radek Augustin nemá bezpečnostní prověrku. Pro Českou republiku to ale nepředstavuje ohrožení, záleží jen na jeho dohodě s premiérem, k jak utajovaným informacím přijde do styku.

Šéf Úřadu vlády nemá bezpečnostní prověrku. K tajným dokumentům ho nebudou pouštět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Úřadu vlády ČR

Podle informací serveru iDnes.cz má Radek Augustin pouze nejnižší oprávnění pro přístup k utajovaným informacím, a to na stupni „vyhrazené“. Vedoucí Úřadu vlády přitom připravuje program jednání kabinetu, může vytvářet materiály určené pro jeho jednání, jde přes něj i veškerá pošta. Při tom všem by Augustin mohl přijít do styku s utajovanými daty.

Podle mluvčího vlády Jana Hrubeše ale šéfa Úřadu vlády absence prověrky nijak neomezuje. "Pokud zasedá například Bezpečnostní rada státu, tak o věcech, které jsou utajované nebo spadají do nějakého režimu klasifikace, tak o tom jednají odbory, které s tím nakládat mohou a kde pracují lidé s prověrkami. Nepředpokládám, že by měl pan vedoucí úřadu zájem do tohoto nějak vstupovat," řekl serveru Hrubeš.

Podobně situaci vidí i Augustinův předchůdce. "Bezpečnostní ohrožení znamenat nemůže, protože s těmi informacemi nesmí přijít do styku," uvedl Jan Novák.

"Pokud se máte seznamovat s utajovanými informacemi, tak tu prověrku mít musíte, ale to, jestli se nový vedoucí Úřadu vlády s nimi seznamovat bude nebo ne, závisí na režimu, jaký si s premiérem a vládou nastaví," dodal muž, který Úřad vlády vedl mezi roky 2006 a 2010.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…