Škromachův vzkaz Sobotkovi: Slávku, já ti věřím. Ale...

08.01.2014 15:45

Výpad šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky vůči hejtmanům – poslancům i nervozita z možného odmítnutí některých kandidátů na ministry ze strany prezidenta Zemana. Přestože koalice je po dvou měsících dohodnuta, v sociální demokracii dusno nemizí. Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach pro ParlamentníListy.cz řekl, že si Sobotka do vlády vzal jen své lidi a ponese za jejich práci plnou politickou zodpovědnost.

Škromachův vzkaz Sobotkovi: Slávku, já ti věřím. Ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Někteří ze sociálně demokratických hejtmanů se s poměrně vysokým počtem preferenčních hlasů stali díky říjnovým předčasným volbám i poslanci. A přestože sjezd ČSSD už před časem rozhodl, že v případě takového souběhu funkcí má daný straník půl roku času na rozhodnutí, předseda ČSSD Sobotka v neděli ani ne po třech měsících od voleb důrazně hejtmany – poslance vyzval, aby se rozhodli, kterou z funkcí si ponechají.

Hejtmani zlepšili sociální demokracii volební výsledek

„Michal Hašek měl jednu z nejhorších docházek a účastí na hlasování jak poslaneckého klubu, tak i celé Poslanecké sněmovny. Voliči i novináři na to oprávněně kriticky poukazovali. Práce poslance Poslanecké sněmovny je nepochybně prací na plný úvazek a vyžaduje plné pracovní nasazení. Koneckonců takové nasazení všichni kandidáti voličům před volbami slibovali,“ pustil se Bohuslav Sobotka především do Michala Haška, poslance a jihomoravského hejtmana.

Místopředseda Senátu a bývalý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach Sobotkův útok nechápe.  „Nerozumím tomuto veřejnému ataku na hejtmany, starosty a další funkcionáře v komunálu či v krajské sféře. Jednak myslím, že pokud jde o volby, tito lidé přinesli formou preferenčních hlasů poměrně výrazný výsledek pro sociální demokracii, a druhá věc je, že termín, do kdy se mají rozhodnout, je šest měsíců po volbách, což vychází někdy kolem 26. dubna,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Sjezd ČSSD stanovil lhůtu 6 měsíců, Sobotka přes média tlačí už teď

Škromach připomíná, že půlroční lhůtu pro rozhodnutí stanovil sjezd sociální demokracie, tedy nejvyšší orgán strany a dodává: „Všichni, kterých se to týká, se také vyjádřili, že se do této doby rozhodnou. V tuto chvíli proto trošku nerozumím tomu mediálnímu vyvolávání konfliktů uvnitř strany,“ kritizuje místopředseda Senátu.

Složení budoucího kabinetu se mu komentovat nechtělo. „Věc vlády byla vždycky věcí předsedy strany, který by měl být premiérem a je na něm, koho si nominuje v rámci vyjednávacího týmu, jenž samozřejmě přebírá plnou politickou zodpovědnost za personální složení i za vyjednané podmínky,“ sdělil redakci ParlamentníchListů.cz Zdeněk Škromach.

Stínoví ministři zůstali ve stínu

„Samotné personální obsazení je podle mě věc Slávka Sobotky a předpokládal bych, že tady bude nějakým způsobem bráno do úvahy tzv. stínové ministrování, ale ukazuje se, že být stínovým ministrem je opravdu být pouhým stínem a nikoli v budoucnu tím skutečným ministrem. To je realita poměrného systému, u většinového to bývá trošku jinak,“ pokračuje.

Nějaký čas se spekuluje o tom, že by některé kandidáty na ministry mohl odmítnout prezident Miloš Zeman. Předseda ČSSD má Škromachovu důvěru, že zvládne své kandidáty na ministry s hlavou státu dojednat. „Pokud jde o vyjednávání s panem prezidentem, věřím Slávkovi Sobotkovi, že svoji vládu dohodne tak, aby nakonec výsledkem byla úspěšná vláda, která bude schopná s panem prezidentem normálně komunikovat,“ věří senátor.

„Nevím, jestli se rozhodnutí jmenovat Vladimíra Špidlu šéfem poradců dá označit za ústupky prezidentu republiky,“ reagoval Škromach na otázku, zda budoucí premiér škrtnutím Špidly nechtěl předem ustoupit prezidentovi. „Vladimír Špidla je podle mě zkušený bývalý ministr, premiér a evropský komisař. Je samozřejmě otázkou, jak se vžije do role poradce čili úředníka, ale to ukáže doba, jak to bude fungovat,“ dodal.

Škromacha o radu nikdo nežádal. Možného ministra Krčála ale uznává

„Každá vyjednávání jsou otázkou hledání nějakých kompromisů. Samotná sestava vlády za sociální demokracii jsou v naprosté většině Slávkovi lidé, které si vybral a za které tím i přijímá politickou zodpovědnost a stejně i za jejich působení a celkový výsledek té vlády,“ opakuje Zdeněk Škromach důraz na odpovědnost budoucího premiéra.

Sám si prý počká na konkrétní činnost vlády a výsledky jednotlivých budoucích ministrů. „A po roce budeme moci říct, jestli se osvědčili nebo ne. Já jsem do vyjednávání žádným způsobem neměl možnost vstupovat a ani se mě na možné ministerské kandidáty nikdo neptal. Až jejich práce ukáže, zda šlo o správnou volbu,“ nechce některá jména hodnotit předem.

„Konkrétně mohu říci, že Petra Krčála (navržen na post ministra práce a sociálních věcí – pozn. red.) znám jako úspěšného krajského radního v oblasti sociální a této problematiky a myslím, že má šanci uspět. Pochopitelně je ale ministerstvo něco jiného než krajská rada,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…