Trafikant Vondra se ohradil: Rozhodně nejsem méně kompetentní než Fischer na financích

28.07.2013 21:14

Ministr financí v Rusnokově kabinetu Jan Fischer prohlásil, že chce z dozorčích rad státních a polostátních podniků odstranit neodborníky. O místo by mohl přijít třeba exposlanec ODS Marek Šnajdr, který se stal předsedou dozorčí rady firmy Čepro. Vyhazov by mohl schytat také exministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Trafikant Vondra se ohradil: Rozhodně nejsem méně kompetentní než Fischer na financích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Názory na toto silné prohlášení Fischera se mezi politiky různí. Například poslanci ODS Borisi Šťastnému se postoj ministra financí příliš nezdá. Připomíná, že například Ivan Fuksa nebo již zmiňovaný Vondra stáli coby ministři v čele významných rezortů, tudíž Fischer jako by tvrdil, že exministr české vlády není dostatečně kompetentním odborníkem. "Očekávám tedy, že ani pan ministr Fischer, ani žádný jiný z členů vlády Jiřího Rusnoka už nikdy nebude pracovat v jakékoliv pozici pro státní firmu," dodává poslanec.

Sám Alexandr Vondra, kterého by se záměr Fischera měl dotknout, je přesvědčen, že se nemá za co stydět. "Má kompetence není rozhodně menší než kompetence pana Fischera vykonávat funkci ministra financí," říká.

Rozhodně proti názoru Jana Fischera se staví i poslanec Stanislav Polčák (STAN). Pokud prý ministr "nikým nevolené vlády bez mandátu voličů, navíc plné odborníků z dob minulého režimu" hovoří o nekompetentnosti u lidí v dozorčích radách, měl by nejdříve předložit návrhy kvalifikačních kritérií pro obsazování těchto míst.

Klasnová a Bárta jsou pro

Mezi politiky se ale najdou i tací, kteří Fischerovu požadavku rozumí a souhlasí s ním. Tento tábor zastává předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová i šéf této strany Vít Bárta. "Nelze s tím než souhlasit. Posty v dozorčích radách státních podniků by neměly být trafiky pro politiky ve výslužbě. Kdyby se neobsazovaly politicky, nebyly by mnohé státní podniky zdrojem pro stranické kasičky. Výměna obou pánů určitě Aeroholdingu ani Čepru neuškodí," míní Klasnová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…