Vláda asi odmítne zrušit daňovou výjimku pro církve

23.06.2013 10:35

Vláda by podle ministerstev měla odmítnout novelu, kterou chtějí poslanci Věcí veřejných zrušit církvím a náboženským společnostem výjimku z platby daně z příjmů, kterou mají jako neziskové organizace. Vyplývá to z předkládací zprávy na vládní webu. Kabinet se má předlohou zabývat příští týden.

Vláda asi odmítne zrušit daňovou výjimku pro církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

 VV chtějí církve zrušit ze seznamu poplatníků, kteří nebyli založeni za účelem podnikání a u nichž jsou předmětem daně z příjmů pouze příjmy z případných podnikatelských aktivit, z pronájmu a z reklam. Zdůvodňují to tím, že církve získají v rámci restitucí rozsáhlý majetek a budou tedy provozovat i ekonomickou činnost a tím generovat zisky. Není prý tedy důvod je pro účely zdanění považovat za neziskové subjekty.

Novela Věcí veřejných souvisí s jejich nesouhlasem s církevními restitucemi

Návrh stanoviska ale namítá, že samotné vyjmutí církví by pro ně neznamenalo změnu daňového režimu, protože jejich hlavní činností nebude nikdy podnikání. Zrušení výjimky by tak prý pouze umožnilo církvím kompenzaci ztrát prostřednictvím příjmů z případného podnikání, z pronájmu a z reklam.

Pouze takovéto příjmy také církve nebo jiné neziskové organizace musí nyní zdanit. Příjmy církví z jejich hlavní činnosti by byly zdaňovány pouze v případě, pokud by byly vyšší než s nimi související výdaje.

Novela Věcí veřejných souvisí s jejich nesouhlasem s církevními restitucemi. Když se jim nepodařilo zabránit schválení vládního zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi v parlamentu, pokusili se normu zrušit prostřednictvím Ústavního soudu. Ten ale jejich požadavku nevyhověl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…