Vláda nerozhodne o surovinové politice, o gripenech možná ano

11.08.2013 19:05

Úřednická vláda nerozhodne v otázce surovinové politiky. Její projednávání přenechá kabinetu, jenž vznikne po předčasných volbách. Ty by se kvůli sestavování státního rozpočtu měly konat co nejdříve, řekl dnes v diskusním pořadu České televize ministerský předseda Jiří Rusnok. Podle politiků by končící vláda neměla rozhodovat ani o pronájmu stíhaček gripen, což ale Rusnok nevylučuje.

Vláda nerozhodne o surovinové politice, o gripenech možná ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Surovinovou koncepci má kabinet na programu ve středu. Je možné, že se materiálem zabývat nebude vůbec nebo ho projednávat začne, ale schvalovací proces přeruší, aby jej dokončila až nová vláda. "Určitě nepřijmeme žádné závažné závěry typu: zrušíme (těžební) limity nebo naopak zavedeme jiné. To určitě nebude výsledkem toho projednávání," řekl Rusnok.

Zástupci ODS, ČSSD, TOP 09 i KSČM se v ČT shodli na tom, že by vláda neměla rozhodovat ani o pronájmu gripenů. To ale Rusnok nevyloučil, protože nabídka švédské strany je podle něj omezená. Již dříve navíc uvedl, že žádné relevantní politické strany nemají k návrhu smlouvy výhrady.

Zákonodárci by do voleb měli stihnout schválit řadu věcí, jejichž neexistence by občanům zkomplikovala život, upozornil premiér. Jde zejména o balíček zákonů k novému občanskému zákoníku nebo o otázku obnovitelných zdrojů energie. Jisté také je, že Rusnokova vláda připraví technický návrh státního rozpočtu, aby nová vláda měla připravený materiál, který bude moci z větší části přijmout. Na zcela nový návrh státních financí nebude mít prý dost času. Případné rozpočtové provizorium Rusnok nevnímá fatálně, ale bylo by podle něj dobré, aby se volby konaly co nejdříve.

Demise v úterý

Termín vyhlášení voleb je na prezidentovi Miloši Zemanovi, který už avizoval, že proces nebude zdržovat. Rusnok mu demisi předá v úterý. Následovat by mělo rozpuštění sněmovny. Její předsedkyně Miroslava Němcová dnes v ČT řekla, že se po rozpuštění dolní komory v rukou prezidenta soustředí velká část moci. Sněmovna totiž nebude moci kontrolovat vládu, kterou Zeman jmenoval. "Dochází k přesunu moci do rukou prezidenta. Téměř bych řekla absolutní moci," dodala místopředsedkyně ODS. Místopředseda komunistů Jiří Dolejš ale míní, že za jejími slovy stojí fakt, že ODS po několika letech přichází o moc.

Němcová také uvedla, že ji mrzí výroky exprezidenta Václava Klause na adresu občanských demokratů. Klaus odmítl spolupráci s ODS před předčasnými volbami, kterou si někteří občanští demokraté přáli. Současně kritizoval Němcovou, vylučování lidí z ODS i stav strany samotné.

Představitelé parlamentních stran také uvedli, že se strany již začaly připravovat na předčasné volby. Do pár týdnů vytvoří ve zrychleném režimu kandidátky a kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…