Vláda odložila záměr vrátit státu možnost vyvlastňovat kvůli uhlí

03.07.2013 12:35

Vláda premiéra Petra Nečase (ODS) dnes na své zřejmě poslední schůzi neprojednala záměr ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vrátit státu možnost vyvlastňovat nemovitosti kvůli těžbě nerostných surovin.

Vláda odložila záměr vrátit státu možnost vyvlastňovat kvůli uhlí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zřejmě naposledy zasedala Nečasova vláda v demisi

Kabinet dnes projednání bodu odložil, uvedl po zasedání vlády Nečas. Zda se záměrem bude zabývat nastupující úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka není v tuto chvíli jasné. Sněmovna loni v prosinci přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila novelu, která možnost vyvlastňovat vypustila. Novela horního zákona by měla mimo jiné stanovit strategické suroviny, při jejichž těžbě bude možné vyvlastnění využít. Podle mluvčího MPO Tomáše Patáka mělo být mezi strategické nerosty zařazeno uhlí a uran.

Klaus vetoval novelu

Podle MPO se loňskou novelou stát zbavil obecného nástroje, který umožňoval v případě potřeby přístup k jeho vlastnictví. "To může mít ve svém důsledku vážné celospolečenské dopady," uvedlo MPO. U nerostů, u kterých by výhradní závislost na dovozech znamenala snížení mezinárodní konkurenceschopnosti nebo ohrožení surovinové bezpečnosti ČR, je proto podle úřadu třeba možnost vyvlastňování obnovit.

Klaus loni v listopadu vetoval novelu s tím, že vláda by se tak připravila o významný nástroj energetické politiky a otevřela by cestu ke spekulacím s pozemky. Podle něj hrozí, že pozemky, pod nimiž se nacházejí vyhrazená ložiska, budou vykupovat spekulanti s perspektivou vymáhání vysokých náhrad od státu.

Komu hrozí vyvlastnění

Loni přijatá novela horního zákona vzbudila rozporuplné reakce hlavně v Ústeckém kraji. Podporovali ji odpůrci těžby hnědého uhlí a stoupenci vládních stran, naopak levice se zasazovala o další těžbu i za cenu bourání obcí. Proti novele demonstrovali na konci loňského října v Praze odboráři z těžební společnosti Czech Coal, kteří se obávali, že zákon způsobí zánik pracovních míst.

Vyvlastnění by do budoucna mohlo hrozit občanům Horního Jiřetína, Černic a Karviné. Lidé žijící v oblastech těžby uhlí jsou nyní chráněni územními limity. Ty by však mohly v příštích letech přestat platit. Zrušení možnosti vyvlastění jim mělo přinést větší jistotu, že o svůj majetek nepřijdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…