Vláda vrhá lidi do bídy, nadává soudkyně. Kalousek se nadechl a řekl jí své

14.03.2012 4:43

Eliška Wagnerová dvacátého března končí jako soudkyně Ústavního soudu a už o sobě dala vědět. Vládní reformy jsou podle ní šílené a asociální a ona prý nechce žít ve státě, jenž se chová jako asociál. Všichni ParlamentnímiListy.cz oslovení politici uznávají právo soudkyně na vlastní názor. Jen ministr financí Miroslav Kalousek k tomu Wagnerové vzkazuje: Rozumím ústavnímu právu víc, než Vy veřejným financím.

Vláda vrhá lidi do bídy, nadává soudkyně. Kalousek se nadechl a řekl jí své
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem ve sněmovně

Elišce Wagnerové končí dvacátého března její desetiletý mandát soudkyně Ústavního soudu a evidentně nehodlá odejít potichu. Deníku Právo poskytla rozhovor a rozhodně se nemazlila s vládními reformami.

Šílené reformy státu asociála

„Eufemisticky řečeno, jsou problematické. Pokud to mám říct otevřeně, tak jsou šílené, asociální, a já nechci žít ve státě, který se chová jako asociál,“ prohlásila v rozhovoru pro Právo. 

„Tato republika byla v roce 1918 zakládána na humanismu, Masarykova idea říká, že stát žije myšlenkami, z nichž vznikl. A když se dneska podívám, jestli jsou tu aspoň zbytky humanismu? Máme tedy nárok na to, abychom přežívali dál? Sice přeháním, ale to jsou věci, které mě rozčilují, tyto reformy mnoho lidí uvádějí do opravdové bídy, vidíme to dnes a denně. V takto spravovaném státu žít prostě nechci,“ dodala.

Anketa

Měla soudkyně Wagnerová mlčet?

hlasovalo: 3382 lidí

Až nebude soudkyní, demokracie bude mít svátek

A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Předseda vlády a ODS Petr Nečas reagoval z otočky na Žofínském fóru: „Klobouk dolů před takovým výrokem. Pokud je to pravda, pak datum odchodu paní soudkyně bude svátkem. To je přece politická deklarace, skvrna na Ústavním soudu, který se tak stává další komorou parlamentu.“ řekl na Žofínském fóru.

Ostatní politici, které ParlamentníListy.cz oslovili, byli smířlivější, všichni uznali, že soudkyně Wagnerová má právo na osobní názor. Ovšem méně už se shodovali na tom, zda jej měla vyřknout pořád ještě jako soudkyně Ústavního soudu.

Má právo na názor, ale mohla těch pár dní počkat

Z levice zazněl potlesk jejím názorům, přesto poslanec KSČM Jiří Dolejš vidí její výroky za hranou, pokud jde o načasování. „Lidsky souhlas, jako soudce ÚS je to přes čáru,“ reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz Dolejš a podotkl: „Jak jí končí mandát, tak už asi nedbá své nezávislosti. Mohla těch pár dní počkat.“

"Nikomu nelze upřít právo prezentovat svůj názor. Nicméně bych považoval za vhodnější, kdyby byl prezentován až po skončení mandátu,“ myslí si ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Lepší upřímnost než mlčení

To Karel Schwarzenberg upřímnost Elišky Wagnerové ocenil. „Každý člověk má svůj názor a má ho i ten, kdo o tom opatrně mlčí,“ napsal ParlamentnímListům.cz s dovětkem: „Je mi milejší ten, kdo poctivě řekne, co si myslí.“

Odpověď předsedy KSČM pak jistě nikoho nepřekvapí: „I soudce Ústavního soudu má jako každý občan právo se vyjadřovat k situaci ve své zemi a nijak to nemůže ovlivnit jeho rozhodování. Jde o jeho názor a nikoliv o názor, který mu byl vnucen nebo pro který se musel vyslovit pod vlivem lobby nebo jiného ovlivnění,“ řekl Filip pro ParlamentníListy.cz.

Vašemu rozumím víc, než vy mému

Právo na vlastní názor soudkyni přiznal i ministr financí Miroslav Kalousek. O jeho fundovanosti však zapochyboval. „Doktorka Eliška Wagnerová má samozřejmě právo na svůj názor. Já se nepokládám za znalce ústavního práva. Nicméně na základě jejích výroků si dovoluji tvrdit, že ústavnímu právu rozumím mnohem více, než ona veřejným financím,“ řekl Kalousek ParlamentnímListům.cz.

Že se mu názory Elišky Wagnerové líbí, potvrdil redakci expremiér, někdejší šéf ČSSD a dnes předseda strany Národní socialisté - levice 21. století Jiří Paroubek. K tomu poznamenal, že soudkyně Wagnerová vždy projevovala podobnou míru progrese, proto ho ani teď razance jejích výroků nepřekvapila.

Musíme si zvykat

„U nás přeci jen není zvykem, že představitelé nejvyšší soudní instance v zemi vystupují k některým politickým otázkám. Ale ve Spojených státech i soudci Nejvyššího soudu tu a tam vystupují, jejich názory jsou známé a podle nich také hlasují. Čili to, že se někdo vyjadřuje, je dobře, alespoň se s ním dá polemizovat, byť je to u nás zatím nezvyklé. Ale myslím, že si na něco takového budeme také muset zvyknout,“ uzavřel Paroubek.

Dnes chválí Wagnerovou, Ústavní soud kritizovali

Bez zajímavosti není, že i ti, kteří dnes Elišce Wagnerové přiznávají právo na prezentaci osobních názorů, v minulosti označovali Ústavní soud pro některá jeho rozhodnutí za třetí komoru Parlamentu, což rozhodně není označení pro nezávislou instituci.

„Je to neuvěřitelné rozhodnutí, jako kdyby Ústavní soud byl třetí komorou parlamentu," reagoval na soudní verdikt ohledně změny určování výšky důchodů ještě jako šéf ČSSD Jiří Paroubek. To když soud svým rozhodnutím vynutil malou důchodovou reformu, která přiznává vyšší důchody lidem s vysokými příjmy.

Filipovi také nešel ÚS pod fousy

Výše citovaný předseda KSČM Vojtěch Filip zas třetí komorou Parlamentu nazval Ústavní soud, když svým rozhodnutím nezrušil reformy, ale dal čas na nápravu některých procesních pochybení při jejich přijímání.

„Ústavní soud opět vystoupil jako třetí zákonodárce, když si na sebe vztáhl právo pozitivní zákonodárné pravomoci. Přestože konstatoval vážné porušení procedurálních pravidel při přijímání zákonů, tak ten zákon nechal v platnosti a přinutil vládu, aby to projednávala znovu. Rozuměl bych takovému přístupu ve chvíli, kdy by neexistovala žádná úprava, ale úprava před tím byla dostatečná," řekl Vojtěch Filip.

Klaus kritizuje dlouho

Dlouhodobě za vstupování Ústavního soudu do politiky kritizuje Ústavní soud i prezident Václav Klaus. Naposledy soudu vytkl, že kvůli údajnému zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Rok před tím v projevu k Poslanecké sněmovně vyzval ke změně postavení Ústavního soudu, aby se nemohl chovat jako nikým nekontrolovaná třetí parlamentní komora.

Dodejme, že Eliška Wagnerová odchodem z Ústavního soudu nemíní zmizet z veřejného prostoru. „To určitě nemám v plánu. Ve veřejném prostoru se pohybuji několik desítek let, a to by se muselo udát nevím co, abych odešla úplně. Budu spíše kritickou pozorovatelkou," uvedla v rozhovoru pro deník Právo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…