Vládní krize může zkomplikovat zavedení občanského zákoníku

26.06.2013 16:15

Současná vládní krize může zkomplikovat zavádění nového občanského zákoníku do praxe. Poslanecká sněmovna totiž kvůli politickým zvratům nestihla v tomto měsíci ke kodexu schválit doprovodnou legislativu. Desítka důležitých zákonů tak za situace, kdy hrozí rozpuštění sněmovny, zůstala ve třetím čtení.

Vládní krize může zkomplikovat zavedení občanského zákoníku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny mělo poklidný charakter. Chvíli se jen řešila politická prostituce strany LIDEM

Poslanci by se proto na letní schůzi měli zabývat alespoň těmi zákony, které jsou těsně před schválením a jejichž přijetí je z různých důvodů nezbytné, řekl dnes ČTK legislativní náměstek ministra spravedlnosti František Korbel.

Zákony je třeba projednat co nejrychleji

Nový občanský zákoník, který zásadním způsobem mění soukromé právo, bude účinný od 1. ledna příštího roku. Ve sněmovně k němu leží deset doprovodných zákonů - šest předkládalo Ministerstvo spravedlnosti, dva Ministerstvo financí a po jednom vnitro a Ministerstvo pro místní rozvoj. Je mezi nimi například novela občanského soudního řádu, novela insolvenčního zákona či změny daňových zákonů. Ministerstvo spravedlnosti plánovalo dokončit legislativní proces ve sněmovně do 30. června letošního roku, do těchto plánů však zasáhla vládní krize.

"Všechny doprovodné zákony jsou ve třetím čtení, jde vesměs pouze o technické změny a u žádného nejsou zásadní rozpory. Lze je schválit během jediného dopoledne," věří Korbel. Sněmovna by se podle něj měla zákony zabývat co nejrychleji. "Neschválení doprovodné legislativy by ohrozilo hladký náběh nového občanského zákoníku," upozornil.

Levice zákoník kritizovala

Náměstek připustil, že nový civilní kodex by teoreticky mohl být účinný i bez doprovodných zákonů. "Řada otázek by se ovšem musela řešit výkladem, a to by jistě nebylo ideální," podotkl. Dodal, že krizovou variantou by mohlo být schválení doprovodné legislativy zákonným opatřením Senátu na návrh vlády.   Opozice se v minulosti vyjadřovala k novému občanskému zákoníku kriticky. ČSSD má výhrady k obsahu kodexu, KSČM ve sněmovně neúspěšně navrhovala odklad účinnosti zákoníku o rok, aby se veřejnost mohla s rozsáhlým návrhem lépe seznámit.

Opoziční strany prosazují po jmenování nového premiéra Jiřího Rusnoka rozpuštění sněmovny a předčasné volby, dosavadní koalice však ve sněmovně stále disponuje většinou a preferuje obnovení koaliční vlády. Hlasování o rozpuštění sněmovny by se podle ČSSD mohlo uskutečnit 16. července, volby by pak byly na konci září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…