Všechno je v háji. Ale my vám to říkali, pravil o zdravotnictví šéf lékařských odborů

17.09.2013 13:11

Termín operace v prosinci? Skoro nemožné – nejsou totiž peníze. To není poplašná zpráva, ale fakt, na který upozorňuje v posledních dnech většina českých nemocnic, asociace i lékařské odbory. Menším nemocnicím chybí desítky milionů korun do konce roku, větším až stovky milionů. Příčina? Prý takzvaná úhradová vyhláška.

Všechno je v háji. Ale my vám to říkali, pravil o zdravotnictví šéf lékařských odborů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

„Ta situace je nesmírně vážná, musí se urychleně řešit. Přitom jsme od samého začátku upozorňovali na to, že k ní dojde. Jenomže tenkrát jsme byli osočováni z toho, že se chceme zviditelnit a podobně. Je to nesmysl – museli jsme o tom mluvit, kdybychom to neudělali, teď by se to celé zhroutilo a na nás by všichni koukali, proč jsme před tím nevarovali. Sám za sebe musím říct, že mi opravdu není příjemné upozorňovat na nějaké blížící se katastrofy, určitě jsem to nedělal pro to, abych byl v televizi. Nepotřeboval jsem televizní kamery ke svému životu nikdy, to, že nemocnicím docházejí peníze, ve mně rozhodně tu potřebu neprobudilo, to mně věřte,“ řekl ParlamentnímListům.cz Martin Engel – lékař a šéf Lékařské odborové komory (LOK).

Jak dodal, nelze se ani konejšit tím, že nedostatek peněz v některých nemocnicích je způsobený jejich špatným managementem. „Vždyť jsou všichni v háji – a tak to nemůže být způsobené selháním některých jednotlivců. Když jde o většinový problém, jako že v tomto případě jde, tak je to systémová záležitost – nebo lépe řečeno, systémová chyba. Bohužel jsme to dopředu věděli, spočítali a upozorňovali na to, že nemocnicím budou ty peníze chybět. A je to tak. Chybí jim deset procent – což představuje v malých nemocnicích desítky milionů korun, ve velkých nemocnicích stovky milionů. A věřte, že se to týká všech nemocnic – i těch největších pražských. Jako důkaz toho, že je situace kritická, se dá vzít i to, že by se asi za jiných okolností ta vedení nemocnic nespojovala s lékařskými odbory, Sdružením pacientů či Asociací nemocnic ČR – nyní se tak stalo. A bude se muset hledat rychle řešení, které bohužel bude těžké najít,“ pokračoval dále Martin Engel.

Nemocnice jsou "jako nudle v bandě"

Doslova řekl, že po zveřejnění takzvané „úhradové vyhlášky“ létá v neřešitelné situaci vedení řady nemocnic „jako nudle v bandě“. „Víte, ono možná kdyby manažeři brali v potaz, že jim těch 10 procent prostě bude chybět, už každý měsíc od začátku roku a snižovali tedy měsíčně náklady, nemuselo by to třeba dojít až k tomuto scénáři. Ale to se nestalo. A tak nyní peníze chybějí a v řadě nemocnic už se tedy neobjednávají pacienti na plánované úkony či operace na konec roku. Zda to bude pokračovat tím, že se budou zavírat oddělení, což ale problém bude řešit jen kosmeticky – tedy neúčelně, se uvidí,“ konstatoval Engel.

I předsedkyně Asociace nemocnic ČR Jaroslava Kunová varuje před vážností situace. A stejně jako Martin Engel ji spojuje s „úhradovou vyhláškou“. Je si však vědoma, že i když by byla snaha a našla by se podpora v tom ji zrušit, nebude to vůbec jednoduché.

„Změna vyhlášky je poměrně komplikovaný proces, navíc se jejím pravidlům řada nemocnic musela nějakým způsobem přizpůsobit, takže pokud by opět byla teď zrušena nějakou změnou jejích parametrů, bylo by problematické to udělat tak, aby se neporušila již vytvořená struktura v těch jednotlivých nemocnicích. Navíc i legislativně je jasné, že ta vyhláška by teoreticky mohla přestat platit až zhruba za tři měsíce – tedy po Novém roce. To situace současnosti nevyřeší,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz Jaroslava Kunová.

Podle ní tedy bude docházet v lékařské praxi nejspíše k tomu, že se plánované úkony budou přeřazovat až na období ledna a dalších měsíců nového roku. Jestli ale ten bude již příznivější, v tuto chvíli nikdo neví. Jednat o vyhroceném stavu bude středeční vláda, na které chce ministr v demisi Martin Holcát předložit zprávu o situaci.    

Předání pohledávek vymahačům dluhy navýší. Bude to končit konkurzy?

Problémem, kterým by se vláda měla zabývat, je i to, že v současné době většina nemocnic neplatí včas dodavatelům za služby, zboží i dodávky léků. Podle informací ParlamentníchListů.cz se mnohdy při vypsaných výběrových řízeních rovnou uvádí podmínka, aby firma přistoupila na prodloužené lhůty splatnosti – někdy cca 120 dnů. A ani ty mnohé nemocnice nejsou schopné dodržet.

„Sází se na altruismus těch dodavatelů. Ty velké firmy na něj přistoupit mohou, ale menší nikoli. I proto se v některých krajích začíná přistupovat k předávání pohledávek vymáhacím firmám. To pohledávky může navýšit poměrně značně na takovou výši, že je nemocnice nebudou schopny zaplatit už vůbec. Pokud jde o nemocnice – akciové společnosti, budou pak situaci řešit s největší pravděpodobností konkurzem. A ani to nejsou dobré vyhlídky, zvláště v oblastech, kde je síť nemocnic již nyní řídká,“ řekla dále Kunová a upozornila tím na další palčivý bod zdravotnictví, který bude třeba rychle řešit.   

Varování přicházela téměř ihned před zavedením

Podle zmiňované a tolik kritizované úhradové vyhlášky byly zdravotními pojišťovnami sníženy nemocnicím předběžné měsíční úhrady (zálohy) v letošním roce v průměru na 94,7 % roku 2012. To při 3,3 % inflaci v roce 2012 a dopadech zvýšené DPH představuje snížení reálných úhrad o více než 10 %.

K obdobným číslům dospělo počátkem letošního roku i šetření Asociace krajských nemocnic. Dalo se tedy očekávat, že v důsledku regulací obsažených ve vyhlášce se konečné úhrady po vyúčtování zdravotními pojišťovnami ještě podstatně sníží.

Uvedené průměrné snížení navíc zakrývá skutečnost, že téměř 40 % z uvedených nemocnic je pod tímto průměrem. Některé se snížením reálných úhrad i o 15 – 20 %.  I proto již tehdy zaznívala varování, že další existence těchto nemocnic bude ohrožena, jiné nemocnice budou muset omezit péči. Podle mnohých názorů odborníků tak úhradová vyhláška tudíž může mít podobné dopady jako nedávné pokusy o rušení nemocnic.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…