Vyhozený šéf policie Lessy: Jestli nepřestanou s šikanou, jdu za premiérem

05.08.2013 6:13

Státní pronásledování spojené s šikanou zavánějící padesátými lety. Tato slova stačí na popsání vlastní situace bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Kauza, za kterou byl odvolán z funkce, se však obrací v jeho prospěch. Petru Nečasovi vzkazuje: Kdo s čím zachází, tím také schází.

Vyhozený šéf policie Lessy: Jestli nepřestanou s šikanou, jdu za premiérem
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

„Jestli toto pronásledování a šikana budou pokračovat, půjdu s tím za premiérem a nejvyšším státním zástupcem,“ sdělil odvolaný policejní prezident Petr Lessy. Kauza, kvůli níž přišel o post šéfa policie, se obrací v jeho prospěch. Přesto ho Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) stále něčím napadá. Nejdřív vyšetřovatelé sbírali informace o jeho synovi, nyní vypouštějí do éteru, že zneužíval nemocenské dávky. Už toho má plné zuby.

Vrátí se na prezidium

Jedním dechem nicméně dodává, že jestliže bude očištěn a padne pravomocný rozsudek v jeho prospěch, chce se k policii vrátit. „Určitě. Půjde o dobrý signál pro policisty, že se nemají bát, protože spravedlnost je sice pomalá, ale funguje. Jestli to nastane, vracím se do právního stavu před srpnem 2012, kdy jsem byl odvolán z funkce. Vše samozřejmě bude muset být konzultováno s novým ministrem. Domluvíme se,“ řekl ParlamentnímListům.cz Lessy.

Z postu policejního prezidenta byl odvolán před rokem a od té doby se cítí jako lovná zvěř. „Jen hlupák se nevyvíjí. Tyto události mě posunuly dopředu. Málokdo si uvědomuje, jak velkou moc orgány činné v trestním řízení mají. Jsou schopné změnit život od základu, a to každému. Lidé si myslí, že stojí na správné straně mříže, ale jednou může každý z nás zjistit, že kvůli domluvě pár mocných se vše úplně obrátí. Na základě mých zkušeností se na mě obrátila řada policistů a příběhy některých jsou otřesné. Dnes se v Česku stává kriminalizace a diskreditace národním fenoménem. A proto už nyní říkám, lepší dvakrát měřit a jednou řezat. Nikdo nechce, aby zde byla kryta trestná činnost, ale zase nesmí být kriminalizován člověk na základě toho, že je někomu nepohodlný,“ doplnil.

Kubice, Kalousek, Nečas

O exministrovi vnitra Janu Kubicem mluví s despektem. „Kubice je zvláštní případ. V médiích se stále vedou polemiky, jestli demokracie nerezignovala na kontrolu represivních složek. Tady si je třeba připomenout, že Jan Kubice byl prvním policistou v novodobé historii, co podle mého názoru zasáhl do soupeření politických stran svou zprávou. Od roku 1990, co sloužím u policie, si alespoň na nic podobného nepamatuji. Byl oceněn, stal se ministrem. Tím pádem si mnozí mohou říct, že politici veřejnosti sdělili, že jeho jednání bylo veskrze žádoucí a velmi vhodné, proto odměněné. A co se z jeho zprávy ukázalo jako pravdivé? Vlastně skoro nic,“ podotkl.

Ostatně Lessy měl potíže i s tehdejším ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Ten mu volal, aby si postěžoval na postup policie v kauze předraženého nákupu letounů CASA. „Všechno to zapadá do sebe jako střípky do mozaiky zájmů politiků mě odstranit,“ zmínil a dodal: „Pro mě je vše jasné. Den před propuštěním do civilu jsem měl mít zásadní schůzku s premiérem Petrem Nečasem, kterou on po návštěvě ředitele GIBS Ivana Bílka na vládě odvolal. To byl tehdy i jeden z důvodů, proč jsem se nechal v rámci pracovní neschopnosti odvést do Prahy. Když dnes tedy Petr Nečas žehrá na situaci, která nastala, tak při vědomí situace, která vedla k mému odstranění, bych mu připomněl jedno české přísloví. Kdo s čím zachází, tím také schází.“  

Vývoj Lessyho kauz

Nyní si Petr Lessy trochu oddychnul. Jeho trestní kauza, tedy obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s případem náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, na nějž měl Lessy podle vyšetřovatelů po své mluvčí poslat kompromitující materiály vybranému novináři, se obrací o sto osmdesát stupňů. „Vše se vyvinulo, jak jsem předpokládal. Vždy jsem říkal, že si nejsem vědom žádného protiprávního jednání a tak vyzněla i trestní kauza. Poslední záchranou zákona jsou ale soudy. Ty v případě mé kauzy nezklamaly. Bylo zjištěno, že vše bylo GIBS a státním zastupitelstvím připraveno tak, že soudce nejprve neměl nejmenší pochybnost o mé vině a odsoudil mě. V přípravném řízení, které vedly GIBS a státní zastupitelství, totiž nebyl připuštěn ani jeden můj svědek a vše mi bylo zamítnuto. Já jsem měl možnost jen jednou vypovídat a seznámit se se spisem,“ vzpomíná.

Poté, co společně s obhájcem Tomášem Sokolem navrhli soudu patřičné svědky, se vše obrátilo. Prvoinstanční soud pak změnil názor a zprostil jej obžaloby, nicméně rozhodnutí ještě není pravomocné, státní zástupce se odvolal. Ve sporu ohledně odvolání z funkce si je také jistý v kramflecích. Prý ze strany bývalého ministra Jana Kubiceho došlo k jasnému porušení zákona.

Šikana ze strany GIBS

Neustálé vyšetřování jeho osoby GIBS je prý státní pronásledování. „Když mě GIBS prošetřovala, tak se v novinách minulý rok objevil krátký článek, že prošetřuje mého kluka, jestli nebyl v motoškole zdarma. Když se dozvěděli, že to měl zaplaceno, tak vše pominulo. Ke konci minulého roku zase psali, že prošetřují mou nemocenskou a nyní se k tomu vrátili. To už mi hlava vůbec nebere. Nemocenskou jsem měl od srpna do konce října. Už léta mě trápí jedna choroba, a protože jsem na nemocenské nebyl, ani nepamatuji, došlo ke zhoršení stavu. Lékař mě chtěl hospitalizovat, ale já ho přemluvil, aby mě nechal v domácím léčení. Nemocenskou jsem měl vystavenou dříve, než proti mně GIBS začala podnikat nějaké kroky a než jsem byl propuštěn. Přišlo mi to jako ze špatného filmu, protože jsem nejspíš jediný policista, který je prošetřován GIBS, zda byl v době nemocenské dostatečně nemocen. Dávají mi za vinu, že jsem byl ve skutečnosti zdráv a nemocenské dávky jsem tak pobíral neoprávněně. Lidé, co se na tom podílejí, našli podle mě inspiraci v padesátých letech. Děda mi o tom vždy povídal,“ rozvádí.

Vyšetřovatelé GIBS o něm prý posbírali veškerou dostupnou zdravotní dokumentaci od nemocnice až po obvodního lékaře. Přitom vše měli již od šetření jeho nástupu na nemocenskou, jen nyní šli ještě víc do hloubky. „Bojím se, aby těch informací nezneužili. Vždyť možné je všechno. Vezměte si obvinění kritika nákupu letadel CASA Karla Daňhela z pedofilie. A proč obvinění ze zneužívání nemocenské nyní vrátili do oběhu? Kauza obvinění z pomluvy se obrací a v novinách se dosud spekulovalo o mém návratu do funkce, což se jim asi nelíbí,“ popisuje své obavy.

Politický prospěch nad odbornost

Náklady na soudy už mu vyrostly na sumu řádově okolo několika stovek tisíc korun. „Na začátku své funkce jsem byl hrdý, že jsem prošel náročným a několikadenním výběrovým řízením. Bylo to poprvé v tuzemských novodobých dějinách, kdy bylo na funkci policejního prezidenta vyhlášeno výběrové řízení. Ale následně byl výběr politiky zpochybněn a pak si ti v zemi vládnoucí dosadili někoho na post šéfa GIBS. Když o těchto funkcích nerozhoduje odbornost, ale jde o politické dohody, tak je to cesta do pekel,“ posteskl si.

Podle něj by ve vedení GIBS, když už tato instituce zbytečně existuje, neměl být žádný z příslušníků bezpečnostních sborů, ale erudovaný soudce nebo bývalý státní zástupce, aby se předešlo dohadům o podjatosti. Zatím je sice pro něj vše na dobré cestě, ale GIBS pátrá dál. Jak už bylo výše zmíněno, vrátila se k podezření z neoprávněného využívání zdravotních náhrad.

„Jde o státní šikanu, a pokud bude dál pokračovat, tak podniknu všechny možné kroky, včetně audience u pana premiéra či nejvyššího státního zástupce, aby byla jejich činnost vůči mně prošetřena. Protože nemají nic, tak jen licitují,“ uvádí na závěr. Avšak až s pravomocným osvobozujícím rozsudkem se pak chce opět ucházet o návrat k policii, z níž byl před rokem propuštěn. Podle něj je ale předčasné spekulovat o tom, co přesně po návratu k policii podnikne, rozhodně však prý chce, aby to nebylo jen v jeho prospěch, ale aby to především prospělo policii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…