Vzkaz z Hradu a od ministrů: Paní Němcová, tahle vláda bude pro vás skutečně nebezpečná

11.07.2013 13:07

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová byla přítomna na jmenování nových ministrů, na přípitek však odešla. Vládu prý považuje za toxickou a nebezpečnou a nehodlá s ní hrát falešnou hru. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář Němcové vzkázal, že Rusnokova vláda bude skutečně nebezpečná. Ozvali se i někteří ministři.

Vzkaz z Hradu a od ministrů: Paní Němcová, tahle vláda bude pro vás skutečně nebezpečná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nová vláda přichází ke jmenování v čele s ministrem financí Janem Fischerem

„Na vládu se dívám jako na nebezpečnou, protože jde proti předem deklarované většině sněmovny, což je v porevolučním období České republiky naprosto unikátní. Považuji ji za toxickou, protože její ministr financí a místopředseda vlády přes noc zázračně zbohatl o pět nebo šest milionů korun,“ řekla Miroslava Němcová v rozhovoru pro iDnes.cz. Němcová se také odmítla zúčastnit přípitku s novou vládou a opustila Trůnní sál Pražského hradu, kde se inaugurace odehrávala.

ParlamentníListy.cz požádaly o reakci na odchod Němcové ze sálu a její prohlášení vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře i ministry Rusnokovy vlády.

Vláda bude opravdu nebezpečná. Nebude nic zametat pod koberec

„Výjimečně souhlasím s paní Němcovou, protože pro pravicovou koalici je to určitě nebezpečná vláda a to nebezpečí spatřuji v tom, že to bude daleko lepší vláda pro lidi této země než ta koaliční a určitě bude mít větší podporu občanů, což je velmi důležité, protože ta vláda je tu pro občany a občané tu nejsou pro vládu. V tom má tedy paní Němcová pravdu, že to je pro ně velké nebezpečí,“ řekl ParlamentnímListům.cz kancléř Vratislav Mynář.

„A může to být velké nebezpečí pro některé pravicové politiky i v jiném směru. Pan prezident i pan premiér deklarovali, že úkolem této vlády bude, aby neexistoval nějaký politický tlak na ovlivňování a brzdění vyšetřování kauz. Je možné, že i toto prohlášení, že se nebudou kauzy zametat pod koberec, vede k hysterii některých politiků z bývalé vládní koalice,“ dodal Mynář.

Toxická a nebezpečná vláda? Jistě, ale jak pro koho

K chování Němcové se vyjádřilo i několik ministrů vlády Jiřího Rusnoka. „Vůbec jsem si nevšiml, že tiše zmizela,“ prozradil ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí Jan Kohout.

„Toxická a nebezpečná vláda? Ano. Jistě. Ale jak pro koho. Je to její politické vyjádření. Výzkum veřejného mínění ohledně podpory této vládě mě překvapuje vyjádřením důvěry této vládě. Až 90 procent? Stávající Parlament pod 10 procent? Toxicita, to je nebezpečí otravy. Díky vyjádření paní předsedkyně jsem teď pochopil, proč je tolik poslanců otrávených,“ řekl ParlamentnímListům.cz ministr zdravotnictví Martin Holcát.

„Výrazu 'toxická' v souvislosti s vládou nerozumím,“ reagoval krátce ministr kultury Jiří Balvín.

Zeman: Němcová napadla nezávislost vyšetřování

V rozhovoru pro Právo se k prohlášení Němcové vyjádřil i prezident republiky Miloš Zeman: „Myslím si, že paní předsedkyně Němcová opustila zasedací místnost po mém projevu, kdy jsem vyjádřil odlišné stanovisko od stanoviska jejího. Jak známo, paní předsedkyně několikrát veřejně napadla nezávislost vyšetřování a žádala jeho politickou kontrolu. Ve svém projevu jsem naopak vyjádřil názor, že jedním z hlavních úkolů Rusnokovy vlády je zabránit těmto politickým tlakům, dosáhnout toho, aby jak policie, tak státní zástupci měli naprosto volné ruce. A řekl jsem také, že jediný, kdo je oprávněn posuzovat jejich zásah a následné vyšetřování, je nezávislý soud, který rozhoduje o případné vině a případném trestu. Nikoliv politici.“ 

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu odborníků ve středu; vláda potom musí dle Ústavy sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů. Poslanci by se měli sejít i v polovině příštího týdne. Na návrh opoziční ČSSD budou rozhodovat o rozpuštění sněmovny, které by vedlo k předčasným volbám.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…