ZTP se odebírá i lidem bez končetin. Nebojte se to hnát až k soudu, radí šéf postižených

16.07.2013 20:09

Být invalidou či držitelem takzvané průkazky ZTP nebo ZTP/P není záviděníhodný úděl. Přesto se lidé v této pozici ocitají v důsledku úrazů, nemocí či vrozeného postižení. V posledních letech jim však ke všem strastem, které jsou zdravým lidem vzdálené, přibývá ještě jedna – a to svůj stav obhájit před úřady.

ZTP se odebírá i lidem bez končetin. Nebojte se to hnát až k soudu, radí šéf postižených
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odbory uspořádaly na Václavském náměstí demonstraci proti vládě. Pak se demonstrující přesunuli na Národní třídu

Pan Josef z jihu Moravy byl zdravý zhruba do svých 30 let. Anebo – spíše se tak vnímal, poněvadž si některé potíže a signály možného onemocnění nepřipouštěl. Když mu však začaly vadit i ve výkonu jeho práce a v běžném životě, navštívil lékaře. Ten po celé řadě vyšetření vyslovil smutnou diagnózu – roztroušená skleróza. A jelikož se potíže nezmírňovaly, ale naopak stupňovaly, nakonec skončil v invalidním důchodu a stal se zároveň i držitelem průkazky ZTP. Aby toho nebylo málo, po čtyřech letech od stanovení diagnózy ho ještě postihla mozková mrtvice. Zdálo by se tedy, že na jednoho člověka už je to snad dostatečný příděl neštěstí – ale ouha. Před nedávnem panu Josefovi oznámily úřady, že mu bude odebrána průkazka ZTP/P (kterou dostal po prodělané mozkové příhodě), která mu v jeho stavu přece jen něco ulehčuje.

Bohužel, tento případ není zdaleka ojedinělý, jen se mění jména či místa, kde k nim dochází. Proč? Znamená to, že Česko prochází nějakým pásmem umožňující zázračné uzdravování nemocných?

„Samozřejmě že nikoli. V těchto dnech by měla vyjít ročenka, která odhalí, kolika lidem v Česku byl v roce 2012 rozhodnutím úřadů odebrán invalidní důchod či odejmuty průkazky ZTP. Dá se očekávat, že to budou tisíce, poněvadž se v tom odrazí drakonická opatření zavedená exministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Jen se tím s největší pravděpodobností až jistotou potvrdí již nastoupený trend, který ukázal již v roce 2011, že úřady takto radikálně změnily život zhruba 5000 nemocným lidem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Václav Krása, šéf Národní rady zdravotně postižených.

Co kdyby někomu narostla zase amputovaná noha nebo ruka, rýpl si Václav Krása

Jak vysvětil, v minulých letech to fungovalo u nás tak, že průkazky ZTP byly udělovány přitom v určitém věku natrvalo, poněvadž se již nedala očekávat změna zdravotního stavu k lepšímu. V jiných případech se posuzoval zdravotní stav dotyčného po deseti letech. „V poslední době, zejména poté, co vešla v platnost sKarta, mělo k posuzování zdravotního stavu těch lidí docházet po čtyřech letech, někdy dokonce i po roce. Výsledkem byla řada křivd, ke kterým docházelo. I proto jsem těm, kteří se na mě či Národní radu zdravotně postižených v zoufalství obraceli, doporučoval, aby si to nenechávali líbit a bránili se tak, jak jim to úřední postup dovoluje – i u soudu. Musím prozradit, že řada těch lidí uspěla. Pokud se s plánovaným zrušením sKaret zase vše nevrátí do nějaké přijatelnější roviny, doporučuji se skutečně nebát a jít do toho. V naší poradně jsme schopni opravdu maximálně poradit, jak na to,“ uvedl Václav Krása. Ten před časem ukázal na to, že v posledních letech museli obhajovat svoji potřebnost a invaliditu často i lidé bez končetin. „Zřejmě někdo čekal, že jim v průběhu několika málo let dorostou,“ podotkl Krása. Ale zpět k tomu, jak se bránit, pokud má postižený či nemocný člověk pocit křivdy ze špatného rozhodnutí úředníků.

Tohoto faktu si přitom již před několika měsíci povšiml i předseda Věcí veřejných Vít Bárta. "Dítěti se ztrátou obou horních končetin byl odebrán průkaz ZTP/P. Stejně tak dítěti s deseticentimetrovým pahýlem jedné nohy, v mnoha dalších případech osobám s amputovanými končetinami. Běžně je odebírán osobám připoutaným na lůžko. Ministerstvo práce a sociálních věcí se chová takto asociálně. I samotní výkonní úředníci MPSV v primárním kontaktu s žadateli na tento nesmyslný stav poukazují," uvedl tehdy ve svém komentáři s apelem, že je nutné tuto situaci řešit. Zatím však - i když naděje svítá - je vše při starém.

Přitom již v únoru navrhovaly Věci veřejné rozšířit okruh držitelů průkazů ZTP a TP. Ve svém návrhu více zohledňovali i ty, kteří potřebují speciální pomůcky nebo příspěvky na mobilitu. Změnit se totiž podle nich měla také samotná definice toho, co je zdravotní postižení. Výsledek však zatím nepřišel. 

Vraťme se tedy ale k problému. Jak je tedy celý úkon obrany proti odejmutí průkazů ZTP/P nebo ZTP (ale týká se to i například rozhodnutí o odejmutí invalidního důchodu) náročný? V případě, že přijde invalidovi úřadu zpráva o tom, že by mu měla být odebrána průkazka ZTP či někdy dokonce odebrán na základě rozhodnutí posudkového lékaře invalidní důchod, přestože se stav dotyčného nijak zázračně nezlepšil, měl by ihned po prvotním vstřebání informace začít pracovat na odvolání proti rozhodnutí.

Odvolejte se a když to nepomůže, suďte se, radí Krása postiženým

„Takový člověk by měl podat odvolání na speciální odbor Ministerstva práce a sociálních věcí. Poté, co se většina sociální agendy sloučila do jednoho Úřadu práce ČR, je až ministerstvo příslušným místem, ke kterému se odvolání má adresovat. Vzdát by to postižený člověk neměl, i když mu přijde z ministerstva zamítnutí – musím předeslat, že se to stává velmi často. Přesto nelze tento krok obejít – je to zákonná cesta,“ vysvětlil pro čtenáře ParlamentníchListů.cz Krása. A doplnil, že pak přichází na řadu další krok – a tím je obrácení se na soud.

„Vím, že mnozí lidé, když se řekne, že lze něco řešit prostřednictvím soudů, od sporů ustupují, jelikož nemají dostatek financí. V tomto případě je to jinak. Mohou podat správní žalobu k příslušnému krajskému soudu – a to zdarma, dokonce i bez advokáta. Ten ve velké části rozhodne, že úřady pochybily a vrátí případ k projednání. Poté skoro vždy už úřady tomu člověku vyjdou vstříc a svůj postup přehodnotí v jeho prospěch. I proto říkám, že není třeba se bát, dokonce, pokud by někdo nevěděl, jak žalobu podat, u nás v poradně Národní rady zdravotně postižených můžeme poskytnout formulář, podle kterého lze žalobu sestavit,“ pokračoval dál Václav Krása.   

Nutno předeslat, že s přiznáním průkazu ZTP a ZTP/P nemá žádnou souvislost stupeň invalidity ani dalších sociálních dávek pro osoby se zdravotním postižením. O průkaz se žádá na příslušném úřadu práce, potřebnost posoudí lékařská komise. (Vše upravuje zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek pro osoby se zdravotním postižením.) Přesto průkazka postiženým a nemocným lidem přináší určité úlevy, například v souvislosti s cestováním hromadnou dopravou či například parkováním.

Ačkoli se ParlamentníListy.cz pídily po nějakých konkrétních číslech s touto problematikou spojených také na generálním ředitelství Úřadu práce ČR, nezískaly je. V každém případě by však aktuální čísla o tom, kolika lidem - tělesně či duševně handicapovaným - byly průkazy v minulém roce odebrány, měla vyjít každým dnem v pravidelné ročence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…