Zeman jednal s šéfy poslaneckých klubů. Rusnokova vláda nemá nic jisté

22.07.2013 18:40

Prezident Miloš Zeman pokračuje v jednáních se šéfy poslaneckých klubů o možné podpoře pro kabinet Jiřího Rusnoka. Zatímco ČSSD bude o podpoře ještě diskutovat, ODS podle očekávání trvá na tom, že pro úřednickou vládu hlasovat nebude. Novinářům to po jednání s prezidentem řekli šéfové klubů Jeroným Tejc (ČSSD) a Marek Benda (ODS). Zeman ještě jedná s předsedou klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem.

Zeman jednal s šéfy poslaneckých klubů. Rusnokova vláda nemá nic jisté
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Tejc po více než dvouhodinovém jednání na zámku v Lánech řekl, že vyjednávání o možné podpoře komplikuje kauza kolem splacení milionových dluhů prezidentského kandidáta a nynějšího ministra financí Jana Fischera. Tejc ale Fischera označil za důvěryhodnějšího ministra ve srovnání s jeho předchůdcem Miroslavem Kalouskem (TOP 09).

"Shodli jsme se, že by se neměla vracet pravicová koalice. Každý máme jiné cesty jak tomu zabránit," řekl novinářům po více než dvouhodinovém jednání Tejc. Předseda poslaneckého klubu prezidentovi řekl argumenty, které v ČSSD zaznívají pro i proti Rusnokovu kabinetu. Bavili se i tom, kdo by dostal druhý pokus sestavit vládu, pokud by Rusnokův kabinet důvěru ve sněmovně nezískal. Podle Tejce jedna z úvah je, že by se o sestavení zřejmě menšinové vlády pokusila právě ČSSD.

Marek Benda: Druhý pokus sestavit vládu patří "stojedničce"

Benda se naopak snažil prezidenta přesvědčit, že případný druhý pokus by měl připadnout bývalé koalici ODS, TOP 09 a LIDEM se svojí kandidátkou na premiérku Miroslavou Němcovou (ODS). Strany už před jmenováním Rusnokovy vlády avizovaly, že mají na svou podporu 101 poslanců. Na dotaz, zda by byl prezident ochoten Němcovou sestavením vlády pověřit, Benda řekl: "Ptejte se pana prezidenta."

ODS má jasno v tom, že pro úřednický kabinet hlasovat nebude. "U Rusnokovy vlády je úplně jedno, jaký má program. Vláda dělá vysoce expanzivní kroky ještě před důvěrou, takže si nedokážu představit, že by z našich řad nějakou důvěru dostat mohla," řekl dnes Benda, který byl podle svých slov na zámku v Lánech naposledy v roce 1992, když se připravovala nová Ústava ČR.

ČSSD se stále nerozhodla

To sociální demokracie bude o podpoře ještě diskutovat. Rozhodnout chce nejpozději 6. srpna. Pro Tejce je obava z možného návratu vlády pravicové vlády silným argumentem. "Budu se o tom snažit přesvědčit i celý klub," konstatoval Tejc. Poslanci by o konečném stanovisku měli jednat společně s předsednictvem strany.

O možné důvěře vyjednává i premiér Rusnok, dopoledne se sešel s předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou. Oba pak novinářům řekli, že se ve většině bodů shodli. S VV prezident jednal už v neděli.

Rusnokovu vládu Zeman jmenoval poté, co kvůli kauze kolem své blízké spolupracovnice a přítelkyně Jany Nagyové rezignoval premiér Petr Nečas (ODS). Učinil tak navzdory nesouhlasu stran a tvrzení bývalé koalice, že ve sněmovně disponuje většinou 101 hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…