Zeman před plným náměstím myslel na Bakalu i Babiše. Ani jednoho nechválil

02.10.2013 7:11

REPORTÁŽ Nad Ostravou se nepříjemně stahují mračna strachu z nezaměstnanosti. Hrozba uzavření Dolu Paskov a krize hornictví byla hlavním tématem také při vystoupení prezidenta Miloše Zemana v Ostravě při setkání s občany.

Zeman před plným náměstím myslel na Bakalu i Babiše. Ani jednoho nechválil
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Ostravě

Na Prokešovo náměstí v Ostravě přišel diskutovat s občany prezident v doprovodu primátora Petra Kajnara, hejtmana Miroslava Nováka i ministra vnitra Martina Peciny. Úvodního slova se po primátorovi chopil hejtman kraje. „Jak mi ráno slíbil pan prezident, není tady naposled, a věřím, že překoná nebo alespoň dostihne své předchůdce v návštěvách našeho kraje a naší metropole Ostravy. Pomoc potřebujeme,“ uvedl hejtman Novák, který pak rychle předal slovo prezidentovi.

Krizi na Ostravsku by mohl změnit jihokorejský investor

Právě v tomto regionu měl Miloš Zeman v prezidentských volbách největší podporu u voličů. „Chtěl bych úvodem, protože to je první setkání s občany Moravskoslezského kraje, poděkovat těm, kdo mně dali podporu v prezidentských volbách. Vím, že to bylo kolem sedmdesáti procent, a bylo to tedy nejvíce ze všech krajů České republiky. Poděkování samo o sobě nestačí, dluhy se mají splácet,“ uvedl Zeman, který zároveň upozornil na to, že si je vědom problematické situace na Ostravsku po stránce zaměstnanosti i hrozby masového propouštění.

„Co může prezident jako hlava státu vybavená určitými pravomocemi proti nezaměstnanosti dělat? Především může usilovat o to, aby do Moravskoslezského kraje přišli další strategičtí investoři a dali lidem práci. Může podporovat investiční projekty jako je kanál Dunaj-Odra-Labe,“ doplnil Zeman. „Snažíme se ve spolupráci s vládou tento problém řešit takovým způsobem, aby nezaměstnanost na Ostravsku nenarůstala, aby sem přišel další jihokorejský investor, uvažuje se o pneumatikárně, která by mohla mít až 2 000 zaměstnanců, a ve které by mohlo pracovat i množství propuštěných horníků,“ uvedl Zeman, který předpokládá, že případná rekvalifikace by u těchto lidí nemusela být náročná.

Zároveň upozornil i na možnost, že by se horníci mohli rekvalifikovat v akci Zelená úsporám, konkrétně zateplování budov a regenerace panelových sídlišť. „Přicházím ne proto, abych tu dělal politickou agitaci. Matně jsem si všiml, že jsme měsíc před volbami a já sebekriticky přiznávám, že jsem přispěl k jejich vyvolání právě proto, aby se občané mohli samostatně rozhodnout, koho budou volit,“ podotkl také Zeman.

Diskuse začala: prezidente, příteli

Jako na každém setkání prezidenta s občany byla největší část věnovaná diskusi. V úvodním dotazu řešili obyvatelé otázku českého volebního systému, pak se z davu ozvala otázka, která začala velmi osobně. „Dobrý den pane prezidente, jestli si mohu dovolit říci, vážený příteli. Mrzí mě, že tato země je ještě churavá. Jsme ve stádiu kombinace socialismu, kapitalismu a anarchie. Tyto volby nejsou soubojem programů, ale peněz. Třeba pan Babiš přebije veškeré kampaně. Přitom by měly strany oslovovat spíše programem,“ postěžoval si ve svém vstupu jeden z místních občanů. „Otázka je, do jaké míry peníze ovlivňují volby. ODS byla kdysi stranou, která měla nejvíc peněz na volební kampaň, přesto v těch volbách příliš neuspěla a dokonce se rozpadla na dvě poloviny,“ upozornil na historii Zeman s tím, že kvůli aférám ODS nezachránily ani peníze.

„Sociální demokracie kvůli vlastnictví Lidového domu měla také dost peněz na volební kampaň, ale přišel křišťálově čistý Stanislav Gross a najednou se preference zhroutily a peníze nepomohly. Pan Babiš vkládá do kampaně hodně peněz, ale ptejme se na co?“ uvedl Zeman, který zároveň upozornil na to, že největší položkou v kampani jsou billboardy. Ty jsou ale pro voliče často špatně zřetelné a není na první pohled jasné, jakou stranu propagují. Sám také věří tomu, že lidé se nenechají ovlivnit hesly. Doporučil, aby lidé volili osobnosti, které znají a mají s nimi dobré zkušenosti.

Diskuse skončila u Paskova

Pak už byla řeč o evropském volném trhu a prezidentském fondu. V současné době už přijal prezident prvních deset sponzorů, bohatí lidé mezi nimi ale nebyli. „Pokud jde o lidi bohatší, těm jsem teď trochu pohrozil, že jestli chtějí jezdit na podnikatelské mise, musí myslet i na splácení státního dluhu,“ upozornil s nadsázkou Zeman. Poslední dotaz patřil OKD. „Jak hodláte řešit situaci v Paskově? Necháte lidi na holičkách nebo jim stát pomůže?“ ptala se jedna z místních obyvatelek.

„Vy jste předložila dvě varianty, jsou ale další,“ uvedl Zeman s tím, že zkritizoval hospodaření firmy z impéria Zdeňka Bakaly a upozornil i na ostravské byty. „Pan Bakala má ve svém držení 40 tisíc ostravských bytů, které původně za levnou cenu slíbil prodat svým nájemníkům a svůj slib nesplnil,“ pokračoval dál Zeman, který by jako možné řešení problému viděl udržení fungování dolu do doby, než se najde strategický investor, který bude v regionu působit a nabídne pracovní místa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…