Adrenalinový závěr prázdnin se v Příbrami vydařil nad očekávání

30.08.2016 8:30

Debata s mladými lidmi o osudu příbramského skateparku, promítání v letním kině, koncert zpěvačky Lucie Vondráčkové, obří skluzavka na třídě Osvobození a rockový koncert v rámci Příbramského kulturního léta. To vše bylo možné prožít poslední prázdninový víkend v Příbrami.

Adrenalinový závěr prázdnin se v Příbrami vydařil nad očekávání
Foto: Příbram
Popisek: Příbram

I přes tropické počasí na tyto akce vyrazili nejen místní, ale i obyvatelé z jiných měst.

Letní kino promítalo Příběh kmotra

Kdo se chtěl v samotném závěru prázdnin v Příbrami bavit, měl skvělou příležitost. „Jenom do letního kina přišlo na obnovené promítání celkem 564 lidí. Je vidět, že sledování filmů pod širým nebem diváky stále táhne,“ konstatovala místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková s doplněním, že návštěvníci zhlédli film „Příběh kmotra“, který si sami vybrali v internetovém hlasování.

Letní kino promítalo naposledy před třemi lety. O tom, zda město uvažuje o trvalém zprovoznění letního kina, není rozhodnuto. Problémem je zastaralé promítací zařízení. Pořízení nové, digitální promítačky je bohužel nákladná záležitost. „Páteční promítání bylo ojedinělé. Letní kino disponuje pouze starší analogovou promítačkou na kotoučové 35 milimetrové pásy. V dnešní době digitálu se již nové filmy na tyto filmové pásy nepřenáší a archiv těch starších filmů je s každým rokem omezenější,“ vysvětlovala místostarostka. Při samotném promítání byli diváci překvapeni, že film byl několikrát na pár sekund přerušen. „Byl dodán na pěti kotoučích a vždy při přechodu na nový, došlo k malé pauze. Dříve to bylo normální, diváci na to byli zvyklí, ale v dnešní digitální době působily tyto drobné výpadky skutečně „retro“, což přítomní přivítali potleskem,“ dodala s úsměvem místostarostka Ženíšková. Zároveň poděkovala letitému promítači analogových filmů Vladimíru Šmejkalovi za páteční obnovenou spolupráci.

Debata o dalším osudu příbramského skateparku

Pyramidy, bazén či schůdky? O tom, jak by měl nový příbramský skatepark vypadat, mají jeho uživatelé určitě jasno. Přesto radnice nedávno vyzvala širokou veřejnost, aby se právě k úpravám ve skateparku a Junior klubu vyjádřila. Ke společné debatě se všichni sešli v pátek 26. srpna odpoledne. „Přišlo na sto různých nápadů a námětů, jak skatepark či Junior klub upravit. Některé nápady byly skvělé, jiné méně, přesto nás mile překvapilo, že zájem ze strany veřejnosti byl výrazný,“ uvedl starosta města Příbrami Jindřich Vařeka s tím, že iniciativa mládeže i dospělých byla odměněna vstupenkou na obří skluzavku, která v neděli vyrostla na třídě Osvobození.

V současné chvíli se pracuje na studii, jak by mohl nový skatepark vypadat. Jsou tam zohledněny připomínky a návrhy nejen veřejnosti, ale i členů „skejťácké“ komunity shromážděné kolem bývalého provozovatele skateparku Jaroslava Frýdla. „Rádi bychom nový skatepark postavili tak, aby vyhovoval parametrům republikových skateboardingových soutěží,“ doplnila místostarostka Ženíšková.

Na rekonstrukci skateparku, který je zároveň jedním z výrazných bodů zelené páteře, radnice plánuje vyčlenit 5 milionů Kč.

Obří skluzavka bavila malé i velké

Neděle posledního prázdninového víkendu patřila vodní atrakci projektu Slide Czech – Po Česku na zadku, která vyrostla mezi příbramským aquaparkem a Qklubem na třídě Osvobození.  Stavět se začalo v šest ráno, aby na desátou hodinu dopolední bylo vše připraveno. Horký den na vodní megaskluzavku nalákal stovky lidí. V průběhu akce probíhala doprovodná show, o příjemnou hudební atmosféru se postaralo rádio Evropa 2. Kromě pořadatelů patří zvláštní poděkování také příbramským dobrovolným hasičům z Březových Hor, kteří skluzavku zásobili vodou.

„Lepší počasí jsme si nemohli přát. Chvilku sice trvalo, než se skluzavka rozjezdila, ale pak už na ní dováděli nejen děti, ale i dospělí. Všichni jsme si užili skvělou poslední prázdninovou neděli, ve které nechyběla ani pravá sněhová koulovačka,“ se smíchem zhodnotila průběh dne místostarostka města Alena Ženíšková. Sníh dodala Sportovní zařízení města Příbrami ze svých ledových ploch zimního stadionu. O tom, že na místě panovala veselá nálada, svědčí i to, že děti ze sněhu vyrobily malého sněhuláčka Standu a jedna z dívek se s ním pak svezla po klouzačce dolů.

Na akci také nechyběl městský infostánek s propagačními materiály. A ti, kteří se na místě zapojili do projektu vize nového skateparku, mohli získat vstupenku na megaskluzavku zdarma. Celý den byl také v provozu venkovní plavecký bazén. Jeho návštěvnost překročila hranici tisíc osob, což bylo v letošní sezoně zatím nejvíce.

Bigbeatový koncert v rámci Příbramského kulturního léta

Kulturními akcemi nabitý víkend zakončil na náměstí T. G. Masaryka bigbeatový koncert v rámci Příbramského kulturního léta. Přesto, že odpolední slunce doslova pražilo, zúčastnilo se jej na sto návštěvníků. Vystoupily skupiny Nástroj snahy, Petr Novák revival a Tlakové galoše. Nástroj snahy zpestřil své vystoupení i soutěží, kdy se hrálo o tři jejich trička. Přítomní diváci mohli využít pokropení z cisterny příbramských dobrovolných hasičů a také díky stříkající fontáně bylo horko - nejen pro děti, ale i pro některé dospělé - snesitelnější.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…