Armáda spásy bude v Bohumíně provozovat sociální byty

04.02.2016 16:06

Už od poloviny února začne Armáda spásy ve spolupráci s městem provozovat v Bohumíně sociální byty. Nová služba nazvaná Prevence bezdomovectví má podat pomocnou ruku těm, kteří přišli o bydlení nebo jim jeho ztráta a sociální vyloučení teprve hrozí. Šanci bydlet v nich dostanou Bohumíňáci, kteří budou dodržovat přísné podmínky a pravidla. Cvičné byty pro novou službu připravilo město v lokalitě Trnkovy ulice v Pudlově.

Armáda spásy bude v Bohumíně provozovat sociální byty
Foto: mesto-bohumin.cz
Popisek: Bohumín

„Služba Prevence bezdomovectví je koncipována v rámci celosvětového trendu Housing first (pozn. red. Domov především), který razí přesvědčení, že díky sociálně dostupnému bydlení se snáze mohou vyřešit problémy spojené se sociálním vyloučením daného člověka. Naším úkolem bude pomáhat lidem, kteří v minulosti ztratili byt, aby se vrátili ke standardnímu bydlení, případně pomáhat těm, kterým hrozí ztráta bydlení a sociální vyloučení,“ uvedla Marcela Stryjová, ředitelka služby Prevence bezdomovectví v Ostravě a v Bohumíně.

Město má momentálně pro Armádu spásy připraveno sedm cvičných bytů. Do konce roku by mělo jít až o dvacet jednopokojových či dvoupokojových bytů. „Noví nájemníci se v bytech objeví v průběhu února, nejpozději na začátku března. Vybírat je bude poradní sbor složený ze čtyř zástupců města a tří zástupců Armády spásy. V případě zájmu nebo potřeby můžeme poradní sbor doplnit o další členy. Smlouvy budou mít uživatelé uzavřeny na dobu určitou, a to maximálně na jeden rok. Podmínkou pro přijetí je trvalé bydliště v Bohumíně, alespoň u jednoho člena rodiny, a také fakt, že nepřicházejí do cvičného bytu z ubytovny,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Bohumín na strategii sociálního bydlení usilovně pracoval několik let. Po ročním vyjednávání se rozhodl pro spolupráci s Armádou spásy. Jejím prostřednictvím chce nabídnout bydlení těm, kteří si pomoc zaslouží. „Půjde o bydlení pod dohledem. Vybraní lidé nedostanou nic zadarmo. Dostanou šanci a bude jen a jen na nich, zda ji využijí. Armáda spásy s nimi bude pracovat a dohlížet na ně. Budou muset dodržovat přísné podmínky a pravidla. Pokud je poruší, dostane šanci někdo jiný," upřesnil starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že město se pro Armádu spásy rozhodlo na základě pozitivních zkušeností z jiných měst.

Do programu je vytipováno šest kandidátů

Armáda spásy bude městské byty uživatelům podnajímat, a to za stejnou vyvolávací cenu jako u licitací, tedy 46,65 Kč za metr čtvereční. S podnájemníky pak budou lidé z Armády spásy pracovat na tom, aby se naučili samostatně bydlet a plnit si své závazky. Poskytovat jim bude sociální poradenství i podporu a zprostředkuje jim kontakt s úřady, zdravotnickými i jinými zařízeními tak, aby si udrželi přiměřené bydlení.

„Momentálně máme do programu vytipováno šest kandidátů – dva jednotlivce a čtyři rodiny. Jsou mezi nimi případy, které by si bez pomoci nikdy nesáhli na vlastní bydlení či městský byt, ale zaslouží si dostat šanci bydlet ve svém. Armáda spásy bude garantem toho, že budou platit jak za nájem, tak za služby. Cílem projektu je naučit vše tak, aby se mohli vrátit zpět do plnohodnotného života bez pomoci,“ doplnil vedoucí sociálního odboru bohumínské radnice Daniel Ucháč.

Roční rozpočet na službu Prevence bezdomovectví by měl být asi 1,6 milionu korun. O dotaci na její provozování požádala Armády spásy Moravskoslezský kraj. Město je připraveno ji ze svého rozpočtu podpořit, a to přibližně částkou 300 tisíc korun. „Jsme velmi rádi, že nám Moravskoslezský kraj umožnil vznik služby Prevence bezdomovectví a vážíme si toho, že program finančně podporuje,“ dodala Marcela Stryjová z Armády spásy.

V rámci služby Prevence bezdomovectví provozuje Armáda spásy v Ostravě 70 tréninkových bytů. Ty jsou určeny osobám, které zpravidla prošly nějakou pobytovou službou Armády spásy, jako je například azylový dům. „V tréninkovém bytě může být uživatel zpravidla tři až pět let. Pokud v tomto období spolupracuje a řádně plní své povinnosti vyplývající z podnájemní smlouvy, může už po dvou letech dostat doporučení Armády spásy, aby s ním vlastník nemovitosti uzavřel nájemní smlouvu. Armáda spásy pak s uživatelem ještě minimálně půl roku spolupracuje,“ řekl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan F. Krupa. Bohumín se stává už třináctým městem, v němž Armáda spásy působí. Od roku 2014 poskytuje službu Prevence bezdomovectví také v Brně, kde disponuje více než 40 byty.

Kritéria pro bydlení ve cvičných bytech

• bezdlužnost žadatele u města (nebo uzavření splátkového kalendáře do 30 dnů od uzavření podnájemní smlouvy, Armáda spásy bude na pravidelné placení splátek dohlížet)
• bezdlužnost u společností ČEZ a RWE
• složení kauce za byt (podle standardních podmínek města u licitací, 1+1 – 6 tisíc korun, 2+1 – 10 tisíc korun, hradit budou Armádě spásy ve splátkách)
• návaznost služby na pobyt zájemce v azylovém domě nebo v domě na půl cesty, popřípadě doporučení pracovníků jiných organizací (jiné sociální služby, terénní pracovníci, …)
• zvážení vhodnosti velikosti bytu pro daného zájemce a jeho rodinu
• pracovní poměr zájemce nebo jeho druha/družky nebo vážný zájem o práci
• projevený zájem o cvičný byt (častost kontaktů)
• délka doby vedení uchazeče o cvičný byt v seznamu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…