Aš: Informace k pytlovému systému třídění odpadů

17.01.2019 19:09

Pytlový systém třídění odpadů jako doplňková metoda v Aši funguje už více než pět let. Za tu dobu doznal některých změn, například ve výši úlev na poplatku za odpad.

Aš: Informace k pytlovému systému třídění odpadů
Foto: wikipedia
Popisek:

Nyní jsou zaváděny dvě změny organizačního rázu. Do systému se zájemci nově přihlašují v podatelně úřadu v Kamenné ulici, a nikoliv tedy na odboru finančním v budově radnice, jak tomu bylo dosud. K dispozici je také modernější způsob kontroly množství nashromážděného odpadu prostřednictvím webových stránek společnosti ECONIT (www.chytreodpady.cz).

Ostatní parametry zůstávající stejné, tedy 5 Kč za jeden kilogram vytříděného plastu a 1,60 Kč za jeden kilogram vytříděného papíru, pytle, označené QR kódem, jsou i nadále sváženy každý první pátek v měsíci.

Princip pytlového systému spočívá v adresnosti třídění dvou komodit - plastu a papíru - za pomoci QR kódu, kterým jsou odevzdané pytle se shromážděným odpadem opatřovány. Kód identifikuje osobu, která odpad odevzdala. V závislosti na množství takto vytříděného odpadu je účastníkům odečtena částka z ročního poplatku, který platí za svoz odpadu. V Aši je dle obecně závazné vyhlášky stanovena výše tohoto poplatku na 600 korun za osobu a rok. Po dosažení této částky má tento poplatník možnost převést část úlevy přesahující sazbu poplatku na dalšího poplatníka.

V pytlovém systému je dosud přihlášeno cca 950 občanů, aktivně třídí cca 350. V uplynulém roce (účetní období je listopad 2017 – říjen 2018) bylo touto metodou vytříděno 26,2 tun odpadu z plastu, což je o téměř čtyři tuny více než v roce 2017. Papíru bylo odevzdáno 49,5 tuny, zde je pokles o 2,5 tuny, ve srovnání s rokem 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…