Aš: Na sběrném dvoře přibývají pytle s odpady bez kódů

12.05.2018 21:12

Poměrně velký počet „anonymních“ pytlů, které nelze načíst na konto žádného účastníka. To je problém, který se v posledních měsících vyskytl v souvislosti s pytlovým systémem třídění odpadu z plastu a papíru. V prvním čtvrtletí letošního roku se zatím jedná o 60 pytlů s papírem a 85 obalů s odpadem z plastu, za celý loňský rok to bylo ale 232 pytlů s papírem a 338 pytlů s plastem.

Aš: Na sběrném dvoře přibývají pytle s odpady bez kódů
Foto: wikipedia
Popisek:

Příčin, proč je takové množství obalů nenačtených, je zřejmě více. Podle pracovníků společnosti Ašské služby, které pro město Aš odpady svážejí a vedou jejich evidenci, je jedním z důvodů pravděpodobně to, že lidé lepí samolepky s čárkovými kódy na pytle, znečištěné mastnotou. Kódy pak při manipulaci z obalů odpadávají. Občas dochází také k poškození kódu tím, že samolepka je nalepena na nevhodné části pytle, například v místě, kde je pytel zavázaný. Stává se pak, že poškozený kód nejde načíst čtečkou ani ručním zadáním čísla do počítače.

Dalším důvodem velkého množství pytlů bez kódů může být to, že někteří třídiči nejsou v systému vůbec zaevidováni a přesto do pytlů třídí a ty odevzdávají ve svozové dny k odvezení. Pracovníci Ašských služeb si takto vysvětlují, proč je přes vysoký nárůst nenačtených obalů počet reklamací zatím minimální.

A konečně čtvrtým důvodem je také fakt, že mnozí účastníci místo toho, aby si po vypotřebování přiděleného počtu samolepek s kódy obstarali na úřadu nové, původní namnožili na kopírce a tyto kopie znovu používají. S takto zkopírovaným kódem si čtečka neví rady, protože byl už jednou načten a systém si jeho číslo pamatuje.

Aby byl počet nenačtených pytlů co nejmenší, je nutné dodržovat základní pravidla, tj. používat pytle neznečištěné na vnější straně mastnotou, kódy lepit uprostřed pytle, nejlépe je ještě přelepit průhlednou izolepou, a používat vždy originální samolepky s kódy.

Níže uvádím text letáku, ve kterém jsou všechny podstatné informace, týkající se pytlového systému.

Pytlový sběr tříděného odpadu - plastů a papíru, s využitím čárových kódů od roku 2018

Co systém nabízí?

Máte možnost zapojit se do systému, který zvyšuje množství kvalitně vytříděného odpadu a zároveň Vám umožňuje ušetřit na místním poplatku za odpad.

Jak je systém nastaven?

  • každý občan Aše, který se zaregistruje na finančním odboru MěÚ v Aši (budova radnice – II.patro), obdrží zdarma samolepky s čárovými kódy (kódy identifikují poplatníka nebo plátce poplatku za odpad a tříděnou komoditu)
     
  • poté třídí jednotlivé komodity (papír, plast) do průhledných plastových pytlů; plné pytle dobře zaváže a viditelně označí samolepkou s čárovým kódem, kterou je lépe ještě přelepit průsvitnou lepicí páskou
     
  • každý první pátek v měsíci odloží naplněné pytle, označené čárovým kódem, na stanoviště popelnice v den svozu, a to nejpozději do 6:30 hod; anebo plné pytle odevzdá v separačním dvoře Hedvábnická (provozní doba Po-Pá 6:00 - 17:00 hod, So 10:00 - 14:00 hod)
     
  • pokud pytel není za svozový měsíc naplněn, plní se dále a odevzdá se ke sběru ve svozový termín, kdy plný je; pozor, u papíru dodržujte maximální váhu jednoho pytle do 10 kg
     
  • svezené, čárovými kódy označené pytle, budou na separačním dvoře pomocí čtečky identifikovány a zaneseny do evidence
     
  • informace o sběru můžete sledovat na webových stránkách města www.muas.cz – v části Městský úřad – Odpady – místní poplatky – odpady - poté sjedete až dolů na odrážku – Pytlový systém s aktivním nápisem – zde – tento rozkliknete – poté rozkliknete výsledky separovaného sběru odpadu za příslušný rok – poté rozkliknete poslední období daného roku – a poté naleznete pod přiděleným variabilním symbolem (prvních 10 míst čárového kódu) výsledky třídění
     
  • účetní období pro pytlový sběr je vždy 12 měsíců, a to počínaje 1. listopadem a konče 31. říjnem roku následujícího; částka úlevy za vytříděný odpad bude odečtena z předpisu poplatku za odpad v následujícím kalendářním roce (např. od 1.11.2017 do 31.10.2018 bude mít občan zapojený do pytlového systému evidovaný vytříděný odpad v hodnotě 450 Kč, v poplatkovém období roku 2019 mu bude ze základní sazby poplatku za odpady těchto 450 Kč odečteno)
     
  • za řádně vytříděný odpad, bude poplatníkovi poskytnuta úleva na poplatku za odpady ve výši 5,00 Kč za každý započatý 1 kg plastu a 1,60 Kč za každý započatý 1 kg papíru
     
  • úleva bude poskytnuta maximálně do výše roční sazby poplatku za odpad (t.č. 600 Kč); po dosažení této částky u poplatníka, který je do systému zapojen, má tento poplatník možnost převést část úlevy přesahující sazbu poplatku na dalšího poplatníka místního poplatku za odpad
     
  • proto, aby mohla být úleva uplatněna, nesmí mít poplatník žádné závazky vůči městu po splatnosti
     
  • popsaný pytlový systém je dobrovolný; každý má možnost nadále využívat kontejnery na tříděný odpad umístěné na obvyklých stanovištích

Co do pytlů patří a co nikoliv?

Do pytlů na plast patří:

  • fólie, sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET lahve bez tekutin, obaly od pracích, čistících a kosmetických přípravků, kelímky od jogurtů, mléčných výrobků, balicí fólie od spotřebního zboží, obaly od CD disků a další výrobky z plastů, nápojové kartony od džusů, vína, mléka, igelitové tašky, krabičky od kosmetiky, lahvičky od šamponů, plastové hračky

nepatří:

  • mastné obaly se zbytky potravin nebo čistících přípravků, obaly od žíravin, barev a jiných nebezpečných látek, podlahové krytiny či novodurové trubky.

Do pytlů na papír patří:

  • časopisy, noviny, sešity, krabice, papírové obaly, cokoliv z lepenky, nebo knihy, obálky s fóliovými okénky, papír (i s kancelářskými sponkami), bublinkové obálky pouze bez plastového vnitřku

nepatří:

  • uhlový, mastný, promáčený nebo jakkoliv znečištěný papír

Upozornění: Pokud budou pytle obsahovat jiné než uvedené či podobné druhy odpadů, nebudou započítány do úlevy (pytle budou namátkově kontrolovány).

Pozn.: Použité dětské pleny se netřídí, patří pouze do popelnice!!!

Kde získám pytle?

Při zaregistrování na Finančním odboru Městského úřadu v Aši (budova radnice -    II. patro) obdrží každý účastník systému 5 ks pytlů zdarma. Další pytle si opatřuje na vlastní náklady. Může si je zakoupit v pokladnách Městského úřadu v Aši, v Kamenné ulici nebo U Radnice. Cena jednoho pytle je 3,- Kč. Také lze použít jakékoliv jiné, pevnější, přiměřeně velké, průhledné pytle.  

Na koho se mohu obrátit?

přihlášky do pytlového systému přijímají:

  • Michaela Rohanová (občané, jimž začíná příjmení A-L)
  • Jana Kulhánková (občané, jimž začíná příjmení M-Ž)

referentky místních poplatků za odpad

  • MěÚ, budova radnice, U Radnice 1/2, 2. patro, dveře 205, tel.: 354524207
  • e-mail: kulhankova.jana@muas.cz, rohanova.michaela@muas.cz

Jindřich Kosina (pro případ problémů při svozu odložených pytlů)

  • vedoucí střediska svozu komunálního odpadu
  • Ašské služby, Krajkářská 11, přízemí-vpravo, tel.: 354400042, 603245568
  • e-mail: kosina@asskesluzby.cz

Termíny svozu pytlů s čárovými kódy od roku 2018

Svozy pytlů s papírem a plasty z domácností, které budou opatřeny čárovými kódy, budou probíhat vždy první pátek v měsíci, bez ohledu na svátky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …