Aš: Obnova zeleně v sadech Míru je téměř hotova

22.11.2018 7:34

Další letošní investiční akce, kterou je revitalizace dřevin v sadech Míru, se chýlí do svého závěru. V současné době zbývá pokácet posledních osm z 82 stromů, na které bylo na základě dendrologického průzkumu vydáno příslušné povolení, a dokončena je už výsadba 78 stromů nových. Termínem předání díla je 12. prosinec 2018.

Aš: Obnova zeleně v sadech Míru je téměř hotova
Foto: wikipedia
Popisek:

Před zásahem dřevorubců v tomto pětihektarovém parku rostlo celkem 546 stromů, po výsadbě nových stromů je tedy jejich počet obdobný. Park tak nedojde k újmě v četnosti zeleně a kácením se nezmenší ani jeho rozloha. V sadech se bude pracovat i v příštím roce, kdy se tu po celé ploše parku vysadí 140 keřů.

Výběrové řízení zhotovitele vyhrála společnost AŠSKÉ LESY s cenou 1,98 miliónu korun. Město na výsadbu nových a ošetření stávajících stromů obdrželo evropskou dotaci ve výši 891 tisíc korun.

Nově vysazeno bylo osm druhů stromů: javor klen, jasan ztepilý, jilm horský, bříza, jeřáb ptačí, buk lesní, lípa srdčitá a habr obecný.

V seznamu keřů je celkem šest druhů: bez černý, hloh obecný, trnka obecná, svída krvavá, kalina obecná a ptačí zob.

Kromě výsadby je prováděno také ošetření stávající zeleně. Zdravotní a výchovný řez se provedl u 201 stromu. Frézováním bylo z parku odstraněno 119 nových a starších pařezů. 

Sady Míru jsou centrálním parkem s amfiteátrem, kavárnou a dvěma dětskými hřišti. Do sadů v letních měsících dochází množství návštěvníků, konají se zde kulturní akce, celoročně je využíván také jako zkratka z centra Aše na vlakové nádraží.

Park se rozkládá mezi Masarykovým náměstím a ulicemi Gustava Geipela, Okružní a Příkrou.

Do zeleně se v sadech Míru zasahovalo naposledy v roce 2012, kdy se rekonstruoval amfiteátr s hledištěm a stavěly se chodníky, pěšiny a odpočinková místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

22:28 Liberec: Proběhla velká úklidová akce dobrovolníků

Statutární město Liberec opět podporovalo dobrovolníky, kteří se připojili k úklidové akci Ukliďme L…