Barevné popelnice se u rodinných domů vyplatily, byty chce Hradec Králové vybavit speciálními taškami

19.09.2017 12:13

Od loňského jara město ve spolupráci s Hradeckými službami vybavilo téměř pět tisíc rodinných domů nádobami na papír a plasty. Díky tomu se v těchto lokalitách podařilo snížit podíl nevytříděného komunálního odpadu téměř na polovinu.

Barevné popelnice se u rodinných domů vyplatily, byty chce Hradec Králové vybavit speciálními taškami
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V rámci projektu Třídíme v Hradci se nyní město chce zaměřit na byty a bytové domy, jejich obyvatelé by mohly dostat speciální tašky na tři základní komodity recyklovatelného odpadu z domácností.

„Do projektu na podporu třídění odpadu se zapojilo celkem 4.860 domácností, což představuje více než polovinu rodinných domů a zároveň zhruba čtvrtinu obyvatel města. Od loňského jara jsme rozdali 3.265 nádob na papír a 4.383 nádob na plast. Vyhodnocení projektu potvrdilo, že tento způsob je správnou cestou ke snižování množství směsného odpadu. To je zároveň jedna z podmínek pro zachování příznivé ceny za svoz odpadu ve městě,“ řekl Jindřich Vedlich, náměstek primátora odpovědný za rozvoj města. „Jen za rok 2016 se snížil objem netříděného odpadu o více než 1.200 tun, v oblastech zapojených do projektu se podařilo snížit množství tohoto odpadu na polovinu,“ dodal Vedlich, do jehož gesce náleží i odpadové hospodářství. Ve srovnání s průměrným množstvím tříděného odpadu před startem projektu došlo během roku 2016 u dotčených rodinných domů k nárůstu vytříděného papíru o 21 %, o 62 % u plastů a o 15 % u biologicky rozložitelného odpadu.

V následujících letech chce město zvýšit počet obyvatel, které se na třídění odpadu budou více podílet. „Největší rezervy jsou především na větších sídlištích a v zástavbách s bytovými domy. Chceme přijít s řešením, které obyvatelům těchto částí města pomůže změnit návyky a přístup k třídění odpadů,“ řekl Radek Sokol, ředitel Hradeckých služeb, které ve městě zajišťují svoz odpadu. Jednou z uvažovaných možností je pořízení speciálních tašek na plasty, papír a sklo, které obyvatelům usnadní třídit odpady přímo v domácnostech. „Jde o praktické omyvatelné tašky, které jsou pevné, lehké a po vyprázdnění se jednoduše složí. Připravujeme varianty, v jakém počtu a na kterých na sídlištích bychom domácnosti taškami vybavili,“ přiblížil Sokol.

V Hradci Králové je k 30. červnu 2017 celkem 19.620 nádob separovaný odpad. Na takzvaných sběrných hnízdech s kontejnery na 1.100 litrů je ve městě 615 kontejnerů na papír, 702 na plasty a 287 kontejnerů na sklo. Dalších 4.875 rodinných domů má 4.671 nádob na sběr plastu a 3.401 nádob na papír. Ve městě jsou také nádoby na sběr textilu, kovových obalů, nápojových kartonů, vyřazeného elektro, kuchyňských odpadů a rostlinných olejů, kterých je celkem 204 kusů. Dalších 9.740 nádob ve městě je určeno na vytříděný bioodpad.

V roce 2016 každý obyvatel města vytřídil průměrně 17,4 kilogramu papíru, 13,9 kg plastu, 12,1 kg skla a 83,7 kg bioodpadu. Naproti tomu vyprodukoval 163,1 kg směsného odpadu a 23,5 kg objemných odpadů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…