Benešov: Francouzské město Sainte Agnes navštíví i naši studenti

13.06.2016 20:40

Rada kraje navrhla podpořit žádost Benešova o dotaci ze středočeského Fondu hejtmana na projekt Návštěva partnerského města Sainte Agnes, a to částkou 90.000 Kč. Návštěva se uskuteční v rámci navázané spolupráce mezi oběma městy.

Benešov: Francouzské město Sainte Agnes navštíví i naši studenti
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Nejedná se o první setkání, v minulosti již proběhly jednání i návštěvy v obou zemích.

Akce, která proběhne 22. – 26. června 2016, se účastní zástupci Gymnázia Benešov, SOU stavební Benešov, ZUŠ Josefa Suka Benešov, Posázaví o.p.s. a města Benešov.                      

Jedním z bodů návštěvy je realizace expozice prací žáků SOU stavební Benešov. Pro všechny jsou připraveny prohlídky vesnice, nové školy, pevnosti i okolí Sainte Agnès. Proběhne beseda s místními občany a pamětníky a malé hudební vystoupení pro žáky. Dále se uskuteční setkání, týkající se tradičních českých a regionálních francouzských specialit a produktů.

V rámci návštěvy bude představena činnost Místní akční skupiny Posázaví, která v regionu kolem řeky Sázavy pracuje prostřednictvím metody LEADER. Jedná se o komunikaci tzv. zezdola-nahoru (bottom-up), což rozvíjí aktivní přístup obyvatel města k jeho problémům a návrhům jejich řešení. Dále tato metoda podněcuje rozvoj města a pomáhá ke snazší komunikaci s občany a k jejich aktivnímu zapojení do rozvoje města v rámci volnočasových aktivit.
Sainte Agnès x město Benešov > Proč právě spolupráce mezi Benešovem a Sainte Agnès?

Ač obě města dělí více než tisíc kilometrů, řada věcí nás spojuje. Stejně jako Benešov má i Sainte Agnès ve znaku modrou a žlutou barvu. V Sainte Agnès žijí občané Benešova a benešovského okresu. Založení obou měst se datuje někdy mezi 11. až 12. stoletím. Obyvatelé obou měst mají rádi dobrou hudbu, zajímají se o historii a tradice. Benešov je vedoucím projektu a iniciátorem činností. Jeho rolí je iniciovat setkání, výměnu a vést odbornou i laickou diskuzi s představiteli obou sídel.

PŘEHLED DOSAVADNÍCH AKTIVIT

V roce 2012 > První návštěva francouzské delegace z města Sainte Agnès v Benešově.

25. – 28. července 2013 > Pracovní cesta vedení města Benešov do partnerského města Sainte Agnès. K slavnostnímu podpisu oboustranného prohlášení došlo dne 27. července 2013 na radnici v Sainte Agnès.

21. – 23. června 2014 > Městečko Sainte Agnès přivítalo hudebníky z dechového orchestru Základní umělecké školy Josefa Suka Benešov.

14. června 2015 > Přátelské přijetí vedení města Benešov na francouzském velvyslanectví v Praze u příležitosti státního svátku.

V termínu 11. – 18. února 2016 absolvovali zástupci města Benešov pracovní cestu do partnerského města. Cílem byla výměna zkušeností z oblasti samosprávy, čerpání dotací EU a výkonu veřejné správy. Benešovští zástupci byli přijati v budově radnice za účasti zastupitelů a radních v čele se starostou panem Albertem Filippim. Jejich rada je pětičlenná a v zastupitelstvu zasedá 15 členů. Při tomto setkání proběhla prezentace města Benešov, která ukázala a připomněla našim partnerům ze Sainte Agnès nejen něco z benešovské historie, ale zmapovala i úspěchy ve výstavbě města, investicích a čerpání dotačních programů. Rovněž byly podány informace o některých programech, především v oblasti sociálních služeb, které město realizuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…