Benešov má nový betlém

07.12.2022 13:07 | Tisková zpráva

Město Benešov v letošním roce vyměnilo betlém. Dřevěný betlém nahradil původní, který již po letech používání, přestával plnit svou funkci. Nový betlém byl na náměstí instalován v pátek 25. listopadu.

Benešov má nový betlém
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Veřejnost si ho mohla poprvé prohlédnout o první adventní neděli, kdy proběhlo i slavností rozsvěcení vánočního stromu na náměstí.

Nový betlém byl vybrán uzavřenou výtvarnou soutěží na návrh městského betlému, vypsanou městem Benešov, prostřednictvím Muzea umění a designu Benešov. Osloveni byli čtyři umělci, své návrhy odevzdali dva z nich. Město Benešov zvolilo návrh p. Klementa, který nabízí regionální tradiční lidové řezbářství, a podoba betlému je tak v tradičním pojetí. Do scény betléma se autorovi podařilo zakomponovat i benešovskou hvězdu v podobě komety. Nový betlém je vyhotoven z lipového dřeva. Základní sestava betlému se skládá z postav Panny Marie, sv. Josefa a Ježíška v jesličkách. V příštím roce přibudou dvě zvířátka, oslík a volek. Podoba betlému umožňuje rozšiřovat sestavu o další komponenty i v dalších letech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Leo Luzar byl položen dotaz

Elektronické volby

Dobrý den Opravdu mě zajímá, proč v dnešní době, kdy naprostá většina domácností vlastní počítač a má přístup k internetu, neexistuje možnost zúčastnit se voleb pomocí internetu. Zrovna minulý rok se myslím konala v ČR konference ohledně digitalizace státu a společnosti, jíž se účastnil i p. Babiš....

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Strakonice: Na hradě se otevřela unikátní knihařská dílna Knihodělna

13:05 Strakonice: Na hradě se otevřela unikátní knihařská dílna Knihodělna

Svůj život rozdělil mezi své dvě lásky, klarinet, který ale nakonec opustil ze zdravotních důvodů, a…