Benešov zvažuje plošné zavedení dálkových odečtů v celém městě

29.04.2016 21:25

Napojení na veřejný vodovod a kanalizaci dnes již patří k životnímu standardu většiny z nás a zpravidla jej vnímáme jako samozřejmost. Máme často tendenci zapomínat, nakolik složitá vodohospodářská infrastruktura města je a kolik péče vyžaduje.

Benešov zvažuje plošné zavedení dálkových odečtů v celém městě
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Město Benešov jakožto majitel vodovodů a kanalizací si ale velmi dobře uvědomuje, že se jedná o stavební dílo, které, pokud má správně plnit svou funkci, vyžaduje pravidelnou obnovu a rozvoj. Proto také systematicky do vodohospodářské infrastruktury investuje tak, aby zajistilo její funkčnost a dostatečnou kapacitu vzhledem k narůstajícím potřebám města

Zároveň si je město dobře vědomo vzrůstajících nároků odběratelů na vlastní komfort a informovanost. I to je jeden z důvodů, proč ve spolupráci s provozovatelem intenzivně pracuje na modernizaci vodohospodářské infrastruktury města Benešov a zavádění nových technologií. V současné době se například zvažuje plošné zavedení dálkových odečtů v celém městě. Zavedení technologie, která byla ve městě úspěšně testována v roce 2014, by pro odběratele neměla představovat žádné náklady. Na druhou stranu, odběratelům i městu přinese řadu výhod.

Jak už název naznačuje, dálkové odečty umožňují odečet stavu vodoměru „na dálku“, tj. bez nutnosti fyzického přístupu k vodoměru. Na vodoměr se jednoduše osadí malé zařízení, které stav měřidla snímá a pravidelně odesílá k dalšímu zpracování. Pravidelný odečet umožňuje mimo jiné včasné odhalení problémů s vodoměrem nebo možných úniků na vnitřních rozvodech v jednotlivých nemovitostech a tak odběratelům ušetřit zbytečné výdaje za úniky vody.

Po odzkoušení a plošném rozšíření dálkových odečtů budou mít majitelé nemovitostí s vodoměry vybavenými dálkovými odečty možnost přístupu k údajům z jejich vodoměru prostřednictvím webového portálu. Získají tím přesný přehled o vývoji vlastní spotřeby a přístup k mnoha přidruženým službám (upozornění na příliš vysokou spotřebu, upozornění na možné úniky na vnitřních rozvodech vody apod.).

Technologie usnadní vyhledávání a lokalizaci poruch, detekci neoprávněných napojení, včasné odhalení úniků na domovních rozvodech, zjednoduší odečty a zpřehlední fakturaci. Odběratelům pak nabídne možnost efektivněji řídit vlastní spotřebu a náklady na vodu.

Zavádění nových technologií je ale pouze onou „třešničkou na dortu“. Prioritou je především dlouhodobé zajištění funkčnosti a dostatečné kapacity městských vodovodů a kanalizací. Na jejich obnovu a rozvoj jsou proto směřovány nemalé částky. Město v uplynulých letech realizovalo rozsáhlé projekty zahrnující obnovu vodovodní sítě, rozšíření kanalizace, modernizaci a zkapacitnění čistírny odpadních vod či investici do zkapacitnění přivaděče pitné vody pro Benešov. Jedná se o projekty, které jsou z dlouhodobého hlediska nezbytné pro zachování kvality života místních obyvatel, na druhou stranu ovšem vyžadují stomilionové investice, které lze jen těžko plně financovat z rozpočtu města.

Bylo proto nutné hledat další finanční zdroje, z nichž nejvýznamnějšími byly evropské dotace. Ty například v rámci rekonstrukce a intenzifikace ČOV pokryly až 85 procent nákladů. Ani Evropská Unie ovšem nerozdává peníze neuváženě. Uvolňuje peníze pouze na projekty, které po počáteční investici již budou schopny dlouhodobě zajistit své fungování z vlastních zdrojů. Pokud to vztáhneme na vodohospodářskou infrastrukturu, jsou dotace směřovány tam, kde bude síť schopna vytvářet dostatečné prostředky nejen na provoz ale také na vlastní obnovu.

Aby splnění této podmínky bylo zajištěno, jsou příjemci dotací na vodohospodářskou infrastrukturu povinni aplikovat tzv. finanční model definovaný státem, který striktně stanovuje pravidla kalkulace cen vodného a stočného tak, aby docházelo k vytváření dostatečných zdrojů na provoz a obnovu sítí.

Finanční model je od roku 2014 využíván i v Benešově. Garantuje, aby byly splněny podmínky dotace a zajistily se dostatečné prostředky na provoz a obnovu sítí. Z toho důvodu je povinnou součástí kalkulace vodného a stočného i pravidelně se navyšující minimální nájemné za užívání sítí, které provozovatel platí městu. Toto nájemné je jedním z hlavních zdrojů financí na obnovu vodovodů a kanalizací pro město Benešov.  Kromě nájemného se do kalkulace vodného a stočného výrazně promítají náklady na provoz sítě a celková spotřeba odběratelů. Zatímco provozní náklady sítě zůstávají v roce 2016 srovnatelné s předešlým obdobím, spotřeba vody ve městě meziročně výrazně poklesla. To znamená, že náklady na provoz sítě se musí rozpočítat na menší objem vody a tím dochází k nárůstu ceny za 1 m3. To znamená, že bohužel v roce 2016 díky tomu vzroste cena vodného o 1 Kč včetně DPH a na stočném o 5,44 Kč včetně DPH za 1m3. Tím se celková cena vodného a stočného dostane na 80,25 Kč včetně DPH, čímž se Benešov přiblíží průměrné ceně vodného a stočného ve Středočeském kraji.

Finance získané z nájemného městu umožní i v příštích letech provádět nezbytné zásahy na vodohospodářské infrastruktuře, tak aby její parametry odpovídaly potřebám města a umožnily jeho další rozvoj při zachování životního komfortu, na který jsou obyvatelé Benešov zvyklí.

Toto zvýšení cen vodného a stočného bylo dáno a uzavřeno ještě bývalým vedením města. Noví představitelé radnice bohužel s těmito cenami pro rok 2016 již nemohli nic udělat, ale současně si plně uvědomují, že tento nárůst cen vodného a stočného není v souladu, jak s jejich koaliční smlouvou, tak prioritami programového prohlášení. Proto na příští rok chce radnice vyvinout všechno úsilí k zajištění nejenom minimálně zmrazení těchto cen vodného a stočného do budoucna, ale navíc i o jeho snížení oproti letošnímu roku.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

22:28 Zlín: Dvě pracovnice ze zlínských základních škol získaly ocenění

Jako každý rok ocenil Zlínský kraj pracovníky ve školství. Mezi patnácti oceněnými z celého kraje by…