Bezpečné cesty do škol patří mezi hlavní priority města Říčany

29.05.2016 12:41

Říčanská radnice zahájila ve spolupráci s Nadací Partnerství projekt, který má za cíl zajistit dopravní bezpečnost dětí v okolí škol, odstranit riziková místa na cestě do školy, omezit automobilovou dopravu a zlepšit podmínky pro chodce, cyklisty nebo děti využívající veřejnou dopravu.

Bezpečné cesty do škol patří mezi hlavní priority města Říčany
Foto: info.ricany.cz
Popisek: Říčany

V rámci projektu proběhne dotazníkový průzkum na říčanských školách a město nechá vypracovat dopravní studii. Na podzim letošního roku je v plánu navržená opatření postupně uvést do reality. 

Rostoucí počet dětí, výstavba škol a školek a stále hustší dopravní situace. To je aktuální obrázek Říčan, který chce vedení města co nejrychleji řešit. Kritickou dopravní situaci u škol považují za jeden z největších problémů ve městě i občané, kteří loni na podzim hlasovali v rámci elektronického hlasování „Řídím Říčany“. K tomu by měl pomoci projekt Bezpečné cesty do školy, na kterém město spolupracuje s Nadací Partnerství.

„Cílem projektu je zajistit v maximální míře dopravní bezpečnost dětí v okolí škol, omezit používání aut pro cesty do školy a ze školy, zlepšit podmínky pro děti dopravující se pěšky, na kole nebo veřejnou dopravou, identifikovat nejrizikovější místa a vytvořit podmínky pro jejich úpravu,“ popisuje Petr Šmíd z Nadace Partnerství.

Dotazníkové průzkumy a mapování na školách

Spolu s vedením města, se zástupci školského odboru a koordinátory jednotlivých škol, ale i s městskou policií chtějí stanovit další opatření, které získají z výsledků dotazníkového průzkumu mezi žáky a rodiči. Dotazníkové mapování proběhne na říčanských školách v první polovině května. Mladší žáci (do 3. ročníku) mohou vyplňovat tištěnou verzi dotazníku včetně mapky společně s rodiči. Starší žáci odpovědí elektronicky na dotazy týkající se například preferované dopravy do školy nebo případných hrozeb v jejím okolí.

„Pracovní skupina bude reflektovat jak subjektivní názory a zkušenosti jejích členů, tak třeba opakované stížnosti rodičů a dětí. Z dotazníkového průzkumu potom získáme přehled nebezpečných míst, přehled způsobu dopravy žáků do školy a přehled jejich dopravních preferencí,“ dodává Petr Šmíd.

Dopravní studie a doprovodné aktivity pro žáky

Závěry průzkumu a stanovené problémy budou zdrojem pro realizaci dopravní studie. Výstupem pro projektanta bude také souhrnná školní mapa s legendou top deseti nebezpečných míst. Studie přinese návrhy pro zlepšení mobility na cestě do škol a dopravní situace u škol. Během podzimu se poté uskuteční veřejné projednání o navržených opatřeních, kde se občané města dozví o dosavadním průběhu projektu jak od žáků, tak od projektanta.

Jednotlivé školy navíc mohou zahájit různé doprovodné aktivity pro podporu cyklistiky a pěší docházky (dny bez aut, kampaně ZOOM - Děti v pohybu, cyklokroužky, cyklovýlety, cyklobus, kurzy), zapojit téma udržitelné dopravy do výuky (projektové dny, ekostopa školy) a spolupracovat s dalšími institucemi a veřejností (besedy, dětské dopravní hlídky, osvěta).

„Nejdůležitější ale je, abychom začali sami u sebe. Proč není u škol bezpečno? Protože tam sami vozíme děti auty. A proč tam jezdíme autem? Protože se bojíme tam děti pustit samotné (a navíc hraje mnohdy roli naše lenost). Zkusme tedy nehonit každou vteřinu a dojděme s dětmi pěšky či dojeďme na kole. Pokud to nejde, tak aspoň zaparkujme dál od školy, ať nevznikají každodenní stresové situace přímo před vchodem,“ komentuje celou situaci radní města David Michalička.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali své životní prostředí. Její podporu si zaslouží například výsadba zeleně ve městech i krajině, obnova veřejných prostranství, bezpečná doprava a rozvoj cyklodopravy a cykloturistiky ve městech. Nadace uděluje granty a poskytuje odborné služby, vzdělávací akce, zkušenosti ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…