Bezpečně doma i v obci Prachatice 2017

29.12.2017 18:16

Koncem prosince byl ukončen celoroční projekt Bezpečně doma i v obci Prachatice 2017, který byl podpořený Jihočeským krajem.

Bezpečně doma i v obci Prachatice 2017
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Prachaticích na náměstí

Pod tímto názvem jej město realizuje již několik let, vždy s aktuálními a žádanými tématy. Tentokrát byl projekt zaměřen na seniory. Proběhlo několik přednášek, kurz, divadelní přehrávky, natočeno bylo DVD a provedeno dotazníkové šetření.

Prevence kriminality je v našem městě velmi nízká. Jsou zde však případy, hodné zřetele. Jsou to právě křehcí senioři, kteří vedle informačních aktivit a přednášek na téma bezpečné chování, potřebují i praktické nácviky, příklady konkrétních situací. Vedle projektu, který bude popsán níže, město Prachatice nabízí možnost tísňového volání telefonickou pomoc v rámci pečovatelské služby, která je provozována 24 hodin, 365 dní v roce, dále pak stále instalaci řetízků a kukátek, individuálně na požádání, nebo tiskem důležitých informací a rad, s čísly na pomoc policie, hasičů, záchranného integrovaného systému, dále pak podporuje prevenci pro specifické cílové skupiny, jako jsou například osoby se zdravotním postižením například v grantech z rozpočtu města.

Letošní projekt pro seniory byl zaměřený na zprostředkování informací o nebezpečích ohrožení různými formami trestné činnosti a o možných způsobech ochrany před ní, včetně informací o zařízeních poskytujících právní, psychologickou, lékařskou, psychoterapeutickou, sociální nebo imateriální pomoc. Realizátory projektů se staly neziskové organizace KreBul, o.p.s., a Jihočeské centrum pro zdravotně postižené a seniory, o.p.s., a dále pak Občanské sdružení PNUTÍ s Policií ČR, kteří mají zkušenosti s prevencí, divadelními přehrávkami, sebeobranou.

Realizovány byly přednášky na téma Dluhová problematika a Finanční gramotnost s názvy Haló tady šmejdi, Šmejdi již v KreBulu nejsou, dále pak kurz sebeobrany Lze se bránit v každém věku s lektorem od policie, kdy se jednalo o osvojení základních dovedností sebeobrany pro zájemce speciálně pro seniory se zdravotním postižením s malým teoretickým úvodem a názornými ukázkami předvedení sebeobrany (nechybělo ani objasnění pojmů „nutná obrana“). A přehrávky všech možných situací „šmejdovských“ s divadelníky z OS PNUTÍ a DUTAM a ponaučením od přítomné tiskové mluvčí Policie ČR Martiny Joklové. Z celého procesu preventivních podpořených aktivit bylo natočeno DVD Bezpečně doma i v obci Prachatice. Byla pořízena také fotodokumentace a prezentace fotografií (vernisáž – setkání) a rad bude 4. 1. 2018 od 16:00 hodin v SeniorPointu Prachatice.

A i vy se stále můžete zapojit do Dotazníkového šetření Prevence kriminality 2017/2018 ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…