Bílina: Město stojí před možností odkupu bytového fondu

11.09.2017 14:33

V současné době je v Bílině v nabídce k prodeji bytový fond, který obsahuje zhruba 500 bytů. Nabízený bytový fond je momentálně jak v držení různých společností, tak soukromých osob a v naprosté většině je využíván k sociálnímu bydlení, jehož nájemníci jsou trnem v oku všech obyvatel Bíliny.

Bílina: Město stojí před možností odkupu bytového fondu
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Město by vykoupením bytů mohlo do budoucna získat kontrolu nad užíváním těchto bytů i nad přílivem problémových obyvatel. „Problematikou se zabýváme řadu měsíců. Příprava je náročná, protože musíme zhodnotit mnoho různých aspektů pozitivních i případných negativních dopadů tohoto rozhodnutí. Nezávislou společností jsme si nechali vypracovat podrobnou strategii, která je nyní k dispozici radním i zastupitelům,” uvedl starosta města Oldřich Bubeníček.

Strategie výkupu bytů zpracovala společnost Newton bussiness development, která má v této oblasti velké zkušenosti a dovede městům připravit patřičné podklady včetně doporučení řešení. Z dokumentu vyplývá, že by město k odkupu mělo přistoupit a bytový fond dále rozšiřovat, a to nejen kvůli kontrole nad nájemníky, kteří by se uživateli bytů mohli stát pouze za jasně daných pravidel, ale i kvůli skladbě obyvatel či z důvodu navýšení cen všech nemovitostí v Bílině. Dokument, který obsahuje sociální i ekonomický dopad této transakce, se zabývá rovněž financováním, včetně návratnosti investice. „Výsledek je otázkou budoucích let, je však zapotřebí na tom pracovat a hledat možnosti, díky kterým se Bílina zbaví své pověsti. My nyní uděláme vše pro to, abychom do města vrátili klid, bezpečí a nálepku dobré adresy,” dodal starosta.

Dalším krokem, který se nyní uskuteční, bude říjnová schůzka zastupitelů města a přizvaných odborníků, kteří by ze svých pozic mohli zastupitelům odpovědět na dotazy k dané problematice a předali jim zkušenosti z jiných lokalit postižených sociálními problémy. Jednání se zúčastní zástupce společnosti Newton bussiness development, Erste Bank, která zajišťuje financování obcím a městům při podobných projektech včetně hodnocení, zástupce úřadu práce, vládní zmocněnkyně pro náš kraj, zástupce kraje, pod něhož spadá sociální problematika, se kterou má i bohaté zkušenosti z praxe. Dále bude přítomen zástupce právní kanceláře, která má kromě jiného specializaci práva obcí a krajů. Podobné setkání se poté plánuje i za účasti veřejnosti, která bude o všem informována.

Nabízený bytový fond je z převážné většiny na Teplickém předměstí, dále v SUNNu a Sídlišti Za Chlumem. Další bytové jednotky, které jsou na území našeho města k sociálnímu bydlení zneužívány, se vytipovávají. Město stojí před zásadním rozhodnutím, jelikož o nabízený bytový fond má zájem i společnost CPI, která mimo jiné vlastní bytový fond v Janově. Zástupci společnosti CPI požádali vedení města o schůzku za účelem znalosti opravdového zájmu města.

K bytům, které může město získat, je nutné dodat zásadní skutečnost - v době převodu by byly byty prázdné, bez nájemníků. Obsadit byty novými nájemníky, kteří budou dodržovat nastavené podmínky a nebudou narušovat vzájemné soužití, by neměl být velký problém. „Již nyní máme zájemce o městské byty, kterým zatím nemůžeme vyhovět. Dále nás kontaktovaly některé firmy z okolních průmyslových zón, které by měly zájem o ubytování svých zaměstnanců. Počítáme i s tím, že část fondu by byla přebudována na byty pro seniory s pečovatelskou službou a podobně,” vysvětlil Oldřich Bubeníček.

O setkání zástupců města, odborníků a veřejnosti budeme včas informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…