Bílina: Soukromý panelák přetéká odpadky a ohrožuje děti, město chce nápravu

01.05.2017 12:31

Velmi špatná hygienická i bezpečnostní situace je v panelovém domě v ulici Švabinského, který je známý jako U Zajíčka. Lidé tam žijí mezi odpadky, okna i vchodové dveře jsou rozbité a hrozí poranění.

Bílina: Soukromý panelák přetéká odpadky a ohrožuje děti, město chce nápravu
Foto: red
Popisek: Mírové náměstí v Bílině

Vedení města o situaci ví a řeší ji všemi dostupnými prostředky. Prostřednictvím odboru stavebního úřadu a životního prostředí důrazně vyzval členy výboru společenství domu, aby v co nejkratším termínu napravili tento stav. “Dům je v majetku sdružení vlastníků bytových jednotek, ne v majetku města, tudíž máme velmi omezené pravomoci k tomu, abychom mohli jednat. Přesto se snažíme neúnosnou situaci řešit,” uvedla místostarostka Veronika Horová. Zásilky, které stavební úřad zaslal členům výboru, byly jimi převzaty.

Několik rodin v domě pravidelně navštěvují sociální pracovnice odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Právě ty na špatné životní podmínky upozornily. “V domě žije mnoho malých dětí, ty pobíhají po chodbách mezi odpadky, špínou. Navíc jsou ve dvou poschodí na chodbě rozbitá okna a hrozí, že by mohly děti vypadnout. Vchodové dveře jsou již dlouhou dobu rozbité, jsou tam ostré hrany, je zde riziko poranění. Proto jsme na vše upozornili jak vedení města, tak i krajskou hygienickou stanici, stavební odbor i správce budovy,” vysvětlila sociální pracovnice Iveta Jingerová.

Stavební odbor posoudil stavebně-technický stav domu a z výsledku vyplynulo, že v tomto ohledu je dům v pořádku. Krajská hygienická stanice ve svém posudku uvádí, že situace sice není příznivá, ale může zakročit pouze v případě, že by se v domě nacházeli potkani či štěnice. Pak by mohla dát vlastníkovi nemovitosti příkaz k deratizaci. Přítomnost potkanů a štěnic však dosud nebyla prokázána. “V této chvíli můžeme pouze vyzývat jednotlivé vlastníky bytů, mezi kterými je mnoho cizinců, aby dali do pořádku alespoň ty nejzávažnější problémy, tedy nebezpečná místa.

Komunikace je však velmi obtížná, většinou bez odezvy. Navíc se nájemníci bytů často mění. Přesto se snažíme dál. Další možností řešení z naší strany je apelování na nájemce, kteří v bytech bydlí, prostřednictvím sociálních pracovnic, aby si dům uklidili a nebezpečná místa alespoň provizorně zahradili. Většina nájemců však na naše výzvy také nereaguje,” zhodnotil možnosti starosta města Oldřich Bubeníček.   V domě se dvěma vchody je zhruba čtyřicet bytů. Mnoho z nich je v majetku obyvatel, kteří nemají trvalé bydliště na území města Bíliny, a cizinců. Podle vyjádření správce je dům velmi zadlužený. Město bude situaci neustále monitorovat a hledat další řešení, která by pomohla stav zlepšit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…