Bílovec: Zámek dnes přivítá první návštěvníky

29.04.2017 10:33

Letošní zámeckou sezonu v Bílovci zahájí v sobotu 29. dubna ve 14 hodin v zámeckém divadelním sále koncert dechového orchestru Rozmarýnka Bílovec.

Bílovec: Zámek dnes přivítá první návštěvníky
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Po celé odpoledne budou probíhat komentované prohlídky nově instalovaných interiérů zámku, ve kterých se snažíme co nejvíce přiblížit jejich vybavení před rokem 1945,“ říká kastelán Eduard Valeš. Slavnostní odpoledne vyvrcholí v 18 hodin divadelním představením Zatrpklý pyroman v podání ochotnického souboru Propadlo z Václavovic.

A na co nového se mohou návštěvníci v letošní sezoně v bílovickém zámku těšit? Kromě stálých expozic bude poprvé zpřístupněna secesní ložnice v apartmánu poslední šlechtické majitelky bíloveckého zámku hraběnky Herminy Sedlnitzké, prohlédnout si bude možné také nově instalovaný dobový nábytek v loveckém salonku vyzdobeném kopiemi obrazů ze sbírek hraběcí rodiny Sedlnitzkých a knížat Thun-Hohenstein. „Po celou letošní sezonu budeme doplňovat interiér zámku nejen dalšími zajímavými kusy historického nábytku, ale také obrazy, porcelánem, knihami a dalšími exponáty,“ pokračuje Eduard Valeš a dodává, že jeho velké poděkování patří kastelánovi zámku v Kuníně, Jaroslavu Zezulčíkovi, bez jehož odborné pomoci by se některé instalace vůbec nepodařilo uskutečnit. „A samozřejmě jsme také velmi vděčni za pomoc občanů a za jejich dary, díky kterým zámek získává autentickou předválečnou podobu."

Město ročně vydává jednu publikaci

O historii zámku bude pojednávat také kniha Eduarda Valeše, která bude vydána zhruba v polovině roku pod názvem Povídání o bíloveckém zámku. „Město Bílovec ročně vydává jednu publikaci zaměřenou na propagaci města. Letos v této tradici pokračujeme vydáním knihy o zámku, který patří k dominantám Bílovce, a v posledních letech v něm znovu ožívá kulturní dění,“ konstatuje starosta města Pavel Mrva a zmiňuje, že publikace vydaná v nákladu tisíc kusů bude sloužit k reprezentaci města.

„Nejedná se o vědeckou studii, snažil jsem se vytáhnout z někdy strohých archivních dokumentů co nejvíce zajímavostí o životě majitelů zámku, jejich příbuzných i správců panství a sloužících na zámku,“ objasňuje Eduard Valeš. Historickou dobu čtenářům přiblíží také snímky dobových obrazů, portrétů a fotografií ze sbírek rodiny Sedlnitzkých.

Interiéry zámku si mohou návštěvníci prohlédnout od dubna do konce října každou sobotu a neděli v době od 11 do 16 hodin, vstupné je – stejně jako loni – dobrovolné. Ale kromě prohlídek budou po celou sezonu na zámku probíhat i jiné akce. V pátek 22. července se uskuteční Gárden párty aneb Jak se žilo za první republiky, zámkem bude znít jazz a swing. Návštěvníci se mohou v ten den těšit také na divadelní bláznivou parodii souboru Odřivous s názvem Pekelný stroj na bíloveckém zámku aneb Konec starých časů. Hra vychází ze skutečné události v dějinách zámku. A v sobotu 18. srpna se zde uskuteční zábavné povídání o životě a lásce k ženě, provázené písněmi ze známých světových muzikálů s pásmem nazvaným Žena – nejen jedna báseň aneb Život není náhoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…