Bílovec zaznamenává nejnižší kriminalitu v historii

08.12.2017 9:13

Bílovec patří k nejbezpečnějším městům v Moravskoslezském kraji. Zatímco v roce 2014 zde bylo evidováno 121 trestných činů, z toho například 27 vloupání, v letošním roce jen 57 trestných činů, z toho 3 vloupání. Kriminalita se snížila na nejnižší úroveň v historii města.

Bílovec zaznamenává nejnižší kriminalitu v historii
Foto: bilovec.cz
Popisek: Bílovec

„Podle odpovědí ve statistických dotaznících se občané cítí ve městě bezpečně," říká starosta města Pavel Mrva a dodává, že díky nízké kriminalitě se město může soustředit hlavně na prevenci. Od ledna 2018 posílí řady městské policie v Bílovci dva noví asistenti prevence kriminality, kteří budou pomáhat občanům přímo v ulicích města. „Pracovníky nám zprostředkoval Úřad práce v Bílovci,“ informuje Pavel Kudela, velitel Městské policie Bílovec, s tím, že už dva roky je zde zaměstnán asistent, jehož činnost se velmi osvědčila. Asistenti pro prevenci kriminality během pochůzkové činnosti ve městě kromě jiného pomáhají občanům v komplikovaných situacích, dohlížejí na bezpečnost dětí na cestách, monitorují závadové chování mládeže, odhalují černé skládky a upozorňují na nevhodné ukládání odpadu. Dohlížejí také na bezpečnost úředníků i návštěvníků úřadů, procházejí parky, hřiště a veřejná prostranství a odhalují závady a poškození na veřejných zařízeních.

„V rámci prevence kriminality se prostřednictvím besed a přednášek ve školách i v klubech zaměřujeme zejména na nejohroženější skupiny – děti a seniory. Školáky pravidelně zveme na služebnu městské policie, kde jim přednášíme o rizikách jak v dopravě, tak v běžném životě. Dohlížíme na projekt dopravní výchovy na školách s názvem Získej průkaz cyklisty, který je určen žákům 4. tříd základních škol. Tím vyvrcholí výuka dopravní výchovy a žáci dostanou při závěrečných praktických testech možnost dokázat svoje znalosti jak v dopravní teorii, tak v praktickém provozu. Po úspěšném absolvování získají průkaz cyklisty. Rovněž spolupracujeme s Policií ČR při preventivních akcích zaměřených na volnočasové aktivity mládeže, kontroly požívání alkoholu, drog, chování na veřejnosti. Důležitým prvkem prevence je městský kamerový systém, máme v péči 12 kamer rozmístěných na nejrizikovějších místech, kromě jiného na budovách základních škol, hřištích, autobusovém nádraží a zámku," doplňuje Pavel Kudela.

V občanech policisté spatřují partnery

K poklesu trestné činnosti v Bílovci dochází výrazně od roku 2013. „Pocit bezpečí netvoří jen čísla, ale především fakt, že od roku 2013 nebyl v Bílovci spáchán žádný z nejzávažnějších trestných činů – vražda, vydírání ani loupež. Nedošlo ani k žádnému znásilnění, kuplířství, není zde zaznamenána extremistická nebo organizovaná trestná činnost," říká vedoucí obvodního oddělení Policie ČR v Bílovci Jaroslav Švábík a dodává, že policisté v občanech Bílovce spatřují partnery. „Snažíme se pátrat po příčinách drobných prohřešků, nikoliv občany hned za každou cenu pokutovat. A společně s vedením města vytváříme trvalý, bezpečný a příjemný prostor pro život všech obyvatel Bílovce,“ dodává.

O tom, že bezpečí patří k prioritám spokojeného života, ví svoje i Michal Širanec, jednatel ostravské společnosti Front Security, která působí nejen na celém území České republiky, ale také v Polsku a na Slovensku a zabývá se poskytováním technických služeb k ochraně osob a majetku i ostrahou objektů přes pult centralizované ochrany. „Lidé dbají o svou bezpečnost stále víc, což se kromě jiného projevuje i v tom, že vzrůstá zájem o zabezpečení objektů nejen ze strany firem, ale i fyzických osob. Ty si mohou pořídit kamery v ceně už od dvou tisíc korun, horní hranice ceny zabezpečovacího systému v podstatě neexistuje, záleží na požadavku klienta,“ uvádí Michal Širanec s tím, že majitele bytů a rodinných domů rovněž stále častěji zajímají nejen technické parametry a kvalita ochrany, ale také design. „Takže například vedle požadavku o to, aby záběry kamer mohli online sledovat na svém telefonu, kladou důraz i na vzhled ovládacího panelu, jenž musí zapadat do celkové podoby interiéru,“ přibližuje přání zákazníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…